aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΕΖ ΖΑΚΑΚΙΟΥΔυσκολεύουν τα πράγματα για τις κυπριακές ομάδες στην Ευρώπη

Δυσκολεύουν τα πράγματα για τις κυπριακές ομάδες στην Ευρώπη

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΘΩΜΑ

Η UEFA ανακοίνωσε τις οριστικές αλλαγές στο Champions League και το Europa League και οι αλλαγές αυτές δεν είναι καθόλου καλές για τις κυπριακές ομάδες, αλλά και για τις ομάδες άλλων «αδύνατων» χωρών που φιλοδοξούν να μπουν στην φάση των ομίλων των δύο διοργανώσεων.

Δείτε εδώ όλες τις αλλαγές.

Champions League

Στην κορυφαία διοργάνωση της UEFA αυξάνεται ο αριθμός των ομάδων που προκρίνονται απευθείας στους ομίλους από 22 σε 26. Αυτό επηρεάζει τον πρωταθλητή Κύπρου γιατί μειώνονται οι θέσεις από το «μονοπάτι» των Πρωταθλητών από 5 σε 4. Η μείωση αυτή θα δυσκολέψει τα πράγματα για τον πρωταθλητή γιατί μείωση θέσεων σημαίνει αυτόματα και περισσότερος ανταγωνισμός για την πρόκριση στους ομίλους.

Europa League

Στην δεύτερη τη τάξει διοργάνωση δεν αλλάζουν τόσο οι ομάδες που παίρνουν την πρόκριση απευθείας στους ομίλους (αυξάνονται από 16 σε 17), αλλά ο τρόπος που παίρνουν την πρόκριση από τα προκριματικά.

Από τις εναπομείνασες 31 ομάδες, οι 10 θα προέρχονται από ομάδες που αποκλείονται από τα τελικά προκριματικά του Champions League (6 μη-πρωταθλήτριες και 4 πρωταθλήτριες), οι 8 θα προέρχονται από ένα νέο γύρο που θα δημιουργηθεί (η UEFA τον έχει ονομάσει  Europa League Champions Path) και θα δίνει την δυνατότητα στις πρωταθλήτριες που αποκλείστηκαν πριν τα play-offs να διεκδικούν θέση στους ομίλους, και οι υπόλοιπες 13 ομάδες θα προκύπτουν από τα προκριματικά του Europa League με τη διαδικασία που ισχύει και τώρα.

Αυτές οι αλλαγές δίνουν από τη μία τη δυνατότητα στον πρωταθλητή τη δυνατότητα να προκριθεί στους ομίλους του Europa League σε οποιοδήποτε γύρο και να αποκλειστεί από το Champions League, αλλά από την άλλη δυσκολεύει την προσπάθεια των ομάδων που θα προσπαθήσουν να προκριθούν μόνο μέσω των προκριματικών του Europa League καθώς οι θέσεις μειώνονται από 22 σε 13.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ