aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΠΟΕΛΚουβαλούν πολύ βαρύ φορτίο…

Κουβαλούν πολύ βαρύ φορτίο…

ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΜΑΥΡΟΥ

Το λένε και δεν κουράζονται να το επαναλαμβάνουν στον  ΑΠΟΕΛ ότι «δεν θέλουμε να επαναλάβουμε τα λάθη του πρόσφατου παρελθόντος». Γνωρίζουν πολύ καλά ότι ο έγκαιρος και πρωτίστως επιτυχημένος προγραμματισμός αποτελεί την αφετηρία για ένα πιο υγιές αύριο και επομένως απαιτούνται οι καλύτερες δυνατές επιλογές των ατόμων που θα… κόβουν και θα ράβουν.

Γιατί ο σύλλογος έχει πονέσει αρκετά στο συγκεκριμένο σκέλος και παραλλήλως ξοδεύτηκαν εκατομμύρια ευρώ σε λανθασμένες επιλογές. Στη δεύτερη θητεία του Πρόδρομου Πετρίδη στον προεδρικό θώκο της Εταιρείας ΑΠΟΕΛ, ήδη καταγράφηκαν δύο επιλογές τεχνικών διευθυντών που δεν «έπιασαν». Πριν από δύο χρόνια είχε προκριθεί η λύση Νταβίντ Νασιμέντο, ο οποίος πριν καλά-καλά αρχίσει να βάζει σε μια σειρά τα πράγματα, κούνησε μαντίλι.

Αν και αρχικώς του πιστώθηκε μεγάλο μέρος της επίτευξης συμφωνίας με τον Καρλάο, στη συνέχεια άρχισε να χάνει την εμπιστοσύνη των ιθυνόντων του ΑΠΟΕΛ. Στους τέσσερις μήνες θητείας στο πόστο του τεχνικού διευθυντή τού χρεώθηκε η αδυναμία της εξεύρεσης των ιδανικότερων λύσεων σε θέσεις που η ομάδα πονούσε, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση στη συμπλήρωση του ρόστερ. Η γκρίνια είχε πάρει ανησυχητικές διαστάσεις και η διοίκηση Πετρίδη του έδειξε (εν μέσω ευρωπαϊκών υποχρεώσεων) την πόρτα της εξόδου.

Πριν από ένα χρόνο στην εν λόγω θέση βρέθηκε ο Γκουστάβο Μαντούκα. Τύγχανε της συνολικής αποδοχής ως προσωπικότητα, κάτι που είχε ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη. Μια απόφαση που παραλλήλως εμπεριείχε υψηλό ρίσκο, καθώς είχαν ανατεθεί σε πρωτάρη οι στρατηγικές αποφάσεις σε θέματα στελέχωσης ρόστερ. Αποκτήθηκαν οκτώ ποδοσφαιριστές σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Για να ακριβολογούμε, έως τις 24 Ιουνίου. Όλοι οι παίκτες βρίσκονταν στο βασικό στάδιο της προετοιμασίας και δόθηκε ο χρόνος στον Ντομίνγκος Πασιένσια να δουλέψει και να προετοιμάσει την ομάδα για τους ευρωπαϊκούς αγώνες.

Μπορεί να έκλεισαν οι θέσεις που αναζητούσαν κάτοχο, αλλά οι πλείστοι παίκτες που ντύθηκαν στα χρώματα της ομάδας δεν μπήκαν στο πετσί του συνόλου και εν τέλει αποδείχθηκαν ανεπαρκείς. Οι Κοδίνα, Τσόκο, Μακρίδης, Στίλιτς, Λεάλ και Πιατκόφσκι πέρασαν σχεδόν απαρατήρητοι.

Χρεώθηκαν πολλά, πάρα πολλά στον Μαντούκα. Αρχικώς αποδεσμεύτηκε ο προπονητής που αποτέλεσε δική του επιλογή και καπάκι ο Βραζιλιάνος. Στον Πορτογάλο κόουτς χρεώθηκε η μη εξασφάλιση μιας σημαντικής πρόκρισης, κάποιες μετεγγραφικές επιλογές που δεν απέδωσαν τα προσδοκώμενα, αλλά και οι συνεχείς διαβεβαιώσεις για βελτίωση της ομάδας ενώ αυτό δεν συνέβαινε.

Η μπάλα, φέτος, βρίσκεται στα πόδια των Τόζα Σάπουριτς και Τόμας Κρίστιανσεν, με το δίδυμο να κινεί τα νήματα του προγραμματισμού και όπως αφήνεται να διαρρεύσει, ο δεύτερος έχει τον τελευταίο λόγο. Ο Τόζα δεν είναι και ο πιο έμπειρος τεχνικός διευθυντής και ο Τόμας για πρώτη φορά έχει ενεργό ανάμιξη σε θέματα που άπτονται του προγραμματισμού.

Στον ΑΠΟΕΛ θέλουν να πιστεύουν πως θα γίνουν οι απαιτούμενες κινήσεις και το σύνολο θα είναι έτοιμο στην ώρα του για να κερδίσει αρχικώς το στοίχημα της πρόκρισης σε όμιλο ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Αποκτήθηκαν έως τώρα ο Ορλάντι, Λάτσι και Μπρεσάν, οι οποίοι παρέα με τον Καρλίτος που προστέθηκε στο ρόστερ από τον Ιανουάριο αποτελούν τις τέσσερις κινήσεις στη σκακιέρα.

Το μεγαλύτερο ζήτημα και σημείο τριβής επί της παρούσης είναι πως οι βασικές μετεγγραφικές εκκρεμότητες (επιθετικός, αριστερός μπακ) δεν έκλεισαν και η ομάδα αύριο ολοκληρώνει το βασικό στάδιο προετοιμασίας. Το δίδυμο Σάπουριτς-Κρίστιανσεν, όμως, θέλει να αποφευχθεί το λάθος και έτσι εξαντλούν τα περιθώρια με στόχο να έρθουν οι καταλληλότεροι ποδοσφαιριστές.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ