aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΠΟΕΛΑΠΟΕΛ: And the Oscar goes to...

ΑΠΟΕΛ: And the Oscar goes to…

ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΜΑΥΡΟΥ

Για να σφιχταγκαλιάσει μια ομάδα την αστραφτερή «κούπα» του πρωταθλητή, επιβάλλεται να πράξει πάρα πολλά καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν. Οπότε, για να φτάσει ο ΑΠΟΕΛ στη διατήρηση του στέμματός του για έκτη διαδοχική αγωνιστική περίοδο, προφανώς και πολλά πράγματα λειτούργησαν σωστά.

Η αλήθεια είναι πως, δεν ήσαν λίγοι οι ποδοσφαιριστές που διακρίθηκαν και συνέβαλαν, ο καθένας από το δικό του «πόστο», για να αναρριχηθεί ο σύλλογος στην κορυφή της πυραμίδας του κυπριακού ποδοσφαίρου. Αν και το έργο μας δεν ήταν καθόλου εύκολο, καταλήξαμε εν τέλει σε τέσσερις παίκτες, οι οποίοι έκαναν τη σούπερ διαφορά, σπρώχνοντας δυναμικά τον ΑΠΟΕΛ σε σημαντικά σημεία του μαραθωνίου.

Διαβάστε επίσης: Οι πιθανοί αντίπαλοι του ΑΠΟΕΛ στο δρόμο για το Τσάμπιονς Λιγκ

Δεν θα μπορούσε να μην επιλεγεί ο πρώτος σκόρερ της ομάδας, Ιγκόρ ντε Καμάργκο, ο οποίος αξιοποίησε πολλές από τις ευκαιρίες που του παρουσιάστηκαν, βγάζοντας έτσι τα κάστανα από τη φωτιά. Δεν θα μπορούσε να μην επιλεγεί ο (οξυδερκής) Γκάγιας Ζαχίντ. Ο άνθρωπος που… τρέχει και μοιράζει ασίστ, αποτελώντας πηγή κινδύνου για κάθε αμυντική γραμμή. Δεν θα μπορούσε να μην επιλεγεί ούτε ο κάπτεν Νούνο Μοράις. Ο παίκτης που τρέχει σαν έφηβος και «κατάπιε» τα περισσότερα αγωνιστικά λεπτά από οποιονδήποτε άλλον συμπαίκτη του. Τέλος, το «καρέ» ολοκληρώνει ο Καρλάο, ο οποίος σε μιαν αποδεκατισμένη από τους πολλούς σοβαρούς τραυματισμούς αμυντική γραμμή, έδωσε αμέτρητες λύσεις.

Διαβάστε επίσης: Ο Πετρίδης έστειλε μήνυμα απόκτησης παικτών από κυπριακές ομάδες

Ντε Καμάργκο: Ο εκτελεστής

Ο πρωταγωνιστής, με την εκτελεστική του δεινότητα και την τεχνική του. Έχει πετύχει 15 γκολ σε 25 αγώνες (13 βασικός, 12 αλλαγή) και αποτέλεσε τον πρώτο σκόρερ της ομάδας. Σκόραρε επτά φορές με σουτ, ισάριθμες με κεφαλιά και ένα μόλις τέρμα κατέγραψε με πέναλτι. Έχει βρει δίχτυα σε δέκα παιχνίδια, εκ των οποίων στα μισά πέτυχε από δύο τέρματα. Ο έμπειρος επιθετικός μπορεί να μην εντυπωσίασε με την απόδοσή του, αλλά έχει πανηγυρίσει καθοριστικά γκολ, τα οποία πρόσθεσαν βαθμούς στο σακούλι του ΑΠΟΕΛ. Στη δεύτερή του σεζόν στην ομάδα της Λευκωσίας παρουσιάστηκε βελτιωμένος και αποτέλεσε έναν εκ των βασικών πυλώνων για να κατακτηθεί ο τίτλος. Το συμβόλαιό του ολοκληρώνεται, με ομάδες του εξωτερικού να έχουν ήδη χτυπήσει την πόρτα του.

Ζαχίντ: Ο μίστερ ασίστ

Ο παίκτης που θέλουν όλοι οι προπονητές να έχουν στο ρόστερ. Ποδοσφαιριστής που θα ακολουθήσει κατά γράμμα τις εντολές, εργατικός, πολυθεσίτης, που μαρκάρει, πιέζει, δίνει τελικές πάσες και σκοράρει κιόλας. Αποτέλεσε μία εκ των τελευταίων μετεγγραφών το περασμένο καλοκαίρι και σταδιακά μετατράπηκε σ’ ένα από τα πιο βαριά χαρτιά στην πορεία προς τον τίτλο. Ο 23χρονος μεσοεπιθετικός αποτελεί τον μίστερ ασίστ, όχι μόνο του ΑΠΟΕΛ, αλλά και του πρωταθλήματος. Από τα πόδια του δόθηκαν 19 τελικές πάσες, οι οποίες έχουν μετατραπεί σε γκολ από συμπαίκτες του. Ένα όντως αξιοθαύμαστο στατιστικό στοιχείο που δεικνύει την αγωνιστική του ποιότητα. Στον ΑΠΟΕΛ αποτελεί το μεγαλύτερο περιουσιακό στοιχείο. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως είχε απορριφθεί προ λίγων μηνών πρόταση της  τουρκικής Μπασακσεχίρ ύψους 3.000.000 ευρώ. Αν βρεθεί ομάδα να καλύψει τη ρήτρα των 4.000.000 ευρώ, τότε και μόνο το θέμα μπορεί να τεθεί προς διαπραγμάτευση από τη διοίκηση Πρόδρομου Πετρίδη.

Μοράις: Ο ακούραστος

Με την αποφασιστικότητα, τα δυνατά πνευμόνια και το ασίγαστο πάθος του, αποτέλεσε άλλη μια αγωνιστική περίοδο ισχυρό πιόνι στη σκακιέρα των πρωταθλητών. Είναι ο πρώτος σε λεπτά συμμετοχής (του ΑΠΟΕΛ) στον μαραθώνιο. Τα πήγε και φέτος πολύ καλά, μοιράζοντας το παιχνίδι της ομάδας, ταυτόχρονα έπεφτε στις μονομαχίες και έκανε τάκλιν, δείχνοντας καρδιά και μαχητικότητα που θα ζήλευαν πολλοί νεότεροί του. Στα 34 του χρόνια τρέχει σαν έφηβος και αποτελεί εμβληματική φυσιογνωμία για την ομάδα της Λευκωσίας. Ειδικά φέτος, μας έδειξε πως είναι και σπεσιαλίστας στις εκτελέσεις πέναλτι. Ο Πορτογάλος πέτυχε 9 τέρματα, όλα από στημένη μπάλα στην άσπρη βούλα. Η ανανέωση του συμβολαίου του πρέπει να θεωρείται δεδομένη, αν και επιβάλλεται να γίνεται πλέον η απαραίτητη… συντήρηση για να βγάζει την αδιαμφισβήτητη ποιότητά του.

Καρλάο: Το… ξεσκονόπανο

Σε μια σεζόν κατά την οποία πολλοί αμυντικοί παίκτες τέθηκαν νοκ-άουτ ένεκα σοβαρού τραυματισμού, η συμβολή του Βραζιλιάνου στόπερ κρίνεται καθοριστική για την υλοποίηση του πρωταρχικού στόχου. Υπήρξαν παιχνίδια που έπαιζε και για δύο παίκτες στη γραμμή της οπισθοφυλακής! Ερχόμενος στον ΑΠΟΕΛ, αυτήν τη φορά με τη μορφή δανεισμού από την Τορίνο, «κούμπωσε» με τη μία στο κέντρο της οπισθοφυλακής με τον (άτυχο) Χεσούς Ρουέδα, πραγματοποιώντας σπουδαίες εμφανίσεις και στο Τσάμπιονς Λιγκ. Η αγωνιστική αξία του Καρλάο δεν επιδέχεται αμφισβήτησης και εννοείται ότι θα δοθεί μεγάλη μάχη για τη διατήρησή του στο ρόστερ. Αποτέλεσε το… ξεσκονόπανο στην αμυντική διάταξη των πρωταθλητών και διακρίθηκε για την αποτελεσματικότητα και τη μαχητικότητά του. Το αρνητικό για τον έμπειρο κεντρικό αμυντικό είναι οι τραυματισμοί. Ταλαιπωρήθηκε και φέτος, χάνοντας έτσι παιχνίδια της ομάδας. Τελευταίο ήταν το ντέρμπι τίτλου με τον Απόλλωνα, μένοντας μοιραία εκτός επιλογών του προπονητή με την ΑΕΛ και την Ανόρθωση.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ