aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΕΛ ΛΕΜΕΣΟΥΚέρκεζ Vs Σωφρόνης: Mία… κόντρα αρκετών χρόνων!

Κέρκεζ Vs Σωφρόνης: Mία… κόντρα αρκετών χρόνων!

ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΟΡΦΑΝΟΥ

Το ντέρμπι της Λεμεσού σίγουρα θα συγκεντρώσει τα περισσότερα βλέμματα αυτή την αγωνιστική (9η). Οι αναμετρήσεις ανάμεσα στις δύο ομάδες ΑΕΛ και Απόλλων, προσφέρουν πάντοτε πολλές συγκινήσεις και σπουδαίο θέαμα, όποια κι αν είναι η βαθμολογική τους θέση.

Αυτό που περιμένουν σίγουρα όλοι οι φίλαθλοι των δύο ομάδων, αλλά και όλος ο ποδοσφαιρικός κόσμος του νησιού, είναι ένα ανοιχτό παιχνίδι, γρήγορο και με αρκετές φάσεις. Οι δύο προπονητές, άλλωστε αρέσκονται στο επιθετικό στιλ παιχνιδιού. Ο Σωφρόνης Αυγουστή αντιμετώπισε για πρώτη φόρα τον Ντούσαν Κέρκεζ ως προπονητή στην περσινή περίοδο, μετά την αποχώρηση του Μπρούνο Μπαλταζάρ. Ο αγώνας διεξήχθη στο πλαίσιο της έκτης αγωνιστικής των πλέι οφ, όπου ο Απόλλωνας κέρδισε με 2-0.

Οι δύο προπονητές υπήρξαν ποδοσφαιριστές στις ομάδες τις οποίες σήμερα κοουτσάρουν. Αυτό το δεδομένο μας δημιούργησε την περιέργεια να ψάξουμε και να εντοπίσουμε πότε και με ποιες ομάδες βρέθηκαν αντιμέτωποι, ποιος ήταν ο νικητής και ποιος ο χαμένος. Κέρκεζ και Αυγουστή έχουν μόλις ένα χρόνο διαφορά στη ηλικία (42 και 41 αντίστοιχα).

Ο Ντούσαν Κέρκεζ έφτασε στη Κύπρο για λογαριασμό της ΑΕΛ το Καλοκαίρι του 2007 και αγωνίστηκε στους γαλαζοκίτρινους μέχρι το 2011. Από το 2011 μέχρι και το 2014 όταν κρέμασε τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια αγωνίστηκε στον Άρη Λεμεσού. Στην αντίπερα όχθη, ο Σωφρόνης Αυγουστή άρχισε την επαγγελματική καριέρα του στον Απόλλωνα το 1998 και την τερμάτισε στην ίδια ομάδα. Ο Κύπριος κόουτς στην πολύχρονη καριέρα του ως ποδοσφαιριστής, αγωνίστηκε σε ακόμη τρεις κυπριακές ομάδες (ΑΕΚ, Άρη και ΑΠΟΕΛ).

Η πρώτη «σύγκρουση» ανάμεσα στους δύο, ήταν την περίοδο 2007-08 όταν ο Αυγουστή αγωνιζόταν στην ΑΕΚ και ο Κέρκεζ στην ΑΕΛ. Αμφότεροι ήταν βασικοί στον συγκεκριμένο αγώνα. Η ομάδα της Λεμεσού κέρδισε με 2-1 στον α’ γύρο. Στο παιχνίδι που έγινε τον β’ γύρο, νικητές ήταν οι κιτρινοπράσινοι με 2-0 και οι Αυγουστή – Κέρκεζ, έπαιξαν και πάλι ως βασικοί.

Στην επόμενη σεζόν, ο Σωφρόνης επέστρεψε στον Απόλλωνα. Στο πρώτο αγώνα για την σεζόν 2008-09, ο Βόσνιος σημερινός τεχνικός της ΑΕΛ, ήταν βασικός, ενώ ο Κύπριος τότε τερματοφύλακας των κυανόλευκων έμεινε στον πάγκο. Οι γαλαζοκίτρινοι κέρδισαν με 3-1. Στο παιχνίδι του β’ γύρου δεν αγωνίστηκε κανένας εκ των δύο, με την ΑΕΛ να παίρνει την νίκη με 1-0.

Ο Κύπριος πρώην τερματοφύλακας το Καλοκαίρι της περιόδου 2009-10, μετεγγράφηκε στον Άρη, όπου παρέμεινε μέχρι τον Ιανουάριο της εν λόγω σεζόν, όταν μετακόμισε στον ΑΠΟΕΛ. Βρέθηκε κάτω από τα δοκάρια στον αγώνα απέναντι στην ΑΕΛ (α’ γύρο) όπου και πάλι ως αντίπαλος των γαλαζοκίτρινων έχασε με 0-1. Οι δύο τους συναντηθήκαν ξανά στον β’ γύρο με τον Αυγουστή να αγωνίζεται στον ΑΠΟΕΛ (η ομάδα της Λευκωσίας νίκησε με 3-0). Στο συγκεκριμένο αγώνα Κέρκεζ που αγωνιζόταν ως μέσος στην ΑΕΛ ήταν βασικός. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο Αυγουστή δεν κατέγραψε καμία συμμέτοχη στον ΑΠΟΕΛ.

Τελευταία αναμέτρηση των δύο ως ποδοσφαιριστές σε αγώνα πρωταθλήματος ΑΕΛ-Απόλλων, ήταν στις 13 Φεβρουαρίου το 2011, όπου και οι δύο έμειναν στο πάγκο. Σε ένα εντυπωσιακό αγώνα οι κυανόλευκοι πανηγύρισαν την νίκη με 3-2.

Η νέα ποδοσφαιρική περίοδος (2011-12) βρήκε τον Ντούσαν Κέρκεζ να αγωνίζεται στον Άρη. Στις δύο αναμετρήσεις ανάμεσα σε Απόλλωνα και Άρη ο Βόσνιος ήταν βασικός, ενώ ο Αυγουστή έμεινε στο πάγκο. Η «Ελαφρά Ταξιαρχία» έκανε την έκπληξη και πήρε την νίκη και στα δύο παιχνίδια με 2-0 και 2-1 αντίστοιχα.

Το κρισιμότερο παιχνίδι για τους δύο, διεξήχθη για τον θεσμό του κυπέλλου την σεζόν 2008-09. Οι δύο ομάδες συγκρούστηκαν στον ημιτελικό του θεσμού σε δύο πολύ δυνατά παιχνίδια με έντονες συγκινήσεις. Οι δύο ποδοσφαιριστές ήταν βασικοί και στους δύο κρίσιμους αγώνες. Η πρώτη αναμέτρηση έληξε ισόπαλη 1-1, με το Κέρκεζ να φτάνει πολύ κοντά στο γκολ όταν η κεφαλιά του σταμάτησε στο οριζόντιο δοκάρι του Αυγουστή. Στο επαναληπτικό όλα κρέμονταν από μια κλωστή η ΑΕΛ προηγείτο με 1-0 μέχρι και το 84’, όταν ο Ρίσο με ωραίο σουτ ισοφάρισε. Αλλά, από μία ασταθή απόκρουση του Αυγουστή στο 100’ σε σουτ του Βάργκας από το ύψος της περιοχής ο Ρόκε πήρε «ριμπάουντ» από κοντά έκανε το 2-1. Η ΑΕΛ πέρασε στον τελικό, αλλά έχασε το κύπελλο αφού ηττήθηκε από τον Πέγεια με 0-2.

Ο Κέρκεζ σε 11 αναμετρήσεις απέναντι σε ομάδα στην οποία αγωνιζόταν ο Αυγουστή, μετρά επτά νίκες, σε αντίθεση με τον Αυγουστή που έχει κερδίσει τρεις φορές ως ποδοσφαιριστής των Κέρκεζ, ενώ ένα παιχνίδι έχει λήξει ισόπαλο. Μένει να δούμε πως θα καταλήξει η νέα κόντρα που αρχίζει ανάμεσα στους δύο, από την θέση του προπονητή αυτή την φορά.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ