aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Διεθνή Ποδοσφαιρικά Νέα | Διεθνή Αθλητικά ΝέαWorld Cup 2018Ίσως η αλήθεια να είναι διαφορετική

Ίσως η αλήθεια να είναι διαφορετική

ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΒΑΛΑΝΙΔΗ

Ας μη γινόμαστε κουραστικοί. Η ψαλίδα που έκλεισε ανάμεσα σε φαβορί και αουτσάιντερ, δεν ανακαλύφθηκε στο Μουντιάλ της Ρωσίας. Πέρασαν άλλωστε 26 και 14 χρόνια από τότε που η Δανία και η Ελλάδα κατέκτησαν αντιστοίχως το Γιούρο, ενώ ο ΑΠΟΕΛ έφτασε προ εξαετίας στους «8» του Τσάμπιονς Λιγκ… Να μη μακρηγορούμε, παραδείγματα υπάρχουν πολλά. Είναι λογικό λοιπόν να καραδοκούν οι εκπλήξεις σε πρεμιέρα Παγκοσμίου Κυπέλλου, άλλοτε λιγότερες και άλλοτε περισσότερες.

Υπάρχουν άλλωστε καλοί λόγοι, που μπορούν να εξηγήσουν το φαινόμενο. Αρχικά, είναι τα σύνορα που άνοιξαν και πλέον, ταλέντα από όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου μπορούν να ζήσουν το όνειρό τους σε μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, Τσάμπιονς Λιγκ και Γιουρόπα Λιγκ. Στη Γηραιά Ήπειρο εξελίσσονται αγωνιστικά και επιστρέφοντας στην Εθνική τους δεν έχουν κανένα λόγο να αισθάνονται κόμπλεξ απέναντι στα αστέρια των μεγάλων ποδοσφαιρικά χωρών. Το ίδιο βεβαίως ισχύει και για τους διεθνείς των μικρών ευρωπαϊκών χωρών.

Έπειτα, βιώνουμε την εποχή της παγκοσμιοποίησης σε όλα τα επίπεδα και το ποδόσφαιρο δεν αποτελεί εξαίρεση. Η ποδοσφαιρική διαφορετικότητα που παρουσίαζε παλαιότερα κάθε χώρα, έχει εκλείψει. Παράδειγμα: είδαμε τη Βραζιλία να προηγείται της Ελβετίας και μετά -o tempora o mores!- να περιμένει σαν… άλλη Ιταλία στο μισό γήπεδο από το πρώτο ημίχρονο. Από τη στιγμή λοιπόν που, όπως οι ποδοσφαιριστές, έτσι και οι προπονητές είναι κοσμογυρισμένοι πλέον, τα μυστικά του αθλήματος είναι όλο και λιγότερα ανά την Υφήλιο.

Προσοχή, όμως! Καλό θα ήταν να ληφθεί υπόψη ότι οι πρεμιέρες έχουν πάντοτε ιδιαιτερότητες. Ειδικά όταν μιλάμε για Εθνικές, οι οποίες στερούνται ομοιογένειας, αφού δεν αγωνίζονται κάθε εβδομάδα. Σε αυτή την περίπτωση, μεγαλύτερη δυσκολία παρουσιάζει το έργο της ομάδας που θέλει να δημιουργήσει, να βγάλει συνδυασμούς και να διασπάσει πολυπρόσωπη άμυνα.

Επομένως, ίσως η αλήθεια της 1ης αγωνιστικής να μην είναι η ίδια στη συνέχεια για κάποιες ομάδες που, παρά τη λάμψη αστέρων στο έμψυχο δυναμικό τους, απογοήτευσαν. Σε λίγες αγωνιστικές, ασφαλώς, όταν θα βρουν ρυθμό και θα δέσουν καλύτερα, θα είμαστε πιο «σοφοί» για κάθε ομάδα που βρίσκεται στη Ρωσία.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ