Ο επιτυχημένος, ο υπαίτιος και το παράδειγμα για τον Κίρζη

ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΒΑΛΑΝΙΔΗ

Δεν το κρύβω ότι η αναμέτρηση ανάμεσα σε Απόλλωνα και ΑΠΟΕΛ με εξίταρε να την παρακολουθήσω, όσο λίγα ντέρμπι του κυπριακού πρωταθλήματος. Από τη μια οι Λεμεσιανοί πραγματοποιούν αξιοθαύμαστη πορεία τους τελευταίους δυόμισι μήνες και από την άλλη, οι Λευκωσιάτες χωρούν δύο καρπούζια κάτω από την ίδια μασχάλη (εγχώριες και εκτός συνόρων υποχρεώσεις).

Τελικά θριάμβευσαν οι γηπεδούχοι, αποδεικνύοντας όσο ποτέ ότι δικαιολογημένα έχουν βλέψεις για τον τίτλο. Σαφέστατα, η νίκη του Απόλλωνα διατήρησε πολύ πιο ζωντανή τη μάχη της πρωτιάς, βάζοντας και την ΑΕΚ στο κόλπο. Στοιχείο θετικό για τους ουδέτερους παρατηρητές φυσικά, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα ήταν πιο ξεκάθαρη η κατάσταση. Με ισοπαλία θα παρέμενε μεγάλο φαβορί ο ΑΠΟΕΛ, με νίκη του θα ψάχναμε πλέον τον δεύτερο και τον τρίτο.

Σαφέστατα, δεν μπορεί να μην αποδοθούν τα εύσημα στον Σωφρόνη Αυγουστή, ο οποίος παρέλαβε μία ομάδα με σπουδαίο ρόστερ και τη διαχειρίζεται πολύ καλά. Καθόλου μικρή υπόθεση και για να λέμε τα σύκα-σύκα και τη σκάφη-σκάφη, λίγοι πίστευαν ότι μπορεί να κερδίσει το στοίχημα (ανάμεσά τους και εγώ).

Η εικόνα της ομάδας τον περασμένο Δεκέμβριο, με τις συνεχόμενες ισοπαλίες απέναντι στην παραπαίουσα τότε Ανόρθωση και τη Νέα Σαλαμίνα, μόνο υγεία δεν έβγαζε. Πέτυχε πολλά ο Κύπριος τεχνικός και για μένα, μόνο και μόνο που έβαλε τους κυανόλευκους τόσο γερά στην υπόθεση τίτλος είναι επιτυχημένος.

Το χάλασε

Δυστυχώς προέκυψαν και αρνητικά στοιχεία από το προψεσινό ντέρμπι και κύριος υπαίτιος ήταν ο Βασίλης Δημητρίου. Η σφυρίχτρα ακουγόταν διαρκώς, ενώ αντιθέτως, το χέρι του δεν έμπαινε στην τσέπη για να βγει η κάρτα, που άλλοτε έπρεπε να ήταν χρώματος κίτρινου και άλλοτε κόκκινου.

Αποτέλεσμα ήταν αφενός να σταματά συνεχώς το ματς και να μην υπάρχει καλός ρυθμός (κυρίως στο πρώτο ημίχρονο) και αφετέρου, να πέφτει κλοτσιά και να πηγαίνει σύννεφο, ενώ με κάθε αφορμή άρχιζαν οι κοκορομαχίες ανάμεσα στους ποδοσφαιριστές. Βλέποντας τις επαναληπτικές προβολές, έπρεπε να τιμωρηθούν ποδοσφαιριστές ένθεν και ένθεν, ενώ είναι επίτευγμα που έβγαλε το ματς με μόνο μία κίτρινη ο Γιώργος Βασιλείου.

Ιδού το παράδειγμα

Η διοίκηση του Απόλλωνα έχει ένα πρόσφατο παράδειγμα για να ακολουθήσει. Όπως η ΑΕΚ εντόπισε σε χρόνο ρεκόρ αυτόν που έριξε κροτίδα στον Μπρούνο Βάλε, και του απαγορεύτηκε η είσοδος στα γήπεδα σε κάθε αγώνα της ΑΕΚ, οι κυανόλευκοι οφείλουν να εντοπίσουν αυτόν που τραυμάτισε τους δύο οπαδούς του ΑΠΟΕΛ. Τέτοια άτομα δεν είναι οπαδοί καμίας ομάδας, ας μη γελιόμαστε.

Από τη στιγμή που κάποιος ρίχνει κροτίδα για να προκαλέσει ζημιά σε έναν συνάνθρωπό του ή για να του αφαιρέσει τη ζωή, δεν μπορεί να αισθανθεί αγάπη για καμία ομάδα. Το μόνο συναίσθημα που ξέρει είναι το μίσος. Δεν έχει ομάδα και πάνω από όλα, δεν έχει θέση στην κερκίδα κανενός γηπέδου.