aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΠΟΕΛ10 SMS στον Τόμας Κρίστιανσεν (θεματικό)

10 SMS στον Τόμας Κρίστιανσεν (θεματικό)

ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΜΑΥΡΟΥ

Τα πεπραγμένα του Τόμας Κρίστιανσεν στην ΑΕΚ εννοείται πως αποτέλεσαν στον ΑΠΟΕΛ τη βασική παράμετρο για την πρόσληψή του. Είπε το «ναι» στην πρόταση που δέχθηκε, έστω και αν αυτή είναι χρονικής διάρκειας ενός έτους, και στρώθηκε (επισήμως) στη δουλειά, έχοντας ως πρώτο σημείο στο (γεμάτο) μπλοκάκι όλα όσα άπτονται του προγραμματισμού.

Ο Δανός προπονητής έχει να αντιμετωπίσει την πίεση των αποτελεσμάτων και του κόσμου. Ο πήχης των προσδοκιών είναι σε πολύ ψηλό σημείο και θα χρειασθεί να μπουν τάχιστα όλα σε μια σειρά για να δώσει κατά την περίοδο της προετοιμασίας τα πρώτα επιπλέον σημάδια λάμψης στον Θρύλο. Εάν δεν το ξέρει, προφανώς θα μάθει και το άλλο.

Ποιο; Πως, όπως για κάθε προπονητή στον ΑΠΟΕΛ έτσι και γι’ αυτόν, όλα είναι στο πρόγραμμα. Πριν καν ξεκινήσει η σεζόν θα κριθεί για την εικόνα της ομάδας στα φιλικά, ποιους παίκτες εμπιστεύεται και ποιους όχι. Και μετά αρχίζουν τα πιο δύσκολα, με όλα τα κακά ή τα καλά πάντα μερίδιο αποτυχίας ή αποτυχίας αναλογεί σε διοίκηση, προπονητή, παίκτες.

Το «Goal» έβαλε σε μια σειρά τα στοιχήματα-πρόκληση που αναδύονται για τον Κρίστιανσεν, τα πλεονεκτήματα, αλλά και τις… ενστάσεις που αναδύονται και τα παρουσιάζει στα 10 σημεία που ακολουθούν…

1. Πυρήνας, «χτίσιμο» κι αυξημένο κίνητρο

Ο Κρίστιανσεν έχει στα χέρια του ικανότατο βασικό κορμό. Σε αυτόν θα «χτίσει» κατά την περίοδο της προετοιμασίας, ανιχνεύοντας παραλλήλως, με την είσοδο των νέων προσώπων, τη σωστή χημεία που θα είναι ικανή να σπρώξει την ομάδα στις δυσκολίες. Επειδή, όμως, μιλάμε για έναν ορεξάτο (και μάλλον  ήρεμο) άνθρωπο, στον ΑΠΟΕΛ λένε πως το αυξημένο προσωπικό του κίνητρο ενδεχομένως θα βγει ωφέλιμο για τον σύλλογο. Με άλλα λόγια, κρίνουν πως μπορεί να κερδίσει περισσότερα από τα στοιχήματα, οικοδομώντας κάτι πιο υγιές στο μέλλον.

2. Η εικόνα, οι ανάγκες και τα προτερήματα

Ο Δανός έχει μια ολοκληρωμένη εικόνα για το έμψυχο δυναμικό, τις ανάγκες, τα προτερήματα και τα μειονεκτήματά του. Εξάλλου, ως προπονητής της ΑΕΚ αντιμετώπισε τους γαλαζοκίτρινους αρκετές φορές, μετρώντας μάλιστα επιτυχίες. Το θετικό, λοιπόν, είναι πως γνωρίζει σε ποια ομάδα ήρθε, ποιοι είναι οι στόχοι και πολύ περισσότερο οι απαιτήσεις. Αποτελεί μια πρόκληση γι’ αυτόν. Δεν ήρθε για να κερδίσει απλά και μόνο ό,τι οι προκάτοχοί του τα τελευταία χρόνια, αλλά για να κάνει ο ΑΠΟΕΛ το κάτι παραπάνω και στο αγωνιστικό σκέλος, αποδίδοντας ακόμη πιο επιθετικό ποδόσφαιρο.

3. Το σχέδιο, η λογική και το passing game

Έχει συγκεκριμένη μεθοδολογία στην ΑΕΚ, εμφάνισε μια «φρέσκια» ομάδα που έδειξε χαρακτήρα στα πλείστα ντέρμπι και ανεξαρτήτως των αποτελεσμάτων, το σχέδιό του κατά τη διάρκεια των αγώνων είχε λογική και εφαρμόστηκε σε μεγάλο βαθμό από τους παίκτες. Εξέλιξε το σύνολο, του προσέδωσε μια δική του ταυτότητα, έχοντας ως κύριο χαρακτηριστικό γνώρισμα την επιβολή των δικών της «κανόνων» μέσω κυρίως της καλής κυκλοφορίας της μπάλας. Κάτι που παραπέμπει -ένα περίπου- στο αγωνιστικό περίγραμμα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς.

4. Η απειρία και η διαχείρισή της

Το καλοκαίρι του 2014, όταν δηλαδή ανέλαβε την ΑΕΚ, δεν υπήρχαν ευρωπαϊκές υποχρεώσεις και επομένως είχε όλο τον χρόνο μπροστά του για να δουλέψει. Πέρυσι, η ομάδα της Λάρνακας στάθηκε άτυχη στην κλήρωση του 3ου προκριματικού γύρου στο Γιουρόπα Λιγκ. Ζευγαρώθηκε με την Μπορντό, σύλλογο που κατάφερε όμως να κοιτάξει στα μάτια. Με αυτό και με αυτά, ως πρώτος προπονητής μονάχα δύο φορές κοούτσαρε σε ευρωπαϊκά παιχνίδια. Τίθεται, λοιπόν, αβίαστα θέμα απειρίας το οποίο καλείται να διαχειριστεί καταλλήλως.

5. Η πρώτη εικόνα και το κάτι διαφορετικό

Ως συνέχεια του προηγουμένου, η πρώτη εικόνα που θα αρχίσει να σχηματίζει ο ΑΠΟΕΛίστας για την ομάδα είναι βαρυσήμαντη για τη συνέχεια. Και επειδή στην άκρη του πάγκου θα κάθεται ένας νέος προπονητής, εννοείται πως θα περιμένει να δει κάτι διαφορετικό από το σύνολο που καθοδηγεί. Κάτι που δεν εντόπισε για παράδειγμα πέρυσι με τον Ντομίνγκος Πασιένσια (παρά τις υποσχέσεις) και τα όργανα άρχισαν με το καλημέρα. Είναι μεγάλο το στοίχημα για τον Κρίστιανσεν, ιδιαίτερα στις διπλές αναμετρήσεις του 2ου και 3ου προκριματικού γύρου στο Τσάμπιονς Λιγκ. Δηλαδή, να παρουσιάσει μια ομάδα έτοιμη.

6. Οι μετεγγραφές σε θέσεις-κλειδί

Θα έχει ενεργό ρόλο στις μετεγγραφές, κάτι που δεν είχε παρεμπιπτόντως στον προηγούμενο σταθμό της καριέρας του. Η άποψή του στον ΑΠΟΕΛ στο κεφάλαιο προγραμματισμός θα είναι σημαντική και εννοείται πως θα κριθεί, όπως και πολλοί άλλοι. Ήδη αξιολογεί και συζητεί με παίκτες που βρίσκονται στην ακίδα του (μετεγγραφικού) στόχου. Ο εμβολιασμός εκείνων των μονάδων που θα κουμπώσουν με το σύνολο, ιδιαίτερα σε θέσεις-κλειδί (επιθετικός, αριστερός μπακ, χαφ με οργανωτικές ικανότητες) αποτελεί μια τεράστια πρόκληση για τον νέο τεχνικό του ΑΠΟΕΛ.

7. Ο… μπαμπούλας των τραυματισμών

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων σεζόν προέκυψαν ουκ ολίγοι τραυματισμοί βασικών στελεχών. Λόγω της ποιότητάς τους, της εμπειρίας τους, του «ειδικού βάρους» τους και της έντονης προσωπικότητάς τους εντός αγωνιστικού χώρου  είχαν φανεί. Γεγονός που αναδύθηκε σε σημείο αναφοράς και πηγή έντονου προβληματισμού. Επομένως, ο Δανός προπονητής, παρέα με το τεχνικό του τιμ, καλείται να κάνει την καταλληλότερη προετοιμασία, να φρεσκάρει όπου και όποτε κρίνεται σκόπιμο παίκτες του βασικού κορμού ώστε να μην κλατάρουν.

8. Περιορισμένο ρίσκο, αλλά και αλλαγές

Η μη αξιοποίηση όλων των παικτών του ρόστερ ήταν κάτι που συζητείτο στην ΑΕΚ, δικαίως ή αδίκως. Ο Κρίστιανσεν, γενικώς, δεν έπαιρνε μεγάλα ρίσκα και είχε ως φιλοσοφία τις περιορισμένες αλλαγές στο αρχικό σχήμα από παιχνίδι σε παιχνίδι ώστε να διατηρείται η συνοχή. Έδειχνε μια ξεκάθαρη προτίμηση σε συγκεκριμένο αριθμό ποδοσφαιριστών και επένδυε συνεχώς σε αυτούς, προσδοκώντας στα επιθυμητά αποτελέσματα. Τώρα, στον ΑΠΟΕΛ εννοείται ότι θα έχει ένα μεγαλύτερο ρόστερ, το οποίο καλείται να διαχειριστεί αναλόγως σε βάθος χρόνου. Είναι σημαντικό να καταφέρει να διατηρήσει σε εγρήγορση όσο το δυνατόν περισσότερους παίκτες.

9. Ο χαρακτήρας και  η προσωπικότητα

Αυτό που χρεώθηκε στον προκάτοχό του (βλέπε Κετσπάγια) ήταν οι σχέσεις με ορισμένους παίκτες και γενικότερα ο τρόπος συμπεριφοράς του, γεγονός που προκάλεσε προβληματισμό στη διοίκηση. Ο Δανός κόουτς έδειξε ότι έχει το χάρισμα να κερδίζει τους πλείστους με την προσωπικότητά του, γι’ αυτό καλείται να βρει τη… χρυσή φόρμουλα και στον νέο σταθμό στην καριέρα του. Είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό σκέλος η επιρροή στους παίκτες που θα γυμνάζει καθημερινά. Τόσο στην εκμάθηση όσο και στην ηρεμία-κλίμα στο αποδυτήριο. Θα έχει να διαχειριστεί ασφαλώς πολλούς και διαφορετικούς χαρακτήρες.

10. Εάν κερδίσει τους ΑΠΟΕΛίστες…

Εξυπακούεται πως θέλει να κερδίσει την αγάπη και πολύ περισσότερο την εμπιστοσύνη από τον απαιτητικό κόσμο του Θρύλου. Πρόκειται για πολύ μεγάλο στοίχημα, το οποίο έχασαν οι αμέσως προηγούμενοι προκάτοχοί του, οι οποίοι δέχθηκαν ακατάπαυστα πυρά. Γνωρίζει πως οι απαιτήσεις από εκείνον είναι υψηλές και σοβαρή παράμετρος για να ενισχύσει τη θέση του στον πάγκο είναι να αποδώσει καλό ποδόσφαιρο ο ΑΠΟΕΛ, εκπληρώνοντας παράλληλα τους στόχους. Τα πάντα ή, για να ακριβολογούμε, σχεδόν τα πάντα κρίνονται εκ του αποτελέσματος.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ