aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΠΟΕΛ«Θρύλος» Vs «Θρύλος» για έναν ακόμα άθλο

«Θρύλος» Vs «Θρύλος» για έναν ακόμα άθλο

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ

Όπως και να το δούμε, όπως και να το κάνουμε, ανεξάρτητα από την κατάληξη που θα έχει (και) αυτή η προσπάθεια του ΑΠΟΕΛ στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, οι γαλαζοκίτρινοι για μιαν ακόμα φορά γράφουν Ιστορία. Η ομάδα του Γιώργου Δώνη, που οι στόχοι και οι επιδιώξεις της δεν έχουν ταβάνι, κυνηγούν –σε πρώτη φάση– την επίδοση του 2009/2010, όταν «μέτρησαν» τρεις ισοπαλίες, στον όμιλο της παρθενικής τους συμμετοχής, στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση και –κατά δεύτερο λόγο– την τρίτη καλύτερη επίδοση σε συγκομιδή βαθμών στις συμμετοχές τους σε ευρωπαϊκό όμιλο.

Πάμε, λοιπόν, να δούμε κατ’ αρχήν τα προηγούμενα κατορθώματα του «Θρύλου» και (στη συνέχεια) να δούμε μέχρι πού μπορούν να «σημαδεύουν». Η κορυφαία όλων των εποχών επίδοση, η οποία θα παραμείνει άφθαστη, είναι αυτή της σεζόν 2011/2012, όταν ο ΑΠΟΕΛ σημείωσε δύο νίκες, τρεις ισοπαλίες και μιαν (άνευ σημασίας) ήττα. Σ’ εκείνη τη μαγική και ενδεχομένως ανεπανάληπτη χρονιά οι γαλαζοκίτρινοι είχαν την εκπληκτική έως απίστευτη συγκομιδή (μέχρι τους «8») των 20.825 βαθμών!

Δεύτερη σε αποτελέσματα και συγκομιδή βαθμών επίδοση η περσινή στο Γιουρόπα Λιγκ, για τον ΑΠΟΕΛ, όταν κατέγραψε τέσσερις νίκες και δύο ήττες, παρουσία που (σε σχέση και με την υπόλοιπη πορεία του στη διοργάνωση, καθώς έφτασε μέχρι τους «16») του απέφερε 11.100 βαθμούς. Τρίτη στη σειρά, αλλά πρώτη χρονικά, καλύτερη επίδοση των γαλαζοκίτρινων η παρθενική εμφάνιση της ομάδας σε όμιλο του Τσάμπιονς Λιγκ με τρεις ισοπαλίες και σύνολο 7.850 βαθμούς.

Ερχόμαστε τώρα στο φέτος. Ο ΑΠΟΕΛ μετρά ώς τώρα δυο ισοπαλίες και δύο ήττες, ενώ του απομένουν άλλοι δύο αγώνες. Ένας με τη Ρεάλ στο ΓΣΠ και άλλος ένας με την Τότεναμ στο Γουέμπλεϊ. Οι γαλαζοκίτρινοι του Γιώργου Δώνη, με τους δυο βαθμούς που έχουν ώς τώρα (συν το μπόνους των τεσσάρων από την προκριματική φάση, σύνολο έξι), διεκδικούν και μάλιστα βάσιμα την 3η θέση στον όμιλο, αφού την ίδια συγκομιδή έχει και η Ντόρτμουντ (έχει να παίξει με Τότεναμ εντός και Ρεάλ εκτός). Ρεαλιστικά ο ΑΠΟΕΛ ψάχνει για βαθμολογικό κέρδος σε κάποιον από τους δυο εναπομείναντες αγώνες, αφού το γκολ άβερεϊτζ ευνοεί τους Γερμανούς.

Το να πούμε σε ποιον από τους δυο αγώνες ποντάρει η ομάδα του Γιώργου Δώνη, ίσως να είναι άτοπο και άστοχο, αφού μιλάμε για αναμετρήσεις ανάμεσα σε Δαβίδ και Γολιάθ. Αυτό όμως δεν αφαιρεί το δικαίωμα στην ελπίδα στον ΑΠΟΕΛ για να παλέψει και να πάρει ό,τι καλύτερο μπορεί. Ακόμα και βαθμό να εξασφαλίσουν, οι γαλαζοκίτρινοι αυτόματα θα έχουν να επιδείξουν την τρίτη καλύτερη ευρωπαϊκή επίδοση σε συγκομιδή βαθμών στην πενταετή βαθμολογία της ΟΥΕΦΑ, ξεπερνώντας αυτήν της σεζόν 2009/2010, ενώ παράλληλα τους ενδιαφέρει και πολύ μάλιστα η θέση αλλά και η βαθμολογία που θα έχουν με την ολοκλήρωση της σεζόν, για την επόμενη ευρωπαϊκή χρονιά.

ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΡΕΚΟΡ

ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ

2009/2010

Στον όμιλο 0-3-3

Βαθμοί σεζόν 7.850

2011/2012

Στον όμιλο 2-3-1

Βαθμοί σεζόν 20.825

ΓΙΟΥΡΟΠΑ ΛΙΓΚ

2016/2017

Στον όμιλο 4-0-2

Βαθμοί σεζόν 11.100

  • Στη βαθμολογία με το τέλος κάθε χρονιάς προστίθεται και το εθνικό μερίδιο, που βγαίνει ανάλογα με τα αποτελέσματα των ομάδων.

Για μια θέση στους «ισχυρούς» ώς τα πλέι οφ: Τον ΑΠΟΕΛ τον ενδιαφέρει άμεσα και μια όσο το δυνατόν υψηλή βαθμολογία για να μπορεί να ελπίζει πως θα πάει μέχρι τα πλέι οφ είτε του Τσάμπιονς Λιγκ (εφόσον καταφέρει να κατακτήσει το πρωτάθλημα) είτε του Γιουρόπα Λιγκ (εφόσον εξασφαλίσει θέση) ως «ισχυρός». Αυτό όμως δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε από τώρα, αφού μπαίνουν στη μέση και πολλοί άλλοι παράγοντες. Με πρώτο και κυριότερο τις πρωταθλήτριες ομάδες στις άλλες χώρες, ποιες θα προκριθούν και ποιες θα αποκλειστούν μέχρι τον 4ο προκριματικό, όπως φυσικά και η βαθμολογία που θα έχει με το τέλος της φετινής περιόδου. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, ο ΑΠΟΕΛ πάει ως «ισχυρός» μέχρι τον 3ο προκριματικό και εκεί (είπαμε) βλέπουμε πώς θα είναι διαμορφωμένα τα δεδομένα.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ