aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Το πρώτο… ταξίδι

Για πρώτη φορά ο Απόλλων εξασφάλισε την έξοδο της στην Ευρώπη την περίοδο 1965-1965 νικώντας την Νέα Σαλαμίνα με 4-2 στο τελικό του Κυπέλλου.

Έτσι η πρώτη ευρωπαϊκή μας «περιπλάνηση» ήταν στο θεσμό του Κυπέλλου Κυπελλούχων εν έτη 1966 με αντίπαλο τη Στάνταρ Λιέγης.

Στάνταρ Λιέγης –Απόλλων 5-1 21/9/1966

Η 21η Σεπτέμβριου του 1966 έμελλε να γραφτεί με χρυσά γράμματα στη ιστορία του Απόλλωνα αφού για πρώτη φορά οι «κυανόλευκοι» θα συμμετείχαν σε επίσημη Ευρωπαϊκή αναμέτρηση. Αντίπαλος του Θρύλου η Στάνταρ Λιέγης με το πρώτο αγώνα να πραγματοποιείται στη έδρα των Βέλγων. Μπροστά σε 25 χιλιάδες θεατές οι επαγγελματίες Βέλγοι θα κερδίσουν την Λεμεσιανή ομάδα με 5-1 ενώ στο ημίχρονο προηγήθηκαν με 2-0.

Το τιμητικό γκολ για τον Απόλλωνα πέτυχε ο μεγάλος Κωστάκης Βασιλιάδης 10 λεπτά πριν από τέλος της αναμέτρησης, ενώ πρόσωπο του αγώνα αναδείχτηκε ο τερματοφύλακας Ευαγόρας Βασιλείου. Παρότι δέχτηκε πέντε γκολ η εμφάνιση του κρίθηκε από όλους άκρως εντυπωσιακή.

Η ενδεκάδα: Βασιλείου, Πολυκάρπου, Καβάζης, Κόκκινος, Σχίζας, Αντωνίου, Θεμιστοκλέους, Γιολίτης, Κ Βασιλειάδης, Κρυστάλλης, Γεωργιου.

Στάνταρ Λιέγης –Απόλλων 1-0 28/9/1966

Ο επαναληπτικός πραγματοποιήθηκε εκ νέου στο Βέλγιο, μια εβδομάδα αργότερα, αυτή τη φορά στην πόλη Νυμούρ και με τους θεατές να φτάνουν τις 15 χιλιάδες.

Ο Απόλλων σαφώς πιο βελτιωμένος και διαβασμένος κατάφερε να κοιτάξει στα ίσα το μεγάλο του αντίπαλο και να χάσει με μόνο με 1-0 με ένα γκολ που επετεύχθη μάλιστα στα τελευταία λεπτά της αναμέτρησης κλείνοντας έτσι το πρώτο του Ευρωπαϊκό κεφάλαιο με τις καλύτερες των εντυπώσεων.

Η ενδεκάδα: Παπαϊωάννου, Πολυκάρπου, Καβάζης, Γεωργιου, Θεμιστοκλέους, Γιολίτης, Γ Βασιλειάδης, Κρυστάλλης, Αντωνίου, Παναγίδης, Κ Βασιλειάδης.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ