aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΑΝΟΡΘΩΣΗ«Σαν αεροπορικό δυστύχημα...»

«Σαν αεροπορικό δυστύχημα…»

«Ποδοσφαιρικά και αγωνιστικά αποτύχαμε». Ωμή παραδοχή από τον εκπρόσωπο Τύπου της Ανόρθωσης Μαρίνο Μήτρου για την αποτυχημένη σεζόν των κυανόλευκων της Αμμοχώστου, οι οποίοι για τρίτη σερί χρονιά μένουν εκτός Ευρώπης.

Σε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη που παραχώρησε στην τοπική εφημερίδα της Λάρνακας, τη «L.A Voice» (την οποία αναδημοσιεύουμε), ο Μαρίνος Μήτρου επιχειρεί να καταμερίσει ευθύνες για την άσχημη πορεία της ομάδας, σημειώνοντας πως η διοίκηση Πουλλαΐδη έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη, διότι, όπως εξηγεί, έπρεπε να αποφύγει κάποια λάθη κι έπρεπε να προλάβει καταστάσεις.

Μίλησε, επίσης, για απειρία των διοικούντων στο να διαχειριστούν την ομάδα και τους παίκτες όταν ήταν στα ψηλά του βαθμολογικού πίνακα, ενώ δεν παραγνωρίζει την τεράστια, όπως τη χαρακτηρίζει, προσφορά του κ. Πουλλαΐδη στο οικονομικό νοικοκύρεμα του σωματείου.

Άλλη μία αποτυχημένη χρονιά για την Ανόρθωση, που έχασε το τρένο της Ευρώπης και σκόρπισε απογοήτευση στον μεγάλο της κόσμο. Τι έφταιξε;

«Ήταν μια χρονιά που ξεκίνησε με όνειρα και φιλοδοξίες. Η ομάδα έδειχνε ότι πήγαινε καλά, τουλάχιστον μέχρι τις αρχές του δεύτερου γύρου. Δυστυχώς η συνέχεια και κυρίως το τέλος της χρονιάς δεν ήταν η ανάλογη κι έτσι βρεθήκαμε μακριά από τους στόχους μας κι εκτός Ευρώπης για άλλη μία χρονιά, μ’ ένα πολύ άσχημο σερί στα τελευταία παιχνίδια.

Για να φθάσει μια ομάδα σ’ αυτή την κατάσταση πρέπει να φταίξουν πολλοί παράγοντες, όχι μόνο ένας. Κάποιος θα μπορούσε να μας παρομοιάσει… μ’ ένα αεροπορικό δυστύχημα, αφού για να συντριβεί ένα αεροπλάνο θα πρέπει να συμβάλουν πάρα πολλοί παράγοντες και να γίνουν πολλά λάθη και κακές εκτιμήσεις.

Στην προσπάθειά μας να διορθώσουμε κάποια λάθη, κάναμε ακόμα μεγαλύτερα και περισσότερα. Οι πολλές αλλαγές στο πόστο της τεχνικής ηγεσίας, το γεγονός ότι η ομάδα δεν ενισχύθηκε ουσιαστικά κατά τη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου, αλλά και ενδεχομένως η πίεση που βάλαμε στην ομάδα με το τέλος του πρώτου γύρου, ότι δηλαδή ήταν ικανή για το πρωτάθλημα, πολύ πιθανόν να επηρέασαν στο τέλος της ημέρας. Ίσως θα έπρεπε να κρατούσαμε τον πήχη των προσδοκιών πιο κάτω».

Συμφωνείς με την άποψη πολλών ότι αρκετοί παίκτες που στελέχωσαν φέτος την ομάδα, κακά τα ψέματα, δεν είχαν την ανάλογη ποιότητα για να αντεπεξέλθουν στο βάρος της φανέλας της Ανόρθωσης;

«Το καλοκαίρι έγινε προσπάθεια με χαμηλό προϋπολογισμό να φτιαχτεί μια ομάδα με ποιότητα, αλλά και με ποσότητα όσον αφορά ποδοσφαιριστές. Ενδεχομένως αυτό που μας έλειπε ως ομάδας να ήταν οι παραστάσεις, δηλαδή ελάχιστοι ποδοσφαιριστές που είχαμε φέτος στην Ανόρθωση είχαν παραστάσεις από ομάδες που έκαναν πρωταθλητισμό, κέρδισαν τίτλους ή που πρωταγωνιστούσαν. Αυτό σίγουρα έπαιξε τον δικό του ρόλο όταν αυξήθηκε η πίεση στην ομάδα, όταν κι εμείς ανεβάσαμε ψηλά τον πήχη των προσδοκιών».

Εκ των υστέρων ήταν λάθος η απομάκρυνση Πάους από την τεχνική ηγεσία; Διότι μετά τη φυγή του Ολλανδού η ομάδα δεν είδε βελτίωση ουσιαστική.

«Αυτό που μπορούμε να πούμε σίγουρα είναι ότι μετά τη φυγή του κ. Πάους όχι μόνο δεν είδαμε πρόοδο, αλλά ειδικά τον επόμενο μήνα η κατάσταση χειροτέρευσε. Αν ήταν λάθος ή όχι, ο καθένας μπορεί να το κρίνει από μόνος του».marinos_mitrouΑν σου ζητούσαμε να κάνεις έναν καταμερισμό ευθυνών για την άσχημη πορεία της ομάδας, τι θα έλεγες;

«Θα έλεγα ότι ευθύνες έχουν όλοι, εκτός από τον κόσμο της ομάδας που ήταν πρωταθλητής φέτος. Οι υπόλοιποι, δηλαδή η διοίκηση, οι τεχνικές ηγεσίες και οι ποδοσφαιριστές φέρουν ευθύνες. Όμως, πάνω απ’ όλους τη μεγαλύτερη ευθύνη φέρει η διοίκηση, διότι αυτή είναι επικεφαλής. Εμείς είμαστε εκείνοι που έπρεπε να αποφύγουμε τα σφάλματα ή να προλάβουμε κάποιες καταστάσεις, αλλά δεν το κάναμε. Δυστυχώς κι εκεί η απειρία έπαιξε τον δικό της ρόλο. Όσο κι αν υπήρχε η αγνότητα και η θέληση στις προθέσεις των διοικούντων, κάπου έλειψε η πείρα σε καίρια σημεία. Είναι πράγματα, όμως, τα οποία μαθαίνεις στην πορεία. Με την πάροδο των χρόνων δεν πρέπει να κάνεις τα ίδια σφάλματα. Αυτό είναι το ζητούμενο στην Ανόρθωση».

Είσαι απ’ αυτούς που πιστεύουν ότι η Ανόρθωση τη δεδομένη στιγμή χρειάζεται βαθιές τομές σε όλα τα επίπεδα;

«Είμαστε ήδη σε μια περίοδο κατά την οποία γίνονται πολλές τομές. Τα τελευταία χρόνια στην Ανόρθωση έχουν γίνει πολλές… εγχειρήσεις. Αυτό που πιστεύω ότι χρειάζεται η ομάδα είναι ηρεμία και σταθερότητα, τόσο σε επίπεδο διοικητικό όσο και σε επίπεδο τεχνικής ηγεσίας και ποδοσφαιριστών. Μόνο έτσι θα γίνει κατορθωτό να κτιστεί κάτι καλό τα επόμενα χρόνια».

Φεύγει οριστικά από την Ανόρθωση ο κ. Πουλλαΐδης;

«Η απόφαση του κ. Πουλλαΐδη είναι οριστική και αμετάκλητη. Θα αποχωρήσει από τον σύλλογο. Παράλληλα, προσπαθεί να αποχωρήσει και από το διοικητικό κομμάτι της εταιρείας».

Πιστεύεις ότι υπήρξε αχαριστία από κάποιους στην Ανόρθωση στο πρόσωπο του προέδρου;

«Θεωρώ ότι η μεγαλύτερη μερίδα του κόσμου εκτιμά ότι ο κ. Πουλλαΐδης πρώτα απ’ όλα βοήθησε και έσωσε την ομάδα οικονομικά, όταν τα χρέη ήταν τεράστια, όταν οι πιστωτές έτρεχαν το σωματείο από πίσω και όταν η Ανόρθωση διασυρόταν στη ΦΙΦΑ. Η αλήθεια είναι ότι ο πρόεδρος πλήρωσε πάρα πολλές υποχρεώσεις, ήταν εκεί κι έβαλε τις βάσεις για να κτιστεί κάτι καλό.

Στην πορεία, όμως, ποδοσφαιρικά και αγωνιστικά αποτύχαμε, αφού η ομάδα δεν κατόρθωσε να υλοποιήσει τους στόχους της. Όμως, κανείς δεν μπορεί να παραγράψει τη μεγάλη συνεισφορά του κ. Πουλλαΐδη στο οικονομικό κομμάτι, ειδικά στο ότι υπήρξε μια ηρεμία την περίοδο της μεγάλης αναταραχής και η ομάδα μπόρεσε να προχωρήσει μπροστά».

*Η συνέντευξη του Μαρίνου Μήτρου έγινε πριν από τη γενική συνέλευση της Ανόρθωσης.falx paous«Η συνεργασία με τον Φαλξ χάλασε»

Οι πρόσφατες δηλώσεις του πρώην τεχνικού διευθυντή της ομάδας, του κ. Φαλξ, αλλά και η απάντηση του κ. Πουλλαΐδη φανερώνουν ξεκάθαρα πως οι σχέσεις των δύο ανδρών δεν ήταν και οι ιδανικότερες.

«Είναι κι αυτός, ίσως, ένας από τους βασικούς λόγους που δεν καταφέραμε να πετύχουμε τους στόχους μας. Ενώ υπήρχε αρμονική συνεργασία για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, κατά τη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου αυτή η συνεργασία χάλασε. Σίγουρα για να πάει μια ομάδα μπροστά χρειάζεται να υπάρχει καλή χημεία ανάμεσα σε όλους, διοίκηση, τεχνική ηγεσία και παίκτες».

Ο εμφύλιος του 2008

Μαρίνο, είσαι δυόμισι χρόνια στην Ανόρθωση, θα θέλαμε την προσωπική σου εκτίμηση, κατά πόσο υποβόσκει ακόμα στις τάξεις του σωματείου ο εμφύλιος που ξέσπασε το 2008…

«Ο Νοέμβριος του 2008 πλήγωσε πάρα πολύ τον κόσμο της Ανόρθωσης. Νομίζω ότι κάπου πρέπει να σταματήσει αυτό. Αρκετοί απ’ όσοι εμπλέκονταν τότε στα γεγονότα έχουν πια αποσυρθεί από το ποδόσφαιρο, τουλάχιστον έχουν αποσυρθεί από τα διοικητικά της ομάδας. Νομίζω ότι αυτές οι πληγές σιγά-σιγά κλείνουν και είναι καιρός να κοιτάξουμε μπροστά. Σίγουρα σε κάθε αποτυχία η μνήμη του κόσμου γυρίζει πίσω. Όμως θα πρέπει, επιτέλους, να κοιτάξουμε μπροστά».

Είναι τυχαίο, όμως, το γεγονός ότι από τότε η Ανόρθωση δεν έχει κερδίσει κάποιον τίτλο; Μιλάμε για οκτώ χρόνια φαγούρα, που είναι πολλά για ένα σωματείο του εκτοπίσματος της Ανόρθωσης…

«Σίγουρα άφησε πολλές πληγές εκείνη η εποχή και δυστυχώς στο διοικητικό κομμάτι υπάρχει αυτή η μουρμούρα. Δηλαδή, αν μια διοίκηση κατά τη θητεία της δεν επιτύχει κάτι το σημαντικό, τότε αμέσως παρατηρείται γκρίνια. Πρέπει, όμως, όλοι να καταλάβουν ότι πάνω απ’ όλους είναι η Ανόρθωση. Είτε Πουλλαΐδης ονομάζεται ο πρόεδρος είτε οποιοσδήποτε άλλος, η Ανόρθωση θα πρέπει να είναι υπεράνω όλων και να επιτυγχάνει τους στόχους της».

Κρούσματα απειθαρχίας

Ακούστηκαν πολλά φέτος και για κρούσματα απειθαρχίας εκ μέρους των ποδοσφαιριστών της ομάδας…

«Είναι αλήθεια ότι από κάποιο χρονικό σημείο και μετά είχαμε αρκετά κρούσματα απειθαρχίας. Το ότι υπήρξαν πολλές αλλαγές στην προπονητική ομάδα, αλλαγές και στη διοικητική πυραμίδα, αλλαγές προσώπων κ.τ.λ., όλα αυτά ίσως να ενθάρρυναν τα κρούσματα απειθαρχίας εκ μέρους ορισμένων ποδοσφαιριστών. Είναι κάτι που θα πρέπει η επόμενη διοίκηση και ο νέος προπονητής να το προλάβουν πριν συμβεί ξανά».marinos mitrou«Ο προγραμματισμός έπρεπε να τρέξει αμέσως»

Ο προγραμματισμός για τη νέα σεζόν έχει ξεκινήσει με το πρόσταγμα του νέου τεχνικού διευθυντή, του Αλμπέρτο Μπενίτο. Ωστόσο, το σωματείο δεν έχει ακόμα νέα διοίκηση. Ουσιαστικά ο Μπενίτο «χρεώνεται» σε αυτούς που θα αναλάβουν;

«Ο άνθρωπος αυτός έχει αναλάβει τον σχεδιασμό της ομάδας για τα επόμενα χρόνια ανεξάρτητα ποιος θα είναι στη διοίκηση. Δεν μπορούσαμε να περιμένουμε τι θα γίνει με το διοικητικό κομμάτι, ποιος θα αναλάμβανε, και μετά να φέρναμε τεχνικό διευθυντή και προπονητή.

Ο προγραμματισμός έπρεπε να τρέξει αμέσως. Έγιναν επιλογές που θεωρούμε ότι ήταν καλές. Αυτό, όμως, θα φανεί στο μέλλον με έργα και πράξεις. Τουλάχιστον, όμως, υπάρχει μια βάση στην Ανόρθωση κι έτσι όποιοι θα έλθουν για να αναλάβουν θα έχουν κάτι έτοιμο πάνω στο οποίο θα μπορούν να κτίσουν».

Δεσμεύονται, όμως, οι νέοι που θα αναλάβουν ότι θα πρέπει να εργαστούν με τη συγκεκριμένη τεχνική ηγεσία, την οποία επέλεξε… η προηγούμενη διοίκηση;

«Όσον αφορά τον τεχνικό διευθυντή, ήταν μια επιλογή που έγινε με την εμπλοκή και εξωδιοικητικών παραγόντων. Τουλάχιστον οι πληροφορίες μας είναι ότι ο νέος τεχνικός διευθυντής είναι ένας καλός επαγγελματίας, έχει δώσει τα διαπιστευτήριά του, δούλεψε αρκετά χρόνια στην Αλμέρια Ισπανίας και δεν νομίζω ότι αυτό να είναι καθόλου τυχαίο».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ