aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Κυπριακό Πρωτάθλημα ΠοδοσφαίρουΑ' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑποκαλυπτικά ευρήματα από τη FIFPro

Αποκαλυπτικά ευρήματα από τη FIFPro

Σημαντικά ευρήματα αποκάλυψε η έκθεση της FIFPro σχετικά με τις συνθήκες εργασίας στο διεθνές επαγγελματικό γυναικείο ποδόσφαιρο.

Η έρευνα -έκτασης 41 σελίδων- δημοσιεύτηκε στα μέσα Δεκεμβρίου 2017 και έγινε κατορθωτή μέσα από τη συμμετοχή 3500 ποδοσφαιριστριών που αγωνίζονται σε ελίτ επίπεδο. Συγκεκριμένα, ερωτήθηκαν ποδοσφαιρίστριες που αγωνίζονται στις εθνικές τους ομάδες ή στις μεγάλες κατηγορίες από χώρες διαφόρων επιπέδων, ανάμεσα τους και οι πιο αναπτυγμένες, όπως οι Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Σουηδία και ΗΠΑ.

Τα ευρήματα αποκάλυψαν μεταξύ άλλων ότι ο μέσος μισθός παγκόσμια είναι 600 δολάρια (507 ευρώ), ότι το 69% των παικτριών διεθνώς είναι μεταξύ 18-23 ετών, ότι το 46% των παικτριών συνδυάζουν το άθλημα με σπουδές και το 30% με άλλη εργασία. Το 90% όσων ερωτήθηκαν αποκάλυψαν ότι ίσως σταματήσουν το ποδόσφαιρο νωρίτερα, με βασικούς λόγους τη δημιουργία οικογένειας, ή για οικονομικούς και επαγγελματικούς λόγους.

Τα κυριότερα ευρήματα της έρευνας και οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει διεθνώς το γυναικείο ποδόσφαιρο είναι: 1) η τήρηση με επαγγελματικού στάτους στο σπορ, 2) η πρόωρη εγκατάλειψη του αθλήματος, 3) οι χαμηλές απολαβές όπου το 49,5% των παικτριών δηλώνουν ότι δεν πληρώνονται από τις ομάδες τους, 4) η απουσία συμβολαίων αφού μόλις 53% έχουν γραπτή συμφωνία με τα κλαμπ, 5) η μη καταβολή αποζημίωσης για συμμετοχή στην εθνική ομάδα, 6) τα χαμηλά πριμ, 7) η σύγκρουση στο καλεντάρι μεταξύ συλλόγων και εθνικών και 8) οι διακρίσεις και οι παρενοχλήσεις.

«Τα στοιχεία σε αυτή την έρευνα μπορούν να αποτελέσουν πλατφόρμα για τη FIFPro για την προώθηση αλλαγών μαζί με τα ενδιαφερόμενα μέρη του ποδοσφαίρου. Πρέπει να ανοίξουμε το δρόμο για αξιοπρεπείς και ασφαλείς συνθήκες εργασίας για τις γυναίκες στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο», έγραψαν στο εισαγωγικό τους σημείωμα ο Γενικός Γραμματέας της FIFPro Τέο φαν Σέγκελεν και η πρόεδρος της Επιτροπής Γυναικείου Ποδοσφαίρου της FIFPro Κάρολιν Γιόνσον.

Η έρευνα καταλήγει με προτάσεις για τη βελτίωση του χώρου. Αυτές περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την αντιμετώπιση του γυναικείου παιχνιδιού ως κεφάλαιο για τον αθλητισμό και την κοινωνία και όχι ως βάρος, την εισαγωγή βασικού συμβολαίου, την επιμόρφωση των παικτριών και την πρόσβαση τους στην εκπροσώπηση και τη δημιουργία ενός οικονομικού βιώσιμου σπορ.

Η πλήρης έρευνα μπορεί να διαβαστεί ΕΔΩ.

Δύο γυναίκες μέλη στη FIFPro

Εξάλλου, με βάση τους στόχους της FIFPro για καλύτερη εκπροσώπηση του γυναικείου ποδοσφαίρου, κατά τη διάρκεια του κογκρέσου στο Κάιρο στις αρχές Δεκεμβρίου 2017, η FIFPro Global πρόσθεσε στο διευρυμένο νέο της συμβούλιο δύο γυναίκες με σημαντική παρουσία στο άθλημα. Πρόκειται για την πρώην διεθνή με τη Σουηδία τερματοφύλακα Κάρολιν Γιόνσον και τη Χιλιανή Καμίλα Γκαρσία.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ