aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Με μια λέξη… τιμωρία

ΤΟΥ ΠΑΝΙΚΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ([email protected])

RADIO ACTIVE (ΟΙ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΞΕΔΡΑΣ) 17.00-19.00 ΤΗΛ. 22-744744

Τώρα που η αιωρούμενη και υπεύθυνη για το ομιχλώδες τοπίο σκόνη τείνει να κάτσει, μπορούμε με περισσότερη… νηφαλιότητα να πούμε δυο τρία πράγματα. Είναι αισχρότητα να αποπροσωποποιεί κάποιος τα επεισόδια, να καλύπτει το ανεπανόρθωτο γεγονός της ατομικής αγωνίας που βιώνουν οι φίλαθλοι στο νησί μας, με ανώνυμες κατηγορίες στατιστικής ανάλυσης ή κοινωνιολογικής κατασκευής μοντέλων.

Τα όσα συνέβησαν έχουν λόγους και αιτίες. Κατ’ αρχήν θα πρέπει να έχουμε κατά νου πως όλες οι επαναστάσεις σε όλο τον κόσμο έχουν αρχίσει από τους νέους. Μαθητές, φοιτητές, άνεργους πτυχιούχους και νέα παιδιά, τα οποία αγκομαχούν να βρουν το δρόμο τους προς ένα αδιόρατα «λαμπρό» μέλλον. Ξεκαθαρίζουμε -και αυτό δε χωρά καμία αμφισβήτηση, αν κάποιος παρατηρήσει προσεκτικά πίσω στο χρόνο- ότι οι εύηχες εισηγήσεις-προτάσεις των υπεύθυνων, αρμόδιων για θέματα πρόληψης και καταστολής της βίας δηλώνονται αλλά δεν πραγματώνονται.

Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να απαιτήσουμε είναι την τιμωρία. Είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις έννοιες της δικαιοσύνης και ηθικής. Από τα πανάρχαια χρόνια σε όλα τα ηθικά ζητήματα είχαν να κάνουν με τις έκνομες πράξεις και την τιμωρία που έπρεπε να επιβληθεί. Στην Κύπρο του 2017 η ανομία έχει λάβει το χαρακτήρα της μαγκιάς. Η χάρη σε παρανομούντες δεν είναι μπέσα. Δεν μπορεί ο κάθε ένας που έχει την εξουσία να αποδίδει ισονομία, να συμπεριφέρεται δυσανάλογα και κατά το δοκούν. Είναι η πρώτη λέξη που θα πρέπει να κατανοήσουμε τη σπουδαιότητα και σημασία της.

Από αυτήν την αρχή, ξεκινά η ισονομία, η ισηγορία και η ισοκρατία. Τα τρία βασικά γνωρίσματα της Δημοκρατίας όπως μας τα άφησαν παρακαταθήκη οι πρόγονοί μας. Όπου Δημοκρατία θα πρέπει να προσαρμοστεί ξεκινώντας από την Πολιτεία, στο αρμόδιο Υπουργείο, μέχρι την Αθλητική Αρχή, τις διαγωνιζόμενες ομάδες και τους πιστούς οπαδούς τους.

Καταθέτω λοιπόν άλλη πτυχή στο πρόβλημα που ταλαιπωρεί το ποδόσφαιρο. Οι νέοι μας, αναζητώντας ένα ορατό στόχο για το μίσος τους που στρέφεται ενάντια στην ανθρώπινη ασχήμια, τη διαφθορά, τη βάναυση μυωπία του νόμου, εκτρέπονται κατά πάντων, ακόμη και μεταξύ τους, στο μοναδικό πεδίο που βρίσκουν πρόσφορο έδαφος και το οποίο πολύ πιθανό και η Πολιτεία να επιθυμεί ή και να στοχεύει. Δηλαδή εντός και εκτός των ποδοσφαιρικών γηπέδων παρά στους δρόμους, τα Υπουργεία ή το Κοινοβούλιο.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ