aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΠΟΛΛΩΝ ΛΕΜΕΣΟΥΟ κυπριακός εφιάλτης του «άσου» της Ιταλίας

Ο κυπριακός εφιάλτης του «άσου» της Ιταλίας

ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΛΟΥΚΑ

Η κάθοδος στην Κύπρο της μεγάλης Ίντερ ήταν το γεγονός που έθελξε την προσοχή της φίλαθλης Κύπρου, αρχές Νοεμβρίου του 1993. Ντένις Μπέργκαμπ, Ρουβέν Σόσα, Νταβίντ Φοντολάν, Τζιουζέπε Μπέργκομι, Σέρτζιο Μπατιστίνι και άλλοι αστέρες, είχαν αποστολή να σφραγίσουν το εισιτήριο για τον τρίτο γύρο του UEFA Cup.

«Μόνο 1-0 νικήσατε στο Μιλάνο και ο αντίπαλός σας στον επαναληπτικό έχει καλούς επιθετικούς», ρωτήθηκε ο Βάλτερ Ζένγκα από δημοσιογράφο. «Σε ολόκληρο Μουντιάλ (σ.σ. το 1990, όταν η Ιταλία τερμάτισε τρίτη) μόνο ο Κανίγια μού έβαλε ένα γκολ και κανείς άλλος παίκτης. Δεν πιστεύω ότι θα έχω πρόβλημα σε ένα μικρό νησί με ψαράδες», απάντησε μεταξύ σοβαρού και αστείου ο σπουδαίος τερματοφύλακας των νερατζούρι.

Το βράδυ της 3ης Νοεμβρίου, η ιταλική ομάδα παρατάχθηκε στον αγωνιστικό χώρο του Τσιρείου, έτοιμη να επιβεβαιώσει τα υπέρ της προγνωστικά μετά ευκολίας. Η ενδεκάδα που βρήκε απέναντί της, όμως, της ετοίμαζε μια δυσάρεστη έκπληξη. Διότι ο Απόλλων εκείνης της εποχής διέθετε μιαν από τις ισχυρότερες ομάδες που ανέδειξε ο τόπος.

Ο αγώνας άρχισε ιδανικά για την Ίντερ αφού πριν συμπληρωθεί το δεκάλεπτο, είδε δύο επιθέσεις της να καταλήγουν σε σκοράρισμα, με εκτελεστές τους Σαλίμοφ και Μπέργκαμπ (0-2). Η ομάδα της Λεμεσού, όμως, αντέδρασε και αναπτύσσοντας εντυπωσιακούς συνδυασμούς άρχισε να δημιουργεί ευκαιρίες.

Σε δύο από αυτές, οι Μιλένκο Σπόλιαριτς και Σλάτζιαν Τσέποβιτς «πυροβόλησαν» τον Ζένγκα και τον ανάγκασαν να μαζέψει την μπάλα από τα δίχτυά του (2-2), βάζοντας φωτιά στις κερκίδες. Οι κυανόλευκοι του Ντίτιλμ Φέρνερ συνέχισαν να κοντράρουν στα ίσα τον τεράστιο αντίπαλό τους, μετατρέποντας το παιχνίδι σε ντέρμπι.

Έξι λεπτά πριν από την εκπνοή του πρώτου ημιχρόνου, ο Φοντολάν έδωσε εκ νέου το προβάδισμα στο συγκρότημα του Οσβάλντο Μπανιόλι, όμως η παρέα του Άγγελου Τσολάκη, του Μπόμπαν Κρισμάρεβιτς και του Πάμπου Πίττα εξακολουθούσε να αναπτύσσει τη μια πρωτοβουλία πίσω από την άλλη, φτάνοντας με ευκολία στα ιταλικά τετράγωνα.

Φάσεις, ευκαιρίες, δοκάρια… Το 3-3 μύριζε και σημειώθηκε στο παρά πέντε του 90λέπτου. Σε άλλη μία δημιουργία και εκτέλεση για «χάιλαϊτ», ο Γιώργος Ιωσηφίδης ανάγκασε τον Ζένγκα να… ψαρέψει την μπάλα από τα δίχτυά του για τρίτη φορά και να υπογράψει το ισόπαλο αποτέλεσμα.

Η Ίντερ κατέκτησε το UEFA Cup της σεζόν 1993-94, όμως φεύγοντας από την έδρα του Απόλλωνα, στη μετέπειτα πορεία της, τρία γκολ δέχθηκε μόνο σε άλλο ένα ματς: στον πρώτο ημιτελικό με αντίπαλο την Κάλιαρι.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ