aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΠΟΕΛΜάριο Μπέιν: Αποκάλυψη τώρα!

Μάριο Μπέιν: Αποκάλυψη τώρα!

ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΜΑΥΡΟΥ

Ο Μάριο Μπέιν, ο γεννηθείς στο Ρότερνταμ προπονητής του ΑΠΟΕΛ με σπουδαία καριέρα και ως ποδοσφαιριστής («δεκάρι»), δεν είναι άπειρος, όπως ο προκάτοχός του για παράδειγμα στον σύλλογο. Μετρά 76 συνολικά αγώνες ως κόουτς στις διοργανώσεις της ΟΥΕΦΑ, κάτι που λάμπει στο βιογραφικό σημείωμά του. Συγκεκριμένα, κοούτσαρε τη Φέγενορντ σε 27 ευρωπαϊκά ματς και άλλα 32 την Γκενκ Βελγίου.

Πέραν τούτου, πήρε τη Ναϊμέγκεν από το τίποτα και την έβαλε στα ευρωπαϊκά σαλόνια. Όλα αυτά (κι άλλα) αποτελούν παράσημο για τον 54χρονο προπονητή και αναμφιβόλως πολλά είναι αυτά τα στοιχεία που θέλει να εμβολιάσει στη νέα «περιπέτεια» που ξεκινά στην καριέρα του, κάνοντας ο Θρύλος το επόμενο βήμα.

Βασική επιδίωξή του είναι προσδώσει στο σύνολο τη δική του ταυτότητα, έχοντας ως κύριο χαρακτηριστικό γνώρισμα την επιβολή των δικών του «κανόνων» μέσω κυρίως της καλής κυκλοφορίας της μπάλας. Τα δημοσιεύματα κάνουν αναφορά για κόουτς που είναι λάτρης του επιθετικού (4-3-3, 3-4-3) και θεαματικού ποδοσφαίρου. Για να το πετύχει αυτό, προφανώς και χρειάζεται να γνωρίσει τάχιστα τους παίκτες και να δουλέψει πάρα πολύ σκληρά, αφού ο ΑΠΟΕΛ δεν κατάφερε τα τελευταία χρόνια να αποτυπώσει στον αγωνιστικό χώρο τα εν λόγω γνωρίσματα.

Όσοι τον γνωρίζουν πολύ καλά, μιλούν για προπονητή που λατρεύει την πειθαρχία και είναι αυστηρός εκεί που κρίνει πως χρειάζεται. Όταν διαπιστώσει πως κάποιος παίκτης είναι αδιάφορος ή δεν προσπαθεί το ίδιο όπως τους συμπαίκτες του, τότε τα «παίρνει στο κρανίο». Θέλει απ’ όλους να δίνουν το 100% στις προπονήσεις και φυσικά στους αγώνες. Δεν συμβιβάζεται εύκολα με μετριότητες.

Είπαμε, όμως: Είναι αυστηρός εκεί που πρέπει καθώς θέλει να διατηρεί τις ισορροπίες και το καλό κλίμα στον σύλλογο. «Όποιος αξίζει θα παίζει», είναι επιπρόσθετα ένα βασικό ποδοσφαιρικό δόγμα του. Δηλαδή, δεν θα διστάσει να αφήσει έξω παίκτες-κλειδιά εάν διαπιστώσει πως δεν είναι σε καλή κατάσταση. Είναι προπονητής που κερδίζει τους παίκτες, γενικώς, με τη στάση που τηρεί καθημερινώς, καθώς είναι χρόνια στο κουρμπέτι. Είναι επαγγελματίας και θέλει τους παίκτες του να νιώθουν καλά και να παλεύουν για την ομάδα.

Πάμε πιο κάτω: Θα έχει ασφαλώς ενεργό ρόλο στις μετεγγραφές. Η άποψή του στο κεφάλαιο προγραμματισμός θα είναι σημαντική και εννοείται πως θα κριθεί, όπως και πολλοί άλλοι. Ο εμβολιασμός εκείνων των μονάδων που θα κουμπώσουν με το σύνολο, ιδιαίτερα σε θέσεις «κλειδιά» αποτελεί τεράστια πρόκληση και για τον νέο τεχνικό του Θρύλου. Εκτός από την εμπειρία και τις επαφές του, άξιο αναφοράς είναι το γεγονός πως είναι πελάτης σε ένα από τα πιο μεγάλα γραφεία ατζέντηδων στον κόσμο, το wasserman. Οπότε οι διασυνδέσεις είναι τεράστιες με παίκτες βεληνεκούς που μπορεί να διαδραματίσουν σπουδαίο ρόλο στο χτίσιμο της ομάδας.

Συγκοινωνούντα δοχεία με Κόβατς

Με τον έμπειρο Ζόλταν Κόβατς, τον τεχνικό διευθυντή δηλαδή στην ακαδημία του συλλόγου, μιλούν την ίδια ποδοσφαιρική γλώσσα, κάτι που αναμένεται να αποδειχθεί υποβοηθητικό στο έργο του όσον αφορά στην προώθηση και ανάπτυξη των ταλαντούχων παικτών που έχει τόσο μεγάλη ανάγκη ο σύλλογος. Ο Κόβατς είναι άνθρωπος του βελγικού στιλ ανάπτυξης ποδοσφαιριστών, γεγονός που είναι πάρα πολύ κοντά στην ολλανδική φιλοσοφία του Μπέιν. Πρόκειται για δύο σχολές που παραπέμπουν σε συγκοινωνούντα δοχεία, οπότε το πνεύμα και η φιλοσοφία του συλλόγου από την ακαδημία έως την πρώτη ομάδα θα είναι πανομοιότυπο.

Τα δικά του αστεράκια 

Αξίζει να αναφερθεί το γεγονός πως ο νέος προπονητής του ΑΠΟΕΛ δεν διαφέρει από τους συμπατριώτες του σχετικά με τη δουλειά που επιτελούν με τους νεαρούς και εξελίξιμους παίκτες. Του αρέσει να εργάζεται με τους μικρούς και ανέδειξε αρκετούς παίκτες. Δεν διστάζει να δώσει ευκαιρίες. Ανέδειξε μεταξύ άλλων τους Γουίναλντουμ  (Λίβερπουλ), Ντε Βριζ (Λάτσιο), Μπεντέκε (Λίβερπουλ, Κρίσταλ Πάλας), Ντε Μπρούινε (Μάντσερστερ Σίτι), Κουλιμπαλί (Νάπολι). Παίκτες που όχι μόνο δούλεψε μαζί τους, αλλά έχει να υπερηφανεύεται πως αποτελούν δικά του παιδιά.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ