Μ. Ιωαννίδης στον Αctive: «Κανείς δεν ήθελε να αναλάβει τον ΑΠΟΕΛ»

Καλεσμένος στον Active ήταν ο πρώην πρόεδρος του ΑΠΟΕΛ Μιχάλης Ιωαννίδης...

TOY ΧΡΙΣΤΟΥ ΘΕΟΧΑΡΟΥΣ

Ο πρώην πρόεδρος του ΑΠΟΕΛ Μιχάλης Ιωαννίδης, ο οποίος υπηρέτησε πριν από μία εικοσαετία (τόσα χρόνια συμπληρώνονται από την ίδρυση της Εταιρείας ΑΠΟΕΛ Ποδόσφαιρο LTD), ήταν καλεσμένος στον Active και στην εκπομπή «Καφές με μπάλα στο Goal.com.cy» με τον Γιώργο Κυριάκου την Κυριακή (30 Απριλίου 2017). Ήταν δική του ιδέα η δημιουργία εταιρείας το 1997 σε μία περίοδο εξαιρετικά δύσκολη για την ομάδα.

Αρχικά ο κ. Ιωαννίδης είπε: «Ήταν μία περίοδος σχιζοφρενική, αφού κατακτήσαμε το νταμπλ με πρόεδρο τον Κρις Τριανταφυλλίδη και μετά τα οικονομικά άρχισαν να πάνε χάλια. Υπήρχαν πολλά χρέη, αρκετοί επιδότες πηγαινοέρχονταν και έτσι ανησυχούσα αρκετά και με το πρότυπο της ΠΑΕ στην Ελλάδα έκανα τη σκέψη τη δημιουργία εταιρείας η οποία θα αναλάμβανε τη διαχείριση του ποδοσφαιρικού τμήματος έναντι ενός τμήματος προς το σωματείο. Έκανα επαφή με τον Ουράνιο Ιωαννίδη ο οποίος τότε ήταν πρόεδρος του σωματείου. Του άρεσε η ιδέα, έκανα μία μελέτη με την όλη οργάνωση, την οικονομική πλευρά και τις προσλήψεις και του την παρουσίασα».

Και πρόσθεσε: «Ο προϋπολογισμός εξόδων ήταν 1.000.000 λίρες (1.700.000 ευρώ) σε σύγκριση με πάνω από 10.000.000 που έχει φτάσει σήμερα. Αυτή η μελέτη παρουσιάστηκε και την ενέκριναν τα μέλη. Εγκρίθηκε και από το σωματείο και μπήκε ένας όρος να μην μπορεί κανένας -άτομο ή εταιρεία- να έχει έλεγχο της εταιρείας ΑΠΟΕΛ, ώστε να παραμείνει στα χέρια οπαδών και φίλων του ΑΠΟΕΛ».

Ο Μιχάλης Ιωαννίδης διετέλεσε και πρόεδρος τις σεζόν 1992-94. Έγιναν πολύ μεγάλα ανοίγματα ακολούθως τις περιόδους 1994-96 και από τις 600-700.000 λίρες που είχε χρέος ο ΑΠΟΕΛ τότε, εκτοξεύθηκε στο 1.500.000 και ασκήθηκε προς όλους σκληρή κριτική από τον κόσμο.

«Δικαιολογημένη ήταν η κριτική. Δεν μπορούσες να επιβιώσεις με τέτοια χρέη. Όταν εγκρίθηκε έπρεπε να ξεκινήσουμε με την εφαρμογή της ιδέας. Σκεφτήκαμε το σλόγκαν “Μέτοχος ή Aμέτοχος” το οποίο άγγιξε τη ψυχή του κόσμου. Κάναμε μία διάσκεψη με το σωματείο και στο επόμενο στάδιο έπεισα τους τηλεοπτικούς σταθμούς να παρουσιαστεί σε όλα τα αθλητικά προγράμματα το πλάνο της εταιρείας και το σλόγκαν και πήραμε δωρεάν διαφημιστικό χρόνο από τα κανάλια και στο επόμενο στάδιο βάλαμε διαφημίσεις στις εφημερίδες και από κάποιες ήταν δωρεάν», συνέχισε ο κ. Ιωαννίδης.

Και ακολούθως είπε: «Κάποιος εν ενεργεία πολιτικός, να μη πούμε όνομα, που ασχολείται με διαφήμιση ήρθε με βρήκε και μου έδωσε συγχαρητήρια για το σλόγκαν και πως θα φέρει κόσμο. Δώσαμε 10.000 μετοχές σε 20 παράγοντες, ώστε να είναι η βάση των εισοδημάτων από τις μετοχές και αυτοί θα αποτελούσαν το συμβούλιο της εταιρείας. Μετά απλωθήκαμε στον κόσμο και καταφέραμε να μαζέψουμε 1.000.000 (1.700.000 ευρώ) λίρες σε μετοχές, ποσό αρκετά σημαντικό που υπερκάλυπτε τους προϋπολογισμούς όλου του χρόνου».

Για τις κόντρες που υπήρχαν τότε ανάμεσα σε πρώην παράγοντες με αυτούς που ήταν στη διοίκηση είπε: «Αυτό δεν μας εμπόδισε στη σύσταση της Εταιρείας και στη λειτουργία της. Είχαμε ένα πολύ καλό καταστατικό για να στηρίζει την εταιρεία που έκανε ο Κρις Τριανταφυλλίδης και όταν συναντήθηκε το συμβούλιο για πρώτη φορά κανείς δεν ήθελε να αναλάβει πρόεδρος της εταιρείας. Δεν ξέρω γιατί. Ίσως ένιωθαν πως θα ήταν τεράστια η ευθύνη. Έκανα διάφορες εισηγήσεις, αλλά για να μην διαλυθεί η προσπάθεια ανέλαβα εγώ αλλά αποσύρθηκα με το τέλος της σεζόν».

«Η αγάπη μου για τον ΑΠΟΕΛ με οδήγησε στην ανάληψη της προεδρίας Εταιρείας το 1997. Τόσο εγώ, όσο και άλλοι έβαλαν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να τα βγάλουμε πέρα. Είχα σημαντικούς συνεργάτες και χαίρομαι το 1992-94. Ο Κωστάκης Κουτσοκούμνης ο σημερινός πρόεδρος της ΚΟΠ ήταν αναπληρωτής πρόεδρος, έφορος και υπεύθυνος ποδοσφαιρικού τμήματος ο Κυριάκος Ζιβανάρης πρώην πρόεδρος του ΑΠΟΕΛ, έφορος μπάσκετ ο σημερινός πρόεδρος της Εταιρείας Πρόδρομος Πετρίδης, γραμματέας ο Άρης Αριστοφάνους και πολλοί άλλοι που βοηθούσαν σημαντικά. Το ’94 όταν φύγαμε τα οικονομικά ήταν καλά, χρωστούσαμε μόνο έναν μήνα μισθούς», συνέχισε και κατέληξε όσον αφορά στις αναφορές του για την εταιρεία:

«Τα πρώτα βήματα της εταιρείας ήταν πολύ δύσκολα, διότι υπήρχε μία νοοτροπία από το σωματείο και πίστευαν πως θα κάλυπτε τα χρέη όλα η εταιρεία, αλλά δεν ήταν έτσι. Έπρεπε σιγά-σιγά να τα καταφέρουμε. Η εταιρεία δεν ήταν μόνο για να φέρει λεφτά. Είχε δύο τεράστια πλεονεκτήματα. Οι σύμβουλοι, οι διευθυντές εστίαζαν τις προσπάθειές τους μόνο στο ποδόσφαιρο κι έκαναν καλύτερη δουλειά. Σε περίπτωση που θέλαμε νέα λεφτά, έκανες μια αύξηση κεφαλαίου κι ερχόντουσαν τα λεφτά, δεν τρέχαμε από δω κι από ‘κει. Από 1.000.000 που ήταν οι μετοχές, έγιναν 3.000.000. Ήταν πολύ δύσκολα τα πρώτα χρόνια της εταιρείας, αλλά σιγά-σιγά με νέα άτομα η εταιρεία βελτιώθηκε και λειτουργικά και οικονομικά και φτάσαμε στη σημερινή κατάσταση που όλοι γνωρίζουν. Από το 1.700.000 φτάσαμε στα 12.000.000-13.000.000 προϋπολογισμό και στις επιτυχίες. Αυτό θέλαμε. Επίσης θέλαμε και προπονητικό κέντρο το οποίο να είναι και η Ακαδημία και το κλειστό και λοιπά. Ο αρχιτέκτονας Άλκης Φιλίππου σχεδίασε ένα πολύ ωραίο κέντρο που θα γινόταν στην Κοκκινοτριμιθιά, στο χώρο που δόθηκε στο σωματείο. Όμως το κούρεμα επηρέασε πολύ την εταιρεία και εμπόδισε τη δημιουργία αυτού του κέντρου».

ΜΕΣΩΧΡΙΣΤΟΣ ΘΕΟΧΑΡΟΥΣ
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ