aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΠΟΕΛΣτον «λάκκο» των λεόντων

Στον «λάκκο» των λεόντων

Η αλήθεια να λέγεται: Ο ΑΠΟΕΛ κληρώθηκε στον πιο δύσκολο όμιλο του Τσάμπιονς Λιγκ και συνάμα πιο εμπορικό! Ήταν στο τελευταίο μπαλάκι που βγήκε από την κλήρωση χθες στο Μονακό και τοποθετήθηκε στον 8ο όμιλο, όπου θα αντιμετωπίσει τις Ρεάλ Μαδρίτης, Ντόρτμουντ και Τότεναμ. Αντίπαλοι ισχυροί, κάτι που ασφαλώς καθιστά αποτρεπτικά τα όνειρα ακόμη και για διεκδίκηση της τρίτης θέσης που οδηγεί στη φάση των «32» του Γιουρόπα Λιγκ. Θα το παλέψει όμως και όπου βγει…

Αρχής γενομένης από τις διπλές αναμετρήσεις με τη Ρεάλ Μαδρίτης, την κάτοχο του τροπαίου, σύλλογος που ασφαλώς ήταν στο πρώτο γκρουπ δυναμικότητας (12 φορές κατέκτησε το Τσάμπιονς Λιγκ). Στον ΑΠΟΕΛ ακούν Ρεάλ και τους ξυπνούν ασφαλώς ευχάριστες αναμνήσεις από την ιστορική πορεία που διένυσε η ομάδα τη σεζόν 2011-12. Όταν κατέλαβε την πρώτη θέση στον όμιλο με Ζενίτ, Πόρτο και Σαχτάρ, στους «16» απέκλεισε τη Λιόν και στους «8» αντιμετώπισε την παρέα του Κριστιάνο Ρονάλντο (στη Λευκωσία ηττήθηκε με 0-3 και στη Μαδρίτη 2-5), ρίχνοντας τότε άγκυρα σ’ ένα ονειρικό ταξίδι.

Η Ρεάλ με προπονητή τον Ζινεντίν Ζιντάν, φυσικά, εδρεύει στη Μαδρίτη και ιδρύθηκε ως ποδοσφαιρικός σύλλογος το 1902. Κατέχει το ρεκόρ των τίτλων Πριμέρα Ντιβισιόν. Ο σύλλογος επίσης διατηρεί δεύτερη ποδοσφαιρική ομάδα, τη Ρεάλ Μαδρίτης Β. Έδρα της ομάδας είναι το στάδιο Σαντιάγο Μπερναμπέου στη Μαδρίτη. Ιδιαιτερότητα της Ρεάλ είναι πως, σε αντίθεση με τα περισσότερα ποδοσφαιρικά σωματεία, ανήκει και διοικείται αποκλειστικά από τα μέλη της (socios), από το 1902. Στις 23 Δεκεμβρίου 2000, η Ρεάλ τιμήθηκε από τη ΦΙΦΑ ως «o μεγαλύτερος σύλλογος του 20ου αιώνα».

Λόγω της τεράστιας και διαχρονικής επιτυχίας της, έλαβε το χαρακτηρισμό «Βασίλισσα της Ευρώπης». Τα τελευταία χρόνια παραμένει στην κορυφή των πιο πλούσιων συλλόγων του κόσμου με συνολικά έσοδα το 2007-08 ύψους 289,6 εκατ. ευρώ. Επίσης, αποτελεί μια από τις τρεις ομάδες που δεν έχουν υποβιβαστεί ποτέ από την Α’ Κατηγορία του ισπανικού ποδοσφαίρου, μαζί με την Αθλέτικ Μπιλμπάο και την Μπαρσελόνα.

ΤΟΤΕΝΑΜ: ΜΕ ΤΟΥΣ «ΠΕΤΕΙΝΟΥΣ» ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΓΡΙΕΜΕΝΟΙ

Και το μενού περιλαμβάνει την Τότεναμ, ομάδα που (παρακαλώ) τερμάτισε στη 2η θέση της Πρέμιερ Λιγκ. Κάπου θα ήταν καλύτερα να βάζαμε μια τελεία όσον αφορά στη δυναμική της, αλλά βεβαίως δεν θα το πράξουμε. Πρόκειται για την πιο σταθερή ομάδα της τελευταίας διετίας στο αγγλικό πρωτάθλημα. Όπως πριν από δυο χρόνια, έτσι και πέρσι κατέκτησε τη δεύτερη θέση. Ο Μαουρίσιο Ποκετίνο κάνει πολύ καλά τη δουλειά του στους «πετεινούς» (το δείχνουν τα αποτελέσματα άλλωστε) και όλοι θεωρούν πως θα έπρεπε να έχει κερδίσει έναν τίτλο αυτά τα δυο χρόνια.  Στη λήξασα σεζόν, θα μπορούσε να διεκδικήσει ακόμα το πρωτάθλημα για μια ακόμα χρονιά, όμως η απραξία στο μετεγγραφικό παζάρι είχε στοιχίσει, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών.

Προπονητής, όπως προαναφέραμε είναι ο Μαουρίτσιο Ποκετίνο (45 ετών). Ο Αργεντινός επιτελεί σπουδαία δουλειά στην Τότεναμ, κάτι που αναγνωρίζουν φίλοι και αντίπαλοι. Βρίσκεται στην τεχνική ηγεσία από το 2014, έχει φτιάξει έναν αξιόλογο κορμό και η ομάδα παίζει σύγχρονο ποδόσφαιρο, θεαματικό και γρήγορο. Βέβαια, οι τίτλοι δεν ήρθαν, όμως τα τελευταία χρόνια οι «σπερς» άφησαν πίσω τους παραδοσιακές δυνάμεις του αγγλικού ποδοσφαίρου και αυτό λέει πολλά…

Η Τότεναμ δεν έχει κινηθεί για κάποιον παίκτη, ουσιαστικά βασίζεται στο περσινό ρόστερ. Έχασε μόνο έναν παίκτη πρώτης γραμμής, τον αμυντικό Γουόκερ, που μεταπήδησε στη Μάντσεστερ Σίτι. Η μετεγγραφική απραξία δεν αρέσει στον κόσμο της, παρότι στελέχη της διοίκησης υπεραμύνθηκαν της ακολουθούμενης πολιτικής. Άλλωστε, η Τόττεναμ φτιάχνει καινούριο γήπεδο και βαδίζει πάνω σε συγκεκριμένο οικονομικό πλάνο.

Όπως και να ’χει, για τον ΑΠΟΕΛ είναι υψηλό εμπόδιο, ειδικά για ομάδα που βρισκόταν στο τρίτο γκρουπ δυναμικότητας κατά τη χθεσινή κλήρωση καθώς διαθέτει στο ρόστερ παίκτες παγκόσμιας κλάσης. Η Τότεναμ δεν θα έλθει για πρώτη φορά στην Κύπρο. Είχε αντιμετωπίσει το καλοκαίρι του 2014 την ΑΕΛ, στα πλέι οφ του Γιουρόπα Λιγκ. Συγκεκριμένα στις 21 Aυγούστου, οι γαλαζοκίτρινοι την φιλοξένησαν στο «Αντώνης Παπαδόπουλος», όπου και προηγήθηκαν στο σκορ με τον Σαρδινέρο στο 14′, αλλά οι Άγγλοι έφεραν τα κάτω-πάνω με τους Σολδάδο, Κέιν, «καθαρίζοντας» την πρόκριση. Στον επαναληπτικό κέρδισε η Τότεναμ με 3-0 με γκολ των Κέιν, Παουλίνιο και Τάουνσεντ.

Παλαιότερα, και συγκεκριμένα τη σεζόν 2007-08, η Ανόρθωση αντιμετώπισε τους «πετεινούς». Το αποτέλεσμα στον επαναληπτικό αγώνα στο Τσίρειο ήταν 1-1, ενώ η αγγλική ομάδα στο πρώτο ματς ήταν καταιγιστική στο «Γουάιτ Χαρτ Λέιν» και δεν άφησε ούτε δευτερόλεπτο την Ανόρθωση να ανασάνει. Κέρδισε 6-1, με την αγγλική ομάδα να χάνει ευκαιρίες για ακόμη μεγαλύτερο σκορ.

ΝΤΟΡΤΜΟΥΝΤ: ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ… ΞΑΝΑΡΧΟΝΤΑΙ

Άλλο ένα μεγαθήριο στον δρόμο του ΑΠΟΕΛ που ακούει στο όνομα Μπορούσια Ντόρτμουντ. Μια ομάδα που κατά την περασμένη σεζόν παρουσίασε αρκετά σκαμπανεβάσματα στην  απόδοσή της, αλλά τουλάχιστον πήρε την τρίτη θέση και έτσι συμμετέχει στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Θέλει διακαώς τον τίτλο στην Μπουντεσλίγκα, αλλά συνεχίζει να ζει στη σκιά της Μπάγερν. Αποδείχτηκε και στο Σούπερ Καπ προ ημερών, όπου έφτασε ένα λεπτό πριν από την κατάκτηση του τροπαίου, αλλά τελικά ισοφαρίστηκε και ηττήθηκε στα πέναλτι.

Στην ομάδα λένε πως αν δεν υπάρξουν εσωστρέφειες και εξωγηπεδικά παραπτώματα (π.χ. Ντεμπελέ), τότε η Ντόρτμουντ γίνεται υποψήφια πρωταθλήτρια για φέτος, καθώς έχει τους παίκτες για να κοντράρει στα ίσα την Μπάγερν. Σίγουρα πάντως είναι το απόλυτο φαβορί για τη δεύτερη θέση.

Με τον Πέτερ Μπος στον πάγκο περιμένουν στον σύλλογο ακατάπαυστο πρέσινγκ και πολύ επιθετικό ποδόσφαιρο. Ο προπονητής «κουβαλά» μεγάλη καριέρα σε Ολλανδία (Χέρακλες, Φίτεσε, Ντε Γραφσαπ, Άγιαξ) και όντας 53 χρονιών τού δίνεται η ευκαιρία να δουλέψει στην Ντόρτμουντ. Ήταν ο εκλεκτός κυρίως γιατί ξέρει να διαχειρίζεται ταλέντα και να παίζει επιθετικό ποδόσφαιρο. Αυτό έχει σκοπό να κάνει και στην Ντόρτμουντ, με τη διοίκηση να αισιοδοξεί ότι θα το πετύχει.

Πώς κινήθηκε στο μετεγγραφικό παζάρι; Γνωστή από τον Απρίλιο η μετακίνηση του Νταχούντ (μέσος) από την Γκλάντμπαχ, αλλά και του Τόπρακ (αμυντικός) από τη Λεβερκούζεν. Από εκεί και πέρα αρκέστηκε σε άλλες δύο προσθήκες, αυτή του Φίλιπ (μεσοεπιθετικός) από Φράιμπουργκ και του Ζαγκαντού (μέσος) από την Παρί. Παρελθόν από την ομάδα αποτελούν οι Μπέντερ (μεσοαμυντικός), Γκίντερ (αμυντικός), Ράμος (φορ). Καμία αποχώρηση δεν επηρεάζει, επομένως θεωρείται ενισχυμένη.

Στα φιλικά παιχνίδι, η ομάδα του Μπος έβγαλε ένα περίεργο πρόσωπο. Ενώ έπαιζε καλά δεν έπαιρνε αποτελέσματα, φυσικά αυτό μικρή σημασία έχει, από τη στιγμή που ο ίδιος ο προπονητής θεωρεί πως έγινε έξοχη δουλειά. Στα σημαντικότερα της φιλικά, επικράτησε της Μίλαν (3-1), της Ουράβα (3-2), ενώ ηττήθηκε από Εσπανιόλ (0-1) και Αταλάντα (0-1).

Πέρσι, η Ντόρτμουντ στο Τσάμπιονς Λιγκ πάλεψε αρκετά και έφτασε στους «8», όπου και αποκλείστηκε από τη Μονακό. Καθαρά λόγω προσωπικής διαμάχης Τούχελ-διοίκησης, ο Γερμανός τεχνικός απομακρύνθηκε από τον πάγκο της ομάδας.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΑΠΟΕΛ ΣΤΟΝ 8o OΜΙΛΟ

13/9 Ρεάλ Μαδρίτης – ΑΠΟΕΛ

26/9 ΑΠΟΕΛ – Τότεναμ

17/10 ΑΠΟΕΛ – Ντόρτμουντ

1/11 Ντόρτμουντ – ΑΠΟΕΛ

21/11 ΑΠΟΕΛ – Ρεάλ Μαδρίτης

6/12 Τότεναμ – ΑΠΟΕΛ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ