aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΕΚ ΛΑΡΝΑΚΑΣΓι’ αυτούς που πουλάνε τρέλα…

Γι’ αυτούς που πουλάνε τρέλα…

ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΜΑΥΡΟΥ

Δεν αντιλέγει κανείς πως το ποδόσφαιρο ανέπτυξε τεράστια δυναμική, βασιζόμενο στην τεράστια απήχηση στα πλατιά λαϊκά στρώματα. Οπότε, αποκόπτοντας τη στρογγυλή θεά από τον απλό κόσμο, ουσιαστικά του δίνουμε χαριστική βολή. Τα εισιτήρια, αν εξαιρέσουμε ελάχιστες χώρες, μειώνονται και σε τελική (καθαρά καπιταλιστική) ανάλυση η αξιοπιστία του προϊόντος, αρχίζει και φθίνει.

Με αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι πρέπει ν’ αφήσουμε το λαοφιλέστερο άθλημα στο έλεος (ή στις ορέξεις) των «κακών πελατών». Στη δικτατορία, δηλαδή, της μειοψηφίας που ζει δυστυχώς και βασιλεύει, θεωρώντας ότι κάνει μάλιστα κουμάντο. Οφείλουμε με κάθε τρόπο να προστατεύσουμε το ποδόσφαιρο γιατί στο τέλος θα χάσουμε κι αυτούς που πραγματικά αγαπούν το σπορ. Ναι, λοιπόν, πρέπει να υπάρχει έλεγχος και μάλιστα αυστηρός. Ναι, λοιπόν, πρέπει να υπάρχουν ονομαστικά εισιτήρια, να εφαρμοστεί το μέτρο της ταυτοποίησης των φιλάθλων για να μην έχουν δυνατότητα να μπαινοβγαίνουν στα γήπεδα χουλιγκάνια. Στην τελική, όταν αγαπάς την ομάδα σου δεν καταλαβαίνεις από κάρτες φιλάθλου, ταυτοποίηση και άλλα. Είσαι πάντα εκεί, φωνάζεις περήφανα τι είσαι, τι πιστεύεις, στηρίζοντας αυτό που αγαπάς.

Εάν ορθώς κατάλαβα, πάντως, για τη μείωση στην προσέλευση στα γήπεδά μας (όπως στο ντέρμπι ΑΠΟΕΛ-Ομόνοια)ευθύνεται εν πολλοίς η αποχή των οργανωμένων οπαδών, οι λεγόμενοι «συνδεσμίτες». Σε αυτούς, εν ολίγοις, όπου στους κόλπους τους «εκτρέφονται» χούλιγκαν. Αυτοί που κάνουν χρήση κροτίδων, φωτοβολίδων απλών ή με πιστόλι, πυροτεχνημάτων, υβριστικών και απαγορευμένων πανό και πάει λέγοντας. Αυτοί που με τις πράξεις τους υποχρέωσαν την ομάδα τους να πληρώσει ένα σωρό λεφτά σε πρόστιμα, ή να αγωνίζεται κεκλεισμένων των θυρών, κεκλεισμένων πετάλων και κεκλεισμένων διαζωμάτων.

Και ερωτώ: Από τη στιγμή που δεν έχουν κανένα σκοπό να… ξεφύγουν στην κερκίδα, τότε γιατί αντιδρούν με τα ηλεκτρονικά εισιτήρια, με την ταυτοποίηση; Μήπως δεν έχουν ποτέ σκοπό να σταματήσουν όλες αυτές τις ασχήμιες που κατά καιρούς προβαίνουν και ευχαριστούμε κάθε φορά τον Θεό που δεν θρηνήσαμε θύματα;

Ευθύνη για όλους αυτούς που παρεκτρέπονται, έχουν και οι ομάδες ή τέλος πάντων όσοι επενδύουν συνειδητά στον οπαδισμό, αποβλέποντας σε συγκεκριμένα αποτελέσματα. Και όταν κάποιοι παρεκτρέπονται, θυμούνται να καταδικάσουν τις πράξεις τους. Ευθύνη έχει και η Αστυνομία, αφού αδυνατεί σε ορισμένες περιπτώσεις στην αποτελεσματική αντιμετώπιση φαινομένων βίας. Μια Αστυνομία που όπως ακούμε θέτει ως ύψιστη προτεραιότητα την ασφάλεια του πολίτη. Προς αυτή την κατεύθυνση απαιτείται ο ανασχεδιασμός ώστε να καταστεί σύγχρονη και πιο αποτελεσματική.

Είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να ενδίδουμε σε απειλές, να «χαϊδεύουμε» τους ταραξίες, διότι το υγιές σκεπτόμενο κομμάτι της κερκίδας γυρίζει εν τέλει την πλάτη στο ίδιο το ποδόσφαιρο. Γιατί εδώ που τα λέμε, σκέπτεται διπλά και τριπλά αν θα πάει στο γήπεδο όταν κινδυνεύει η σωματική του ακεραιότητα.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ