aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΕΚ ΛΑΡΝΑΚΑΣΟσιομάρτυρες ή κλοτσοσκούφια

Οσιομάρτυρες ή κλοτσοσκούφια

ΤΟΥ ΠΑΝΙΚΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ (pancon@phileleftheros.com)

RADIO ACTIVE (ΟΙ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΞΕΔΡΑΣ) 17.00-19.00 ΤΗΛ. 22-744744

Με οσιομάρτυρα ή κλοτσοσκούφι και εκείνος που πληρώνει τις αμαρτίες των άλλων υποστηρίζει πως μοιάζει ο τερματοφύλακας, στο καταπληκτικό του βιβλίο «Το ποδόσφαιρο στη σκιά και στο φως», ο Ουρουγουανός συγγραφέας Εδουάρδο Γκαλεάνο.

Λένε, πως το γκολ είναι η πεμπτουσία του ποδοσφαίρου και ο τερματοφύλακας ουσιαστικά παίζει τον ρόλο του κακού στο άθλημα που εκατομμύρια άνθρωποι όχι απλώς αγαπούν αλλά το λατρεύουν. Είναι αυτός που θα επιδιώξει να σταματήσει τους αντίπαλους από του να σκοράρουν και να τσακίσει τα νεύρα στην εξέδρα. Είναι, επίσης, ο πρώτος που θα τα ακούσει από τους δικούς του οπαδούς εάν παρ’ ελπίδα τα… στιβαρά του χέρια δεν μπορέσουν να συγκρατήσουν την μπάλα.

Η μοναξιά του τερματοφύλακα είναι αφόρητη. Να σκεφτεί κανείς πως όλοι οι ποδοσφαιριστές έχουν την ευκαιρία και τη χαρά να τρέξουν σε όλο το μήκος και πλάτος του γηπέδου, ενώ αυτός όχι, περιορίζεται σε ένα χώρο 16,5μ. επί 40μ. όσο η μεγάλη περιοχή. Η μεγαλύτερη δυστυχία του είναι πως όλοι τρέχουν να αγκαλιάσουν τον παίκτη που έβαλε το γκολ, ενώ μόλις αυτός το δεχτεί σχεδόν όλοι τον αποστρέφονται. Έτσι εξηγείται και ο δυναμικός τους χαρακτήρας. Γιατί όσα λάθη και να κάνουν οι υπόλοιποι ποδοσφαιριστές, μόνο τα δικά τους φαίνονται τόσο πολύ και διαρκούν περισσότερο στον χρόνο.

Ένα από τα μεγαλύτερα παράσημα που μπορεί να έχει ένας τερματοφύλακας είναι να κρατήσει όσο το δυνατόν περισσότερες φορές την εστία του ανέπαφη. Σε αυτό τον άτυπο διαγωνισμό, μέχρι στιγμής φέτος, τρεις τερματοφύλακες προπορεύονται στο κυπριακό πρωτάθλημα. Χουάν Πάμπλο, Βοζίνια και Κόπριβετς κατάφεραν να μην δεχθούν γκολ σε έξι αγώνες. Ο τερματοφύλακας της ΑΕΚ σε 12 αγώνες, ενώ οι άλλοι δύο σε έντεκα. Ωστόσο, ο άσος της ΑΕΛ δέχθηκε πέντε γκολ και από δέκα της ΑΕΚ και της Πάφου.

Βέβαια, άμα έρθει η στραβή και γλιστρήσει η μπάλα μέσα από τα χέρια τους, τότε κανείς δεν θα ξεφύγει από τη μήνη των οπαδών. Σπάνια υπάρχει συγχώρεση από το πλήθος, όταν χάνεται ένας τίτλος. Συνήθως το κοινό τους εξοστρακίζει, όπως έκαναν κάποτε και στην αρχαία Ελλάδα. Μέχρι στιγμής, πάντως, σε αντίθεση με άλλους συναδέλφους τους, δεν αποτελούν τον αδύναμο κρίκο στις ομάδες τους. Αντίθετα, είναι βασικά γρανάζια στην πορεία τους όπως φανερώνει και η απόδοσή τους.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ