aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΕΖ ΖΑΚΑΚΙΟΥΟύτε να αντιγράψουμε (το μοντέλο) δεν μπορούμε!

Ούτε να αντιγράψουμε (το μοντέλο) δεν μπορούμε!

ΤΟΥ ΙΑΚΩΒΟΥ ΚΑΚΟΥΡΗ

Με τους Αμερικάνους και τους Άγγλους, μακριά κι όχι απαραιτήτως… αγαπημένοι. Ως λαός έχουμε πολλούς λόγους να μην τους συμπαθούμε ιδιαίτερα και μάλλον έχω επηρεασθεί από μικρός. Σε κάποιους (αθλητικούς) τομείς, όμως, είναι τόσο μπροστά που θέλοντας και μη θα τους βγάλεις το καπέλο. Για παράδειγμα, αύριο βράδυ θα διεξαχθεί στο Χιούστον ο τελικός του αμερικανικού ποδοσφαίρου, το φημισμένο «σούπερ μπόουλ».

Δεν έχει και τόσο μεγάλη σημασία ποιοι θα είναι αντίπαλοι (Νιού Ίνγκλαντ Πάτριοτς – Ατλάντα Φάλκονς), όσο η όλη διαδικασία, όλη αυτή η γιορτή που «στήνεται» για έναν τελικό. Αν σ’ αρέσουν τα σπορ, αν είσαι συνειδητοποιημένος φίλαθλος και δεν έχεις παρακολουθήσει –έστω από την τηλεόραση– ένα «σούπερ μπόουλ», ένα έλλειμμα το έχεις.

Για να αντιληφθούμε περί τίνος πρόκειται, ένα από τα «σούπερ μπόουλ» έχει το ρεκόρ τηλεθέασης στις ΗΠΑ, όλων των εποχών. Με απλά λόγια στην Αμερική είδαν περισσότερα άτομα τον τελικό του αμερικανικού φούτμπολ, παρά την τρομοκρατική επίθεση και την κατάρρευση των δίδυμων πύργων στη Νέα Υόρκη το 2001, που μεταδιδόταν ζωντανά απ’ όλα τα ειδησεογραφικά δίκτυα του πλανήτη.

Στο φετινό «σούπερ μπόουλ», όπως και πέρυσι, τον εθνικό ύμνο θα τραγουδήσει η Lady Gaga. Τα 70 χιλιάδες εισιτήρια έχουν γίνει «καπνός», εδώ και ημέρες, ενώ κάποια εισιτήρια στη μαύρη αγορά, πωλούνται στην τιμή των δέκα χιλιάδων δολαρίων. Την αναμέτρηση αναμένεται να παρακολουθήσουν 110 εκατομμύρια τηλεθεατές και τα διαφημιστικά μηνύματα 30 δευτερολέπτων λίγο πριν τη… σέντρα κοστίζουν 5 εκατομμύρια δολάρια.

Κάθε φορά, οι Αμερικανοί βρίσκουν τρόπο να επιδεικνύουν τον σεβασμό τους προς τους μεγάλους αστέρες του παρελθόντος, οι οποίοι παρελαύνουν στον αγωνιστικό χώρο και αποθεώνονται. Καμία σχέση με την Κύπρο, όπου τα παιδιά μας καλά – καλά δεν ξέρουν ποιος ήταν ο Στέλιος Κυριακίδης, ο Σταύρος Τζιωρτζής, ο Σωτήρης Καϊάφας, ο Ανδρέας Στυλιανού, ο Ανδρέας Μαυρονικόλας, ο αείμνηστος Γιώργος Θυρώτος κι ένα σωρό άλλες τεράστιες προσωπικότητες του αθλητισμού μας.

Από την άλλη οι Εγγλέζοι που παρά τα κουσούρια τους, βρήκαν τον τρόπο να δημιουργήσουν μία νέα γενιά οπαδών στο ποδόσφαιρο. Την ώρα που στα δικά μας ποδοσφαιρικά γήπεδα διεξάγονται αγώνες Α’ Κατηγορίας με 15, 18 και 20 εισιτήρια (!) στην Αγγλία καταρρίπτουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Στις τέσσερις πρώτες κατηγορίες -Premier League, Championship και τις δύο League- ο μέσος όρος φιλάθλων υπερβαίνει τους 15.000 για πρώτη φορά σε περισσότερο από 50 χρόνια!

Στη δεύτερη κατηγορία, οι φίλαθλοι είναι σε υψηλότερο επίπεδο από το προηγούμενο ρεκόρ που ήταν το 1954. Ένας σημαντικός παράγοντας, λένε οι υπεύθυνοι των ομάδων, είναι ο αριθμός των παιδιών που προσελκύονται στις τοπικές ομάδες, αντί να υποστηρίξουν μια λαμπερή ομάδα της Premier League. Παρατηρείται αύξηση 13% σε σχέση με την περσινή περίοδο, αφού ο τρόπος που οι οπαδοί αντιμετωπίζονται τώρα είναι καλύτερος από ποτέ. Επίσης ο αριθμός των φιλάθλων κάτω των 18 ετών είναι ταχέως αναπτυσσόμενος. Με τον τρόπο αυτό φαίνεται το βάθος του αγγλικού ποδοσφαίρου που είναι πραγματικά αξιοθαύμαστο.

Δεν είναι μόνο η άφιξη κορυφαίων ξένων παικτών και προπονητών από το εξωτερικό, η καλύτερη προπόνηση, η βελτίωση της ανάπτυξης των τοπικών ταλέντων και τα νέα στάδια. Οι Άγγλοι φρόντισαν να έχουν ένα ασφαλές οικογενειακό περιβάλλον στις εξέδρες τους, ενώ από τα υπερκέρδη της λαμπερής Premier League χρηματοδοτούνται οι χαμηλότερες κατηγορίες. Κι ενώ οι πατεράδες υποστηρίζουν τη Λίβερπουλ, τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ή την Τσέλσι, τα παιδιά τους υποστηρίζουν τις τοπικές ομάδες, ως αποτέλεσμα της σκληρής δουλειάς.

Η Χάντερσφιλντ δεν είναι και κανένας ποδοσφαιρικός κολοσσός. Για να προσελκύσει νέους οπαδούς σύναψε συνεργασία με 190 τοπικά σχολεία, επιδότησε τις τιμές των εισιτηρίων και άνοιξε τις προπονήσεις για τους φιλάθλους. Έγινε μία έρευνα η οποία κατέδειξε ότι τα παιδιά αποφασίζουν τι ομάδα θα είναι μια ολόκληρη ζωή γύρω στα 7 τους χρόνια. Σ΄ αυτήν την ηλικία, όλα τα παιδιά της ευρύτερης περιοχής παίρνουν δώρο μία φανέλα της Χάντερσφιλντ.

Κάτω των 8 ετών παιδιά μπορούν να παρακολουθήσουν παιχνίδια της με λιγότερο από 1 λίρα ενώ 8-18 ετών χρεώνονται τρεις λίρες, αν αγοράσουν ένα εισιτήριο διαρκείας. Πριν μερικά χρόνια μάζευε 7 χιλιάδες κόσμο μέσο όρο και τώρα μαζεύει 20 χιλιάδες σε κάθε ματς! Με απλά πράγματα γεμίζουν τα γήπεδα. Και θα γεμίζουν για αρκετό καιρό ακόμη.

Η Μπράιτον που δεν έχει παίξει ποτέ στην Premier League, συνεργάζεται με 124 σχολεία. Πριν από μία δεκαετία έκοβε 5-6 χιλιάδες εισιτήρια. Τώρα, το γήπεδο της είναι τίγκα (28.000) σε κάθε αγώνα!  Αποδεικνύεται ότι εμείς, ούτε να αντιγράψουμε (το μοντέλο) δεν μπορούμε!

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ