aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Κυπριακό Πρωτάθλημα ΠοδοσφαίρουΑ' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΗ Κύπρος παράδειγμα για το «στοπ» στα στημένα παιχνίδια

Η Κύπρος παράδειγμα για το «στοπ» στα στημένα παιχνίδια

Κι όμως, υπάρχουν κάποιοι τομείς, κάποια θέματα στο κυπριακό ποδόσφαιρο που αποτελούν πρότυπο, παράδειγμα προς μίμηση για τους υπόλοιπους. Η αυστηροποίηση του πειθαρχικού κανονισμού της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου που επέφερε την κάθαρση στο φαινόμενο στημένα ματς, ήταν το θέμα σε πρόσφατο ρεπορτάζ του Σάββα Λιβάνιου στην εφημερίδα «Documento». Για το «στοπ» στα χειραγωγημένα παιχνίδια μίλησε ο γενικός διευθυντής της ΚΟΠ, Ανθούλης Μυλωνάς.

Αναλυτικά το ενδιαφέρον ρεπορτάζ του «Documento»:

Στην Ελλάδα όλοι… αναζητούν τρόπους για την εξάλειψη των στημένων αγώνων και η λύση βρίσκεται μπροστά τους! Το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν είναι αγγελικά πλασμένο και κάποιοι… χορεύουν παράνομα επειδή τους δίνεται η δυνατότητα μέσα από τα κενά που έχουν η αθλητική νομοθεσία και οι κανονισμοί της ΕΠΟ. Εδώ και αρκετούς μήνες FIFA και UEFA συζητούν με το υφυπουργείο Αθλητισμού και την ομοσπονδία προκειμένου να καταλήξουν σε ένα βασικό μοντέλο για το πώς θα χτυπηθεί στη χώρα μας το φαινόμενο της χειραγώγησης αγώνων που τα τελευταία χρόνια ξέφυγε λόγω του παράνομου στοιχήματος, το οποίο αποφέρει τεράστια κέρδη. Τη λύση πάντως την… έχει σερβίρει ήδη στο πιάτο η Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (ΚΟΠ) και στο χέρι τους είναι να την εφαρμόσουν στο ελληνικό πρωτάθλημα. Δικαιολογίες δεν έχουν γιατί η Φούτμπολ Λιγκ θεωρείται από την UEFA το πιο διεφθαρμένο πρωτάθλημα της Ευρώπης.

«Είναι ιδιαίτερα σκληρά τα μέτρα, αλλά δεν γινόταν διαφορετικά. Βάσει των εκθέσεων της UEFA, είχαμε σοβαρότατο πρόβλημα. Έπρεπε να τολμήσουμε να βάλουμε το μαχαίρι στο κόκαλο και το βάλαμε, ευτυχώς με επιτυχία. Φέτος, για παράδειγμα, δεν έρχονται φάκελοι και αυτό είναι ένα δείγμα ότι τα μέτρα απέδωσαν», δηλώνει στο «Documento» ο γενικός διευθυντής της ΚΟΠ, Ανθούλης Μυλωνάς, o οποίος εκτιμά πως οι εκθέσεις της «Sportradar» μόνο για πέταμα δεν είναι, όπως υποστηρίζουν παράγοντες και δικηγόροι ελληνικών ομάδων: «Είναι ενδείξεις τα όσα καταγράφονται στις εκθέσεις, αλλά με μία απλή ανάγνωση των 30-32 σελίδων καταλαβαίνεις ότι είναι μελετημένα όσα αναφέρονται».

Η κατάσταση στο κυπριακό ποδόσφαιρο είχε φτάσει, λοιπόν, στο μη παρέκει σε ό,τι αφορά τη χειραγώγηση αγώνων για στοιχηματικούς λόγους και η ΚΟΠ δεν δίστασε να συμπεριλάβει στους κανονισμούς της ακόμη και την ποινή διαγραφής ενός συλλόγου από τα μητρώα της αν αποκτούσε πελατειακή σχέση με τη «Sportradar». Και δεν είναι μόνο οι αυστηρές ποινές. Οι σύλλογοι κουβαλάνε στην πλάτη τους τους φακέλους της UEFA για μία τριετία και έτσι κόπηκαν μαχαίρι τα περίεργα αποτελέσματα που είναι η χαρά του παράνομου στοιχηματισμού. «Οι διεθνείς ομοσπονδίες ήταν υπέρμαχες στα μέτρα που λάβαμε. Ψάχναμε τρόπους να περιορίσουμε σε πρώτη φάση αυτή τη μάστιγα και στη συνέχεια να την εξαφανίσουμε. Πιστεύαμε σε αυτά τα μέτρα και τελικά έφεραν άμεσα τα επιθυμητά αποτελέσματα», σημειώνει ο Ανθούλης Μυλωνάς, ενώ ο πρόεδρος της ΚΟΠ, Γιώργος Κούμας, έχει συναντηθεί και αναλύσει στον Βαγγέλη Γραμμένο τις ποινές με τις οποίες «καθάρισε» το κυπριακό πρωτάθλημα από τη μάστιγα των στημένων αγώνων.

ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΤΩΝ 50.000 ΕΥΡΩ ΣΤΗ ΔΙΑΓΡΑΦΗ!

Τον Νοέμβριο του 2016 το ΔΣ της ΚΟΠ, υπό την προεδρία τού (τότε) αναπληρωτή προέδρου της Γιώργου Κούμα, προχώρησε στην τροποποίηση του πειθαρχικού κανονισμού για τους αγώνες με ύποπτη στοιχηματική δραστηριότητα.

Εδώ και δύο χρόνια προβλέπεται η επιβολή των ακόλουθων ποινών:

1. Στον πρώτο φάκελο θα επιβάλλεται στο υπαίτιο σωματείο πρόστιμο 50.000 ευρώ.

2. Στον δεύτερο φάκελο θα επιβάλλεται στο υπαίτιο σωματείο πρόστιμο 50.000 ευρώ και αφαίρεση έξι βαθμών. Σε περίπτωση που ο φάκελος αφορά ομάδα Β’, Γ’ ή επίλεκτης κατηγορίας, τότε επιπρόσθετα θα επιβάλλεται η ποινή της απαγόρευσης ανόδου του σωματείου στην πιο πάνω ανώτερη κατηγορία.

3. Στον τρίτο φάκελο θα επιβάλλεται απαγόρευση συμμετοχής των σωματείων στο πρωτάθλημα στο οποίο συμμετέχουν (διαβάθμιση) και αποκοπή όλων των χορηγιών και/ή εσόδων τα οποία τα σωματεία θα ελάμβαναν από την ΚΟΠ με τη συμμετοχή τους στα εν λόγω πρωταθλήματα.

4. Στον τέταρτο φάκελο θα επιβάλλεται η ποινή προστίμου 100.000 ευρώ και παράλληλα διαγραφή του σωματείου από το μητρώο μελών της ομοσπονδίας. Στην περίπτωση αυτή το διαγραφέν σωματείο δεν θα έχει δικαίωμα επανεγγραφής και συμμετοχής στα πρωταθλήματα της ΚΟΠ για τα επόμενα πέντε χρόνια.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ