Ορόσημο το 2018 για το ποδόσφαιρο

ΤΟΥ ΠΑΝΙΚΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ (pancon@phileleftheros.com)

RADIO ACTIVE (ΟΙ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΞΕΔΡΑΣ) 17.00-19.00 ΤΗΛ. 22-744744

Το 2018 αισθάνομαι ότι θα αποτελέσει χρονιά ορόσημο για το ποδόσφαιρό μας. Αυτό πηγάζει από την άτεγκτη στάση της ΚΟΠ στο θέμα της έκδοσης εισιτηρίων μέχρι και την πλήρη εφαρμογή του νόμου για την κάρτα φιλάθλου. Αν και αυτή, φρονώ, πως θα καθυστερήσει αρκετά μέχρι να εναρμονιστεί με τις διατάξεις του Αθλητικού νομοσχεδίου.

Ωστόσο, δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία, τουλάχιστον με την παρούσα σύνθεση της Εκτελεστικής Επιτροπής, ότι, όχι μόνο δεν θα υποχωρήσει στις όποιες πιέσεις και αν ασκηθούν, ακόμη και από την Πολιτεία, αλλά θα τηρήσει έναν ανενδοίαστο ρεαλισμό για να μειώσει το πρόβλημα του χουλιγκανισμού στα κυπριακά γήπεδα. Είναι φανερό, έστω και αν ελάχιστα σωματεία θέτουν υπό αμφισβήτηση την ορθότητα της απόφασης της ΚΟΠ για έκδοση εισιτηρίων μέσω δικού της λογισμικού, πως στο παρασκήνιο όλα ευνοούν μια τέτοια προσπάθεια.

Όταν (βοηθήσει και ο Πανάγαθος Θεός) ανεγερθεί και το νέο γήπεδο στη Λεμεσό, τα εισιτήρια στους φιλοξενούμενους μεταξύ των μεγάλων ομάδων δεν θα ξεπερνούν τα 2.200, αυτά δηλαδή που παραχωρούνται στο ΓΣΠ. Αυτό τι σημαίνει; Το οικονομικό κόστος θα είναι σχεδόν μηδενικό για τα γηπεδούχα σωματεία. Για παράδειγμα, είτε πάνε οι αντίπαλοι οργανωμένοι στο ΑΕΚ Αρένα, είτε όχι, τα περίπου 700 εισιτήρια που παραχωρούνται θα εξαντλούνται από τους υπόλοιπους, το ίδιο θα ισχύει με τα περίπου 900 εισιτήρια στο «Αντώνης Παπαδόπουλος», ενώ και οι μη οργανωμένοι οπαδοί της Ομόνοιας και του ΑΠΟΕΛ θα εξαντλούν τα 2200 εισιτήρια στα δικά τους παιχνίδια.

Αυτό θα συμβαίνει και στη Λεμεσό αφού βάση χωρητικότητας του νέου γηπέδου οι φιλοξενούμενοι δεν θα ξεπερνούν τους 1300. Με αυτό τον τρόπο, υπολογίζω, η ΚΟΠ με την κρυφή συναίνεση των σωματείων και την υπόγεια στήριξη της Αστυνομίας θα προσπαθήσουν να μειώσουν τις αντιπαραθέσεις μεταξύ των «σκληροπυρηνικών» οπαδών ανοίγοντας παράλληλα τον δρόμο για την επιστροφή χιλιάδων άλλων μετριοπαθών στις εξέδρες.

Αυτό δεν σημαίνει ότι τα γήπεδα θα γίνουν εκκλησίες, όπως δεν έγιναν στη Γερμανία, και όπως δεν γίνονται ούτε όταν οι δικές μας ομάδες ταξιδεύουν στο εξωτερικό. Στο κάτω-κάτω ο οποιοσδήποτε, οργανωμένος ή μη, μπορεί να εξασφαλίσει εισιτήριο για να εισέρχεται στο γήπεδο. Ας ελπίσουμε πως η φετινή χρονιά θα είναι απαρχή και για άλλες ενέργειες για αύξηση των οπαδών στα γήπεδα με πρώτη στην ατζέντα τη μείωση της προκατάληψης.