aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΟΜΟΝΟΙΑ«Δεν σώθηκε η Ομόνοια επειδή έπαιξαν κάποιοι μικροί, θέλει συνέπεια»

«Δεν σώθηκε η Ομόνοια επειδή έπαιξαν κάποιοι μικροί, θέλει συνέπεια»

Με αφορμή το ντεμπούτο του Λοΐζού Λοίζου στον αγώνα της Ομόνοιας με αντίπαλο την ομάδα του Ονήσιλου, ο τεχνικός διευθυντής των ακαδημιών των πρασίνων, Βασίλης Μήττας μίλησε στον Active (102.5 & 107.4) και στην εκπομπή «Βάλε ένα γκολ».

Ο τεχνικός διευθυντής των ακαδημιών της Ομόνοιας αναφέρθηκε στη συνεργασία του με τον Γιάννη Αναστασίου, τα παιδιά που αγωνίστηκαν στον αγώνα κυπέλλου, τον μακροχρόνιο πλάνο της ακαδημίας και του Σταύρου Παπασταύρου.

Αρχικά ανέφερε για τις σπουδές και τα πτυχία που έχει: «Το ένα μεταπτυχιακό είναι του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, Φυσική δραστηριότητα και ποιότητα ζωής και το άλλο (στην Κομοτηνή) έχει να κάνει με την σχολική φυσική αγωγή και κυρίως πάνω σε παιδιά».

Για την αποστολή της ανδρικής ομάδας στον αγώνα με τον Ονήσιλο: «Αυτό μας δίνει ιδιαίτερη χαρά. Είναι μια αυτονόητη διεργασία. Από μια ηλικία και μετά το ποδόσφαιρο δεν έχει ηλικία, μπορεί να αγωνιστεί κάποιος 16 χρόνος και να είναι καλύτερος από ένα 24χρονο. Από το καλοκαίρι που ήρθα, ο κύριος Παπασταύρου ήταν πάρα πολύ ξεκάθαρος σε αυτό θέλει να αναπτυχθούν οι ακαδημίες μας και θέλει να υπάρχει μια δομή και ένα πλάνο ώστε να έχουμε ποιοτικούς ποδοσφαιριστές στην ακαδημία μας και να βρούμε τον τρόπο να τους εντάξουμε στην πρώτη ομάδα. Αυτή τη στιγμή είμαστε τυχεροί καθώς έχουμε ένα προπονητή που έχει ξανά δουλέψει σε ομάδες με πίεση όπως η Ομόνοια και ταυτόχρονο κατάφερε να ενσωματώσει παιδιά σε μικρή ηλικία. Είναι η κουλτούρα του, στον τόπο που μεγάλωσε ποδοσφαιρικά. Από την πρώτη στιγμή που ήρθε στην Ομόνοια έχει επικοινωνία με την ακαδημία. Έχει κάνει και αρχηγούς στον Άγιαξ, μεγάλωσε με αυτή την ποδοσφαιρική κουλτούρα».

Για το τι χρειάζεται ένας μικρός για να ανεβεί στην πρώτη ομάδα, τόνισε: «Αυτό εξαρτάται κυρίως από την θέση που αγωνίζεται ο κάθε ποδοσφαιριστής. Η κάθε θέση έχει τα δικά της χαρακτηρηστικά. Σίγουρα, υπάρχουν κάποια γενικά κριτήρια, όπως είναι η τεχνική, η τακτική και η φυσική κατάσταση. Από εκεί και πέρα, σύμφωνα με την θέση υπάρχουν κάποια εξειδικευμένα κριτήρια, ο Λοΐζός (σ.σ. Λοϊζου) είναι ένα παιδί με  πολύ υψηλή ποιότητα, διακρίνεται για την τεχνική του, είναι απρόβλεπτος, έχει “θράσος” ποδοσφαιρικό και διακρίνεται στο 1vs1. Ο Μαρίνος (σ.σ. Τζιωνής) είναι καιρό στην πρώτη ομάδα και δεν λογίζεται για παιδί της ακαδημίας. Είναι κι αυτός χαρισματικός, 8άρι με μεγάλη ισορροπία στο παιχνίδι του, είναι κι αυτός ποιοτικός με την μπάλα. Εδώ που πρέπει να δώσουμε σημασία είναι η νοοτροπία, η συνεχής προπόνηση και η διάρκεια. Είναι εύκολο να αγωνιστώ σε ένα παιχνίδι, τα παιδιά μπορούν να παρασυρθούν εύκολα, πρέπει να έχουν διάρκεια για να μονιμοποιηθούν».

Για τις προσδοκίες της διοίκησης σχολίασε: «Εμείς ξεκινήσαμε με ένα μακροχρόνιο πλάνο εκπαίδευσης και πως πρέπει να προπονήσουμε ταλαντούχος ποδοσφαιριστές ούτως ώστε να προωθηθούν στην πρώτη ομάδα. Ο Λοΐζός και ο Μαρίνος δεν είναι παιδιά αυτού του project είναι των προηγούμενων προπονητών και μπράβο τους γι’ αυτό. Τα παιδιά πρέπει να είναι όσο πιο έτοιμα γίνεται όταν θα ανεβούν στην πρώτη ομάδα. Η διοίκηση δίνει τις συνθήκες για να κτίσουμε μια τέτοια ακαδημία και το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να γεμίσουμε τα τμήματα μας με ταλαντούχους ποδοσφαιριστές. Ο καλός πρέπει να προπονείται με τον καλύτερο. Εμείς πρέπει να δουλέψουμε με αυτούς και να τους ετοιμάσουμε».

Για τις ευκαιρίες που δίνουν και το παράδειγμα του Ποντικού που πήγε στην Άιντραχτ: «Ασχολούμε με τις ακαδημίες για 20 χρόνια. Γνωρίζω πως λειτουργούν οι μεγάλες ομάδες στην Ελλάδα. Στην Κύπρο συμβαίνει κάτι που συνέβαινε στην Ελλάδα πριν από 10-15 χρόνια. Μιλώ με γονιούς και παιδιά και θέλουν να φύγουν από τα 13 τους και να πάνε στο εξωτερικό. Όταν ήμουν στις ακαδημίες του ΠΑΟΚ και μου έλεγαν για Κύπριους να έρθουν στον ΠΑΟΚ ήμουν αρνητικός γιατί υπάρχουν ποιοτικοί ποδοσφαιριστές μέχρι τα 15,16 τους ωστόσο, πριν τα 16 με τους κανονισμούς της UEFA δεν μπορούν να αλλάξουν χώρα. Μετά τα 16 δεν είσαι μικρός πλέον, πρέπει να είσαι σίγουρος ότι θα αγωνιστείς στην πρώτη ομάδα. Έκανα προπόνηση σε Κύπριους που ήταν 16 και δεν μπορούσαν να αγωνιστούν στο πρωτάθλημα γιατί δεν τους επέτρεπε η UEFA. Αυτό τους έκανε πολύ κακό… Είναι τρέλα και παράνοια με τους Κύπριους που θέλουν να παν στο εξωτερικό. Είναι καλό να γίνει μια έρευνα από πόσους πήγαν στο εξωτερικό, έμειναν εκεί και έγιναν γνωστοί εκεί χωρίς να έχουν παίξουν πρώτα στην Κύπρο. Μακάρι να αγωνιστεί ο Κάστανος. Αν είμαι 20-21 και θα έχω παίξει 40 ματς στην Ομόνοια και 10 στην Εθνική, θα είμαι ένας στους 30 του ρόστερ θα είμαι πιο έτοιμος να αντιμετωπίσω μια άλλη κουλτούρα για να μπορέσω να ανταποκριθώ. Αυτό συνέβη στην Ελλάδα πριν 10-15 χρόνια. Είναι πάρα πολλά τα παραδείγματα των Ελλήνων του εξωτερικού, όλοι έχουν παίξει όμως πρώτα ποδόσφαιρο στην Ελλάδα (Βρύζας, Παπασταθόπουλος, Γεωργιάδης, Καραγκούνης, Σάμαρης, Μανωλάς κλπ). Υπάρχουν άλλοι τόσοι που ξέρω, αλλά εσείς δεν τους γνωρίζεται, οι οποίοι δεν αγωνίστηκαν γιατί έφυγαν από μικροί και πήγαν στο εξωτερικό.

Για την συνεργασία του με τον Παπασταύρου: «Είμαι σε μια ομάδα που ο ιδιοκτήτης της επιθυμεί να μιλάει μαζί μου κάποιες φορές τον μήνα και να έχει ραντεβού μαζί μου γιατί θέλει να ενημερώνεται για την ακαδημία. Δεν το περίμενα, δεν το έχω ξαναζήσει ξέρω πολλούς ιδιοκτήτες και φίλους μου που δεν ασχολούνται με την ακαδημία τους. Τον πρώτο καιρό που ήρθα στην Κύπρο και μου έλεγαν ότι δεν αγωνίζονται οι ποδοσφαιριστές τους έλεγα ότι πρέπει να έχουμε 10-15 να είναι έτοιμοι όχι 1-2. Οι ομάδες της κάτω των 19 θα πρέπει να μπορούν να αγωνιστούν στην Β’ κατηγορία αλλιώς δεν μπορούν».

Αν η Ομόνοια έχει ποδοσφαιριστές που μπορούν να αγωνιστούν στην πρώτη ομάδα: «Έχουμε κάποιους αλλά αυτό πρέπει να γίνει με συνέπεια και υπομονή. Το ότι έπαιξαν κάποιοι και βρέθηκαν στην αποστολή δεν σωθήκαμε, δεν θα γίνει ξαφνικά. Θέλει συνέπεια και τρόπο. Είναι κάποιοι ποδοσφαιριστές που επέλεξε ο κύριος Άνχελ από την Κ15 και την Κ19, οι οποίοι κάνουν κάποιες προπονήσεις ξεχωριστά όποτε φυσικά μας το επιτρέπουν οι συνθήκες (ανάλογα και με τις κλήσεις της Εθνικής) Είναι το λεγόμενο Elite Group και είναι εισήγηση του κύριου Άνχελ σε συνεργασία με των σκάουτερ της πρώτης κατηγορίας».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ