aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΕΚ ΛΑΡΝΑΚΑΣΠαρουσίασε το Νομοσχέδιο ο Ιωνάς Νικολάου

Παρουσίασε το Νομοσχέδιο ο Ιωνάς Νικολάου

Ο Ιωνάς Νικολάου παρουσίασε στην Επιτροπή Παιδείας το νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της χειραγώγησης αθλητικών γεγονότων. Με στόχο να ψηφιστεί σε νόμο πριν η Βουλή κλείσει για τις καλοκαιρινές διακοπές ώστε να είναι στη διάθεση της πολιτείας για τα πρωταθλήματα που θα αρχίσουν το Σεπτέμβρη, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας άρχισε τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την καταπολέμηση της χειραγώγησης αθλητικών γεγονότων για τα ομαδικά αθλήματα.

Το νομοσχέδιο παρουσίασε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου, ο οποίος σε δήλωση μετά τη συνεδρία είπε ότι ο στόχος είναι να σπάσει ο όρκος της σιωπής που επικρατεί στη διαφθορά που υπάρχει στον αθλητισμό και αυτή να παταχθεί. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας διατύπωσε ικανοποίηση για την κατάθεση του νομοσχεδίου, ενώ ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Επαρχίας Λάρνακας Γιώργος Γεωργίου, αφού ανέφερε ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης άργησε πολύ να καταθέσει το νομοσχέδιο, δήλωσε ότι το ΑΚΕΛ θα λειτουργήσει εποικοδομητικά και θα εμβολιάσει το νομοσχέδιο στο βαθμό που μπορεί.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι το νομοσχέδιο ετοιμάστηκε στη βάση των διαμειφθέντων κατά τη συνάντηση με τους Εκπροσώπους τους Συμβουλίου της Ευρώπης και τις παρατηρήσεις της Greco, και πρόσθεσε ότι θα προστατεύσει τα ομαδικά αθλήματα από προσυμφωνημένα αποτελέσματα και θα διευκολύνει τις αρχές στη διαλεύκανση των σχετικών αδικημάτων.

Πρόσθεσε ότι το νομοσχέδιο θεσπίζει διαδικασίες και περιέχει πρόνοιες που αφορούν τη διερεύνηση αδικημάτων και που θα λειτουργούν ως προληπτικά μέτρα. Αφού ανέφερε πως ειδικά το κυπριακό ποδόσφαιρο αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα που δημιουργούν ζημιά και προκαλούν τεράστιο πρόβλημα στην αξιοπιστία των αγώνων και του πρωταθλήματος, πρόσθεσε ότι θα δημιουργηθεί νομικό πλαίσιο για τη σύσταση πενταμελούς Επιτροπής για διερεύνηση και συλλογή πληροφοριών και υποβολή έκθεσης γεγονότων στον Γενικό Εισαγγελέα, ο οποίος θα αποφαίνεται κατά πόσο στοιχειοθετείται υπόθεση. Διευκρίνισε πως το ανακριτικό έργο για ποινική διαδικασία θα διενεργείται από ανακριτές της Αστυνομίας.

Οπως είπε ο κ. Νικολάου, η Επιτροπή θα λαμβάνει μέτρα για προστασία του αθλήματος και θα υποβάλλει εισηγήσεις. Πρόσθεσε ότι με τον προτεινόμενο νόμο δημιουργούνται αδικήματα με αποτρεπτικές ποινές, μεταξύ των οποίων είναι και η χειραγώγηση και η απόπειρα χειραγώγησης αγώνα. Περαιτέρω παρέχεται στο Δικαστήριο η εξουσία για δέσμευση και δήμευσης των οφελών που αποκόμισε ο ένοχος του αδικήματος.

Εξήγησε περαιτέρω ότι δημιουργεί το αδίκημα για τη δωροληψία παραγόντων και αθλητών που επισύρει ποινή φυλάκισης μέχρι επτά χρόνια ή και πρόστιμο μέχρι 200.000 ευρώ. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε πως με βάση τα προληπτικά μέτρα θα απαγορεύεται η διενέργεια στοιχήματος από αθλητές, διοικητικούς παράγοντες, διαιτητές και μέλη της ΚΟΠ, και θα δημιουργείται η ασυμβίβαστη ιδιότητα των παραγόντων σωματείου με την εκπροσώπηση αθλητών.

Περαιτέρω ανέφερε ότι θεσπίζεται η διαδικασία προστασίας αθλητών που αποκαλύπτουν χειραγώγηση αγώνα και περιλαμβάνεται πρόνοια που απαγορεύει τη διακοπή του συμβολαίου τους. Επίσης το προτεινόμενο νομικό πλαίσιο περιλαμβάνει τη σύσταση κώδικα δεοντολογίας, συνέχισε, προσθέτοντας ότι όσοι δεν υπογράψουν τον κώδικα δεν θα μπορούν να έχουν δραστηριότητα στον επαγγελματικό αθλητισμό.

Κληθείς να σχολιάσει θέση που διατυπώθηκε κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Παιδείας ότι στα αδικήματα δεν έχει περιληφθεί το αδίκημα συνωμοσίας, ο Υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε πως το αδίκημα αυτό περιέχεται στον ποινικό κώδικα, υπάρχουν νομολογίες επί του ορισμού και της απόδειξης του, και δεν θα πρέπει να ξεφύγουμε από τις διατάξεις του ποινικού κώδικα για να μην προκληθεί το όποιο ζήτημα απόδειξης.

Σε ό,τι αφορά στις θέσεις της Προέδρου της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων, που εισηγήθηκε να περιληφθούν ειδικές πρόνοιες που αφορούν το στοίχημα, ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε πως θα ήταν πιο εύλογο οι εισηγήσεις αυτές να περιληφθούν στο νόμο για ρύθμιση του στοιχήματος. Η χειραγώγηση αγώνων δεν αφορά μόνο το στοίχημα, συνέχισε, προσθέτοντας ότι θα συζητήσει τις εισηγήσεις και θα ενεργήσει ανάλογα.

Απαντώντας σε ερωτήσεις αναφορικά με τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο της Επιτροπής που θα διερευνά και θα συλλέγει πληροφορίες, είπε ότι αυτοί μπορεί να είναι πρώην μέλη της ΑΔΕΑ ή άτομα που έχουν γνώσεις συγκέντρωσης πληροφοριών, και να είναι εγνωσμένου κύρους. Πρόσθεσε πως τα μέλη της Επιτροπής θα έχουν πενταετή θητεία για να διαφυλάσσεται η ανεξαρτησία και να μην τίθεται υπό την κατάργηση η σύνθεση της προς εξυπηρέτηση άλλων σκοπιμοτήτων.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε επίσης ότι παραλήφθηκαν δεκάδες φάκελοι από την ΟΥΕΦΑ για χειραγωγημένους αγώνες, εκ των οποίων πολύ λίγες υποθέσεις έχουν διαλευκανθεί και μόνο δύο-τρεις υποθέσεις καταχωρήθηκαν στο Δικαστήριο. Χαρακτηρίζοντας πενιχρά τα αποτελέσματα μέχρι τώρα, είπε ότι υπάρχει αδυναμία στη συγκέντρωση των στοιχειών και εκτιμάται ότι η Επιτροπή θα μπορεί να αξιολογήσει πληροφορίες και να συλλέξει άλλες.

Ουσιαστικά ο στόχος του προτεινόμενου νόμου είναι να σπάσει ο κώδικας της σιωπής, ανέφερε, παρατηρώντας ότι το μεγάλο σκάνδαλο στην Ιταλία για χειραγώγηση αποκαλύφθηκε επειδή οι αρμόδιες αρχές είχαν τα απαιτούμενα εργαλεία. Ο κ. Χατζηγιάννης εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι κατατέθηκε νομοσχέδιο με ολοκληρωμένο σχεδιασμό για καταπολέμηση του φαινομένου που ταλανίζει τον κυπριακό ομαδικό αθλητισμό.

Είπε ότι θα συνεχιστεί η συζήτηση στην Επιτροπή Παιδείας και παρατήρησε ότι για πρώτη φορά η διαβούλευση επί του προτεινόμενου νόμου ήταν αρκετά ολοκληρωμένη. Πρόσθεσε ότι η Επιτροπή θα αναμένει θέσεις και υπομνήματα από τα ενδιαφερόμενα μέρη με στόχο πριν το Καλοκαίρι να υπάρχει απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής.

Ο κ. Χατζηγιάννης σημείωσε ότι το νομοσχέδιο περιλαμβάνει τη σχετική σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης. Ο κ. Γεωργίου είπε ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης άργησε πολύ να καταθέσει το νομοσχέδιο, προσθέτοντας ότι η μπόχα που αναδύεται από τα στημένα στο χώρο του κυπριακού ποδοσφαίρου απειλεί να πνίξει ολόκληρο το ποδοσφαιρικό οικοδόμημα. Πρόσθεσε ότι το νομοσχέδιο που βρίσκεται ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας παρουσιάζει πολλά κενά και ασάφειες, και δήλωσε ότι το ΑΚΕΛ θα λειτουργήσει εποικοδομητικά μέσα από μια προσπάθεια να ώστε να κατασταλεί και να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά αυτή η γάγγραινα του αθλητισμού.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ