aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΕΚ ΛΑΡΝΑΚΑΣΠρωτάθλημα δέκα ομάδων

Πρωτάθλημα δέκα ομάδων

ΤΟΥ ΠΑΝΙΚΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Μετά την 29η αγωνιστική φαίνεται πως έχουμε επτά αδιάφορες ομάδες. Ο σχεδιασμός των πλέι οφ δεν ήταν άσχημος. Αντίθετα θα έλεγα πως βοήθησε σημαντικά στην ανέλιξη των ομάδων και ειδικά εκείνων που αγωνίζονται στην Ευρώπη, αφού συνηθίζουν να παίζουν αμφίρροπα  παιχνίδια, σε υψηλούς ρυθμούς έντασης.

Το πρωτάθλημά μας έχει περιθώρια να βελτιωθεί περισσότερο στην περίπτωση που η ομοσπονδία σε συνεργασία με τα σωματεία αποφασίσουν για περαιτέρω ριζικές τομές. Φαίνεται πως με δέκα ομάδες, πρωτάθλημα τεσσάρων γύρων όπως στην Αυστρία, Ελβετία, Αλβανία, Κροατία, Εσθονία, Σκόπια, Γεωργία, Μολδαβία, Μαυροβούνιο, Ιρλανδία, Σλοβενία, (Λιθουανία, Λετονία και Αζερμπαϊτζάν έχουν πρωτάθλημα οκτώ ομάδων) θα δώσει μεγαλύτερη ώθηση, ώστε το ενδιαφέρον να διατηρείται μέχρι τέλους και κυρίως να μην υπάρχουν αδιάφορες ομάδες. Θα ήταν ιδιαίτερα ωφέλιμο να δημιουργηθούν δύο κατηγορίες των δέκα ομάδων με τα ίδια δεδομένα, ώστε να μη μειονεκτεί η Β’ Κατηγορία. Εννοώ με τον ίδιο αριθμό μη Κύπριων, με τον ίδιο αριθμό προβολής τηλεοπτικών αγώνων, και με ίσους όρους στις όποιες χορηγίες.

Αν μπορεί η ΚΟΠ να πάρει και την κεντρική διαχείριση τηλεοπτικών δικαιωμάτων κατανέμοντας τα έσοδα, κατά το ένα τρίτο ισόποσα, ένα τρίτο με βάση τη βαθμολογική θέση και το υπόλοιπο με βάση τα εισιτήρια που διαθέτει η κάθε μία, θα προκύψει μεγαλύτερος ανταγωνισμός. Στην περίπτωση που βελτιωθούν οι συνθήκες παρακολούθησης αγώνων, μειωθεί στο ελάχιστο η προκατάληψη και ελαχιστοποιηθεί η βία, τότε το ποδόσφαιρο (η ΚΟΠ) θα αντλήσει επιπλέον έσοδα για να ενισχύσει περαιτέρω το άθλημα.

Η προτροπή του προπονητή της Δόξας, Λούκα Χατζηλούκα, να αυξηθούν οι ομάδες, θα μεγαλώσει το χάσμα μεταξύ μικρών και μεγάλων και στο τέλος θα χαθεί εντελώς το ενδιαφέρον. Η απόφαση για τη συμμετοχή Κύπριων ή όχι ποδοσφαιριστών είναι απόφαση των προπονητών και όχι του προέδρου της ΚΟΠ.

Στον αγώνα Ερμής-Δόξα, οι Λούκας Χατζηλούκας και Κώστας Καϊάφας είχαν στη διάθεσή τους 17 Κύπριους παίκτες. Σε ένα βαθμολογικά αδιάφορο παιχνίδι αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν στο αρχικό σχήμα μόλις τους τέσσερις, προφανώς γιατί υπάρχει και το πρόστιμο της ομοσπονδίας. Αν δεν υπήρχε ίσως να μην έβαζαν ούτε ένα. Ποιος τους εμπόδισε; Και 20 ομάδες να έχει η Α’ κατηγορία, πάλι οι προπονητές θα επιλέγουν ελάχιστους Κύπριους στην ενδεκάδα τους από τη στιγμή που έχουν στο δυναμικό τους από 15 μη Κύπριους, χωρίς να συνυπολογίζουμε και αυτούς που είναι κάτω των 22 χρόνων.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ