Προεδρικές εισφορές €10.000.000 και συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης!

Τις συνολικές χρηματικές εισφορές στην Ανόρθωση αποκάλυψε ο πρόεδρος της «Κυρίας» Χρίστος Πουλλαΐδης στη συνέντευξή του στο «Goal», που κυκλοφόρησε στις 8 Μαρτίου στα περίπτερα μαζί με τον «Φιλελεύθερο»...

ΤΟΥ ΙΑΚΩΒΟΥ ΚΑΚΟΥΡΗ

Τις συνολικές χρηματικές εισφορές στην Ανόρθωση αποκάλυψε ο πρόεδρος της «Κυρίας» Χρίστος Πουλλαΐδης στη συνέντευξή του στο «Goal», που κυκλοφόρησε στις 8 Μαρτίου στα περίπτερα μαζί με τον «Φιλελεύθερο».

Γιατί ο ευαίσθητος κόσμος της Ανόρθωσης, που της στάθηκε στα δύσκολα, δεν ήρθε να αγκαλιάσει αυτήν την προσπάθεια;

Αναλάβαμε τη διοίκηση της Ανόρθωσης στη χειρότερη κατάσταση της κυπριακής οικονομίας. Δεν θυμάμαι ποτέ χειρότερη κατάσταση παγκόσμια. Ακολούθως ήταν η δυσπιστία του κόσμου. Οι προηγούμενες διοικήσεις δεν έλεγαν το πραγματικό έλλειμμα και το χρέος. Ο κόσμος ήταν δύσπιστος κι ακόμη είναι. Του λέμε αλήθειες και δεν μας πιστεύει. Εμείς θα συνεχίσουμε να λέμε μόνο αλήθειες.

Πιστεύετε ότι στο μέλλον θα υπάρξει ενδιαφέρον για την αγορά μετοχών;

Ναι, το πιστεύω. Είμαστε 50 – 60 χιλιάδες Ανορθωσιάτες στην Κύπρο. Δεν ζητούμε τίποτα περισσότερο από έναν καφέ την εβδομάδα από κάθε Ανορθωσιάτη.

Η δική σας εισφορά πώς αποτυπώνεται στο μετοχολόγιο; Έχετε βάλει 5-6 εκατομμύρια ευρώ στην Ανόρθωση;

Πολλά παραπάνω… Κι όχι μόνο σε μετοχές. Είχα βοηθήσει κι όταν δεν ήμουν στο συμβούλιο επί διοίκησης Σάββα Κάκου με ένα ποσό πέραν του ενός εκατομμυρίου ευρώ.

Το οποίο μετατράπηκε σε μετοχές;

Όχι. Έγινε λόγω της απόφασης της Γενικής Συνέλευσης.

Δηλαδή συνολικά μπορεί να βάλατε στην Ανόρθωση 10 εκατομμύρια ευρώ;

Ναι, το σύνολο της συνεισφοράς μου πλησιάζει τα 10 εκατομμύρια ευρώ.

Τα μέλη του Δ.Σ. της εταιρείας είναι μεγαλομέτοχοι; Έχουν μεγάλες εισφορές;

Όχι, αλλά έχουν μεγάλη προσφορά σε άλλους τομείς. Το θέμα είναι ότι περιμέναμε τη συνεισφορά του κόσμου. Παρόλες τις υποσχέσεις, και γι’ αυτό έχω τεράστια πικρία, έχοντες και κατέχοντες, πρώην πρόεδροι, παλιοί παράγοντες, άνθρωποι που έχουν οικονομική επιφάνεια, πριν καν αρχίσουμε, είχαν υποσχεθεί, αλλά… Πιστεύω ότι η ανορθωσιάτικη αγάπη θα τους φέρει όλους κοντά και όλοι μαζί θα ξανακτίσουμε την αγαπημένη μας ομάδα.

Οι πρώην πρόεδροι δεν είναι μεγαλομέτοχοι;

Κανένας…

Αυτό το μετοχολόγιο είναι μυστικό; Επειδή δεν υπάρχει πουθενά.

Μπορεί να το δει όποιος θέλει.

Υπάρχει η άποψη ότι σιγά-σιγά απομακρύνονται κάποια παραδοσιακά στελέχη της Ανόρθωσης.

Αντίθετα, πολλοί έχουν επιστρέψει. Και στο γήπεδο και στις συνελεύσεις. Βλέπω μεγάλη επιστροφή του κόσμου. Αυτό που δυστυχώς δεν βλέπω και δεν μπορώ να το εξηγήσω είναι η οικονομική συνεισφορά. Είναι συγκινητικό πώς με στηρίζει ο κόσμος. Ακόμη και οι οργανωμένοι ήρθαν και μου είπαν «δεν έχουμε τίποτε μαζί σας». Ήρθαν ακόμη και υπουργοί, βουλευτές να μου δώσουν τη στήριξή τους και συμβουλές… Συμβουλές δίνει ο κόσμος, λεφτά δεν δίνει.

Βουλευτές, υπουργοί με τόσα λεφτά και δεν εισφέρουν τίποτα;

Ίσως το όνομά μου, το προφίλ που βγαίνει προς τα έξω, να δίνει αυτή τη σιγουριά.

Ίσως και η τακτική σας κάθε φορά που υπάρχει ένα πρόβλημα να πληρώνετε.

Τι άλλο μπορώ να κάνω;

Το πλάνο βιωσιμότητας λειτουργεί όπως το είχατε προγραμματίσει;

Ναι, η Ανόρθωση δεν πρέπει να χρωστά ούτε σεντ το 2020. Έχω κάνει ένα επταετές πλάνο με κάθε λεπτομέρεια. Προχωρούμε βάσει αυτού, ενδεχομένως με κάποιες αναπροσαρμογές για την καλύτερη λειτουργία.

«ΣΤΗΝ ΑΝΟΡΘΩΣΗ ΕΓΙΝΕ ΘΑΥΜΑ!»

Στην Ανόρθωση υπήρχε μία ιδιαιτερότητα στον τρόπο διοίκησής της, λόγω της συχνής απουσίας του Χρίστου Πουλλαΐδη.

«Είστε σίγουρος ότι κατά τη διάρκεια της απουσίας σας υπάρχει ομαλή λειτουργία στον σύλλογο, σε όλα τα επίπεδα;», ρωτήσαμε τον πρόεδρο της «Κυρίας». Το ίδιο ερώτημα μπορούσε να γίνει και για τις εταιρείες μου. Θεωρείς ότι οι εταιρείες μου λειτουργούν ομαλά;

Απ’ ό,τι βλέπω, νομίζω ναι, αλλά στο ποδόσφαιρο υπάρχει μία ιδιαιτερότητα. Ένας «καμένος» από το ποδόσφαιρο είχε πει κάποτε ότι αν φέρεις στην Κύπρο τους 14 καλύτερους επιχειρηματίες, μάνατζερ-τεχνοκράτες του κόσμου, και τους δώσεις από μία ομάδα, επιτυχημένος θα είναι μόνο αυτός που θα πιάσει το πρωτάθλημα κι αυτός που θα αποφύγει τον υποβιβασμό. Όλοι οι άλλοι στον χώρο του ποδοσφαίρου θεωρούνται αποτυχημένοι, είχε πει.

Στην Κύπρο έχουμε παρεξηγήσει τον όρο «επιτυχία». Δεν είναι μόνο αγωνιστική η επιτυχία. Για την Ανόρθωση των 17 εκατομμυρίων ευρώ χρέος, που δεν ήταν στο χείλος του γκρεμού, αλλά μέσα στον γκρεμό, και το χρέος έχει μειωθεί στα 7 εκατομμύρια, με λογαριασμούς ελεγμένους, αυτό δεν είναι μόνο επιτυχία, αλλά το θεωρώ θαύμα. Το αγωνιστικό έρχεται δεύτερο. Προέχει να υπάρχει αυτό το σωματείο και να λειτουργεί.

Στην Κύπρο εστιάζουμε περισσότερο στα αγωνιστικά θέματα. Είναι κάτι που σας προβληματίζει; Ιδιαίτερα στην Ανόρθωση που έχει πολλά χρόνια να πανηγυρίσει έναν τίτλο, ενώ κι εσείς ο ίδιος έχετε δηλώσει ότι θα είναι αποτυχία αν δεν βγει στην Ευρώπη.

Δεν έχουμε εγκαταλείψει αυτόν τον στόχο και πιστεύω ότι μπορούμε να τον πετύχουμε. Αυτό που έχω περάσει σε όλο το οικοδόμημα της Ανόρθωσης είναι, σήμερα να είμαστε καλύτεροι από το χθες. Και αύριο να είμαστε καλύτεροι από το σήμερα. Είναι μικρά-μικρά βήματα που θα σε οδηγήσουν στην επιτυχία. Δεν κατέρρευσε ο ουρανός επειδή κάναμε τρεις ήττες συνεχόμενες.

Ποια ήταν η βασική παράμετρος για αυτό το οικονομικό θαύμα, όπως το χαρακτηρίζετε;

Πρώτα έπρεπε να έχουμε μία ολοκληρωμένη εικόνα. Έπρεπε, επίσης, να ιεραρχήσουμε τα χρέη μας και να περνάμε τα κριτήρια της ΟΥΕΦΑ. Είχαμε ανοικτές υποθέσεις εντός Κύπρου καμιά τριανταριά και στη ΦΙΦΑ 19. Ο χειρισμός του όγκου των υποθέσεων δεν απαιτεί μόνο χρήμα, αλλά και σκληρή δουλειά. Όλες οι απαιτήσεις που είχαμε ήταν του ύψους των 5,8 εκατομμυρίων ευρώ. Για κάθε υπόθεση μπορείς να γράψεις ένα βιβλίο. Τέτοιες υποθέσεις δεν μπορούσες να τις αγνοήσεις.

Τελικά η απόφαση για την ίδρυση της εταιρείας ήταν σωστή;

Πιστεύω, πολύ σωστή. Καταρχάς ο Χρίστος Πουλλαΐδης ή ο Θέμης ο Βιολάρης μπορούσε να μη βάλουν τόσα λεφτά αν δεν ήταν η εταιρεία. Επίσης, μπορεί να γίνει έλεγχος βάσει του Νόμου Περί Εταιρειών. Είναι πολύ σημαντικός ο έλεγχος.

Ρίχνοντας μια ματιά στο μετοχολόγιο είστε ευχαριστημένος;

Σίγουρα όχι!

Πώς εξελίσσεται το θέμα του εκτελεστικού προέδρου; Τα έχετε βρει με τον Μαραγκό; 

Ο Χρίστος Μαραγκός έχει πολλά στοιχεία που θέλουμε να έχει ο εκτελεστικός πρόεδρος. Ως ένα βαθμό είναι φυσιολογικό να μην τα έχει όλα και δη στην οικονομική διαχείριση και προσπαθούμε να βρούμε λύσεις. Έχουμε όμως κι άλλες επιλογές.

Παραμένει δηλαδή ο πρώτος στόχος;

Ναι.

Ξένισαν κάπως οι προδιαγραφές του εκτελεστικού προέδρου που θέσατε ως Διοικητικό Συμβούλιο, ανεβάσατε πολύ ψηλά τον πήχη. Αρχικά πολλοί σχημάτισαν την εντύπωση ότι φωτογραφίζατε τον Ιάκωβο Αγγελίδη. Ήταν υποψήφιος για την Ανόρθωση;

Ναι, ήταν, αλλά δεσμεύεται με γραπτό συμβόλαιο με τη Μακάμπι. Δεν μπήκαμε σε συζητήσεις.

Ο Αγγελίδης έχει συμβόλαιο με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ;

Ναι…

Με τον εκτελεστικό πρόεδρο θα λύσετε το πρόβλημα των συχνών απουσιών σας ή θα βοηθήσει ευρύτερα;

Και τα δύο. Το πόστο αυτό απαιτεί άνθρωπο φουλ τάιμ. Ένα πακέτο, μία γκάμα. Εγώ, ο εκτελεστικός πρόεδρος, ο τεχνικός διευθυντής, πρέπει να γεμίζουμε αυτήν την γκάμα που απαιτείται για να λειτουργεί σωστά το όλο οικοδόμημα. Και χρειάζεται απίστευτο τρέξιμο. Πολλή δουλειά. Αυτό καταδεικνύει η εμπειρία μας των τελευταίων τριών χρόνων.

Όταν ανακοινώσατε ότι θα αποχωρήσετε από την προεδρία του σωματείου, δημιουργήθηκε ένα ομιχλώδες τοπίο. Θα αποχωρήσετε από τα διοικητικά και ως μεγαλομέτοχος της εταιρείας;

Αν έρθει κάποιος άλλος να αγοράσει τις μετοχές μου, είναι ευπρόσδεκτος.

«ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ ΕΚΑΝΑΝ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΚΑΙ Ο ΓΚΑΡΣΙΑ ΕΠΕΡΙΠΑΙΖΕ!»

Πώς μπορεί να πεισθεί ο κόσμος ότι οι άνθρωποι σε καίρια πόστα κατέχουν το αντικείμενο; Η προσπάθεια άρχισε με απόλυτο αφεντικό τον Φαν Λίουεν, μετά τον Πάους, μετά τον Φαλξ, τώρα μεταφέρονται σε έναν εκτελεστικό πρόεδρο. Αυτή η διαδρομή μπορεί να πείσει τον κόσμο ότι είναι σταθερή και συνετή;

Βεβαίως. Αυτό που ο κόσμος πρέπει να εισπράξει είναι ότι όταν τα πράγματα πάνε στραβά, τα διορθώνουμε. Η πορεία που χαράσσουμε δεν βασίζεται μόνο πάνω σε άτομα. Βασίζεται πάνω σε αρχές, σε στόχους. Η Ανόρθωση πρέπει να προχωρά πάνω στους τρεις πυλώνες που καθορίσαμε από την αρχή: Διαφάνεια, χρηστή διοίκηση και επαγγελματικότητα. Όταν ο Φαν Λίουεν, με τα καλά του και τα κακά του, ήρθε σε ρήξη με τον προπονητή, είχε κάνει κάποια λάθη.

Για παράδειγμα;

Η εμμονή του στον Γκαρσία. Είχε κόλλημα με τον Γκαρσία. Ό,τι και να έκανε ο Γκαρσία, δεν τον έριχνε. Κι ο Γκαρσία κατάντησε να λέει στον Πάους τι να κάνει. Το είδα με τα μάτια μου. Πήγα στην προπόνηση, όλοι οι παίκτες έκαναν ασκήσεις και ο Γκαρσία επερίπαιζε! Αυτά τα πράγματα δεν πρέπει να τα ανέχεσαι, πρέπει να κάνεις διορθωτικές κινήσεις. Το πρότζεκτ, για να πετύχει, χρειάζεται σωστά άτομα και σωστές διαδικασίες. Ο καθένας να γνωρίζει τον ρόλο του.

Άρα τον Φαν Λίουεν τον διώξατε, δεν έφυγε μόνος του;

Όχι, δεν τον διώξαμε. Του θέσαμε κάποιες κόκκινες γραμμές, τις οποίες έπρεπε να διορθώσει και είπε «θα φύγω».

Ποιες ήταν οι κόκκινες γραμμές;

Το θέμα του Γκαρσία. Επίσης, δεν έκανε καμία προσπάθεια να τα βρει με τον προπονητή. Ήταν σε κόντρα. Εκ των υστέρων θα έλεγα ότι ο Φαν Λίουεν κατείχε το αντικείμενο, αλλά είναι ένας άνθρωπος που δεν μπορεί να μείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα σε έναν τόπο. Είχε πολύ καλό δίκτυο, αλλά είχε και πολλά μειονεκτήματα. Μας σύστησε ένα σκάουτερ, τον Τζίμι Τζέικομπσον, τον οποίο πληρώναμε κατιτίς, αλλά ανακαλύψαμε πως ό,τι καλό είχε, το έπαιρνε στην Κοπεγχάγη!

«ΘΑ ΠΕΤΥΧΕΙΣ ΑΝ ΔΟΥΛΕΨΕΙΣ ΣΩΣΤΑ»

Περιμένοντας για δύο-τρία λεπτά στον προθάλαμο των γραφείων του, πριν τη συνομιλία μας, το μάτι μου έπεσε πάνω στην μπροσούρα των επιχειρήσεών του.

Ανάμεσα σε δεκάδες φωτογραφίες με έργα, προφανώς στον Αραβικό Κόλπο, κράτησα μία αράδα από τη φιλοσοφία της Poullaides Construction Company (μίας εταιρείας με βασικές έδρες το Κατάρ και το Μπαχρέιν, με τη διευθυντική ομάδα μηχανικών να έχει συλλογικά 600 χρόνια εμπειρίας και 800 έργα στο πορτφόλιό της!): «Η ποιότητα δεν είναι ένα γεγονός, αλλά ένα ταξίδι χωρίς γραμμή τερματισμού».

Αν μη τι άλλο πιασάρικη και άκρως βοηθητική για να αρχίσουμε την κουβέντα μας.

Η φιλοσοφία σας ως εταιρεία είναι ότι η ποιότητα είναι ένα ταξίδι χωρίς τέλος. Αυτό στην Ανόρθωση γιατί δεν το βάλατε;

Γιατί, δεν βλέπεις ποιότητα;

Πώς αποτυπώνεται η ποιότητα στη διοίκηση της Ανόρθωσης;

Στον τρόπο διοίκησής της. Πρέπει να μελετήσεις τα δεδομένα. Παραλάβαμε κάποια χρέη, ένα διοικητικό χάος, στο οποίο δεν ήξερε ο καθένας τι έκανε. Βάλαμε πρωτόκολλα, βάλαμε διαδικασίες, βάλαμε θέσμια. Προηγουμένως υπήρχε ένας, ο οποίος μπορούσε να ήταν εισπράκτορας, ήταν ταμίας, ήταν λογιστής, ήταν και πρόεδρος. Αυτά τα πράγματα έχουν σταματήσει στην Ανόρθωση. Υπάρχει πρωτόκολλο διαχείρισης κρίσεως. Πότε στην Ανόρθωση υπήρχε πρωτόκολλο διαχείρισης κρίσεως ή όποιο άλλο πρωτόκολλο; Δεν έχω δει να υπάρχει.

Το πρωτόκολλο διαχείρισης κρίσεως τι λέει όταν ξαφνικά μία ομάδα έχει αγωνιστική καθίζηση και δεν μπορεί να σταυρώσει νίκη;

Αυτό δεν είναι κρίση. Είναι κάτι σχεδόν φυσιολογικό, συμβαίνει σε όλες τις μεγάλες ομάδες. Όταν λέω «κρίση», εννοώ σοβαρότερες και απρόβλεπτες καταστάσεις. Για παράδειγμα έρχονται οι παίκτες και αρνούνται να προπονηθούν. Έρχονται οι οπαδοί και κάνουν τα γραφεία σου γυαλιά καρφιά.

Τις προάλλες δεν ήταν οι οπαδοί σας στους δρόμους απαιτώντας παραιτήσεις;

Αυτό δεν είναι κρίση. Δεν είναι κρίση όταν μία ομάδα δεν κερδίζει για τρεις αγώνες. Πρέπει να κάνεις τη διάγνωση και να πάρεις διορθωτικά μέτρα. Με τους οπαδούς συζητήσαμε δύο φορές και λύσαμε το πρόβλημα. Η πάγια πολιτική με τους οργανωμένους είναι ότι δεν τους αγνοούμε και μιλούμε μαζί τους. Τους είπα ευθαρσώς ότι στο ματς με τον Απόλλωνα στο Τσίρειο έκαναν μεγάλη ζημιά στην ομάδα, αφού χάθηκαν τρεις βαθμοί και είχαμε και οικονομικό κόστος. Ήρθαν στην προπόνηση στο «Παπαδόπουλος», αυτά είναι λάθη…

Υπάρχει βέβαια και μία φιλοσοφία που λέει «με τους οργανωμένους, μακριά κι αγαπημένοι».

Διαφωνώ. Όλες οι ομάδες έχουν υπεύθυνο της διοίκησης, σύνδεσμο με τους οπαδούς. Μιλάς μαζί τους.

Δεν πήγε όμως ποτέ ο πρόεδρος της Μάντσεστερ, της Λίβερπουλ και της Μπαρσελόνα να μιλήσει με τους οπαδούς που ασχημονούσαν. Έχουν αυτόν τον λειτουργό που φροντίζει τις σχέσεις με τους οπαδούς και διάφορες εκδηλώσεις.  Στην Κύπρο, σε όλες τις μεγάλες ομάδες, οι οργανωμένοι οπαδοί έχουν διώξει και προπονητές και προέδρους και παράγοντες. Θέλω το σχόλιό σας για την ορθότητα της φιλοσοφίας σας…

Ο διάλογος και η κατανόηση είναι πολύ σημαντικά. Όταν μπεις στο πετσί του άλλου, βλέπεις πολλά πράγματα.

Αναλάβατε με στόχο μία ορθολογιστική διοίκηση κι ένα τριετές πλάνο. Βλέπουμε αυτό το πλάνο να αλλάζει συνεχώς…

Τίποτα δεν αλλάζει, απλά δεν μπορεί ο κόσμος να κατανοήσει ότι δεν υπάρχει τίποτα προδιαγεγραμμένο. Στο τέλος θα πετύχεις εφόσον δουλέψεις σωστά. Να κατέχεις το αντικείμενο με ανθρώπους που βοηθούν ολόκληρο το οικοδόμημα. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην πετύχεις, εφόσον είσαι ομάδα, εφόσον υπάρχει κατανόηση και στήριξη από τον κόσμο σου. Η επιτυχία είναι προδιαγραμμένη.

«Ο ΦΑΛΞ ΕΠΙΑΣΕ 40 ΑΠΟ ΤΑ 100»

Τεχνικό διευθυντή θα προσλάβετε εσείς ή ο Μαραγκός;

Μαζί… Εννοώ μαζί με τον εκτελεστικό πρόεδρο, όποιος κι αν είναι.

Είστε σίγουρος ότι το μοντέλο επιλογής του τεχνικού διευθυντή είναι το σωστό για να γίνει η κατάλληλη επιλογή;

Προπονητής και τεχνικός διευθυντής είναι αναλώσιμοι. Έτσι είναι η φύση του ποδοσφαίρου. Εγώ έχω τα καθήκοντα του τεχνικού διευθυντή. Όταν κάναμε την αξιολόγηση, βρήκαμε ότι ο Σταν Φαλξ έπιασε 40 από τα 100. Που δεν ήταν ικανοποιητικό.

Γιατί έμεινε απροβίβαστος ο Φαλξ;

Ασχολείτο μόνο με την πρώτη ομάδα και καθόλου με τις ακαδημίες και τους νεαρούς. Με αποτέλεσμα κάποιοι να τον χαρακτηρίζουν ως βοηθό του Πάους.

Πάους και Φαλξ είχαν τον σεβασμό των αποδυτηρίων;

Εντοπίστηκε κι εδώ κάποιο πρόβλημα. Κάποτε τα αποδυτήρια έμοιαζαν με παιδική χαρά! Χάσαμε και τα αποδυτήρια, γι’ αυτό πήραμε τις τελευταίες αποφάσεις.

Για εκείνο το φιάσκο με τη μη εγγραφή του Πίντο ποιος ευθύνεται τελικά;

Τα έχουμε εξηγήσει τόσες φορές. Εξ ορισμού για ό,τι γίνεται στον σύλλογο, η ευθύνη είναι δική μου. Αν πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, όταν έφυγε ο Αμπουρτζάνια και ρωτήσαμε αν χρειαζόμαστε άλλο 8άρι, οι τεχνικοί μας είπαν «όχι»! Μας έλεγαν ότι εκεί θα παίξει ο Ορλάντι. Κάπου στα μέσα του Ιανουαρίου, 17 – 18 του μήνα, άλλαξαν στάση και ήθελαν 8άρι κι αρχίσαμε και ψάχναμε. Ο καιρός προχωρούσε, αλλά φάνηκε ότι η λύση δεν ερχόταν. Η υπόθεση δεν έτυχε του καλύτερου χειρισμού. Αυτό δεν θα επαναληφθεί.

Για να αποκτηθεί ένας παίκτης ποιος αποφάσιζε;

Υπάρχει γραπτό πρωτόκολλο, με τον τρόπο που δουλεύουμε. Τι κάνει ο καθένας. Υπάρχει μάλιστα κι ένα έντυπο στο οποίο ο καθένας καταγράφει την άποψή του. Εντελώς διάφανη διαδικασία. Προπονητής, τεχνικός διευθυντής, σκάουτερ, υπεύθυνος ποδοσφαιρικού τμήματος και ο πρόεδρος για το οικονομικό μέρος.

Ακούγεται ενδιαφέρον…

Είναι εξαιρετικό το σύστημα.

Ίσως, όμως, να μην ήταν τόσο αποτελεσματικό…

Γιατί; Το καλοκαίρι ήταν αποτελεσματικό και τώρα δεν ήταν; Μιλάμε για την ίδια διαδικασία.

Τον Γιαννιώτα ποιος τον απέρριψε;

Ο τεχνικός διευθυντής.

Πολλοί υποστηρίζουν ότι προτεραιότητα της Ανόρθωσης στη μετεγγραφική περίοδο του Ιανουαρίου έπρεπε να ήταν ένας, ακόμη και δύο στόπερ. Ποιος ήταν αυτός που αποφάσισε ότι η Ανόρθωση δεν ήθελε κεντρικό αμυντικό;

Ο προπονητής και ο τεχνικός διευθυντής. Θέλω να ξεκαθαρίσω κάτι. Εμείς δεν λειτουργούμε με το μοντέλο του προέδρου που τα ξέρει όλα και φέρνει παίκτες χωρίς να ρωτήσει κανένα. Φεύγει ο Αμπουρτζάνια, οφείλω να ρωτήσω αν θέλουμε αντικαταστάτη του. Δεν είναι η γνώμη των πολλών που μετρά, αλλά η γνώμη του επαΐοντος. Είχαμε εκεί τους ειδικούς για να μας λένε τι θα κάνουμε.

Ο ΠΟΥΛΛΑΪΔΗΣ ΓΙΑ ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΟ ΚΑΙ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ

Ο γενικός διευθυντής Ανδρέας Θεμιστοκλέους και ο υπεύθυνος του ποδοσφαιρικού τμήματος Φραντζέσκος Χατζημιχαήλ, δέχθηκαν πολλά πυρά από τους οπαδούς και ιδιαίτερα από τους οργανωμένους, οι οποίοι ζήτησαν επιτακτικά την απομάκρυνσή τους.

Διαβάστε τι λέει ο Χρίστος Πουλλαΐδης στη συνέντευξή του στο «Goal».

Αυτό πώς εξηγείται;

«Το γεγονός αυτό είχε σοβαρό αντίκτυπο στη λειτουργία μας. Όταν έχεις τέτοιου είδους αντιδράσεις, δεν μπορείς να δουλέψεις ήρεμα. Είναι κάτι που πρέπει να αποφεύγεται. Δεν ήταν δικαιολογημένες οι αντιδράσεις διότι είχαμε συνεχώς διάλογο μαζί τους. Στο ποδόσφαιρο πρέπει να είσαι ευέλικτος, να κάνεις διορθωτικές κινήσεις. Το ποδόσφαιρο είναι κάτι πολύ δυναμικό. Δεν είναι εμπόριο, αγοράζεις πέντε, πουλάς επτά κι έχεις κέρδος. Καταρχάς το ποδόσφαιρο έχει συναίσθημα, το οποίο δεν έχουν οι επιχειρήσεις».

Τον Φραντζέσκο Χατζημιχαήλ τον στηρίξατε έντονα.

Όταν λες την αλήθεια δεν φοβάσαι κανέναν. Εγώ θα λέω πάντα την άποψή μου και την αλήθεια. Είτε αρέσει είτε δεν αρέσει. Για το θέμα Φραντζέσκου τοποθετήθηκα ξεκάθαρα και κρυστάλλινα. Έκανε πολλά λάθη ο άνθρωπος, όπως έκανα κι εγώ και όλοι μας, αλλά για την τιμιότητά του δεν μπορώ να πω τίποτα.

Η παραίτησή του ήταν για να ικανοποιηθεί ο κόσμος;

Όχι. Ήταν για λόγους ευθιξίας. Αμφισβητήθηκε, και όλο το Διοικητικό Συμβούλιο παραιτήθηκε.

«ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΠΑΕΙ ΣΤΟΝ ΑΠΟΕΛ Ο ΜΑΡΤΙΝΕΣ»

Σύμφωνα με τον Χρίστο Πουλλαΐδη, η Ανόρθωση για να μπορεί να επιβιώσει σήμερα, με τα έσοδα που έχει, με τις υποχρεώσεις που έχει, θα πρέπει να κάνει προϋπολογισμό του 1 εκατομμυρίου ευρώ.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα κινδύνευε με υποβιβασμό.

Θα ήμασταν, ίσως, τρίτοι από το τέλος.

Ο πιο ακριβός ποδοσφαιριστής της Ανόρθωσης ποιος είναι;

Ο Μαρτίνες.

Με 200 χιλιάδες ευρώ ετησίως;

Ναι.

Θα μείνει στην Ανόρθωση; Κάνατε κάποιες ενέργειες;

Είναι πολύ δύσκολη περίπτωση.

Εκτός αν αποφασίσει ο ίδιος να πάει δανεικός στον ΑΠΟΕΛ;

Δεν νομίζω να υπάρχει έτσι περίπτωση!

Σας έχει διαβεβαιώσει ο ίδιος ο ποδοσφαιριστής;

Κάναμε κάποιες συζητήσεις…

«ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΠΟΥ Ο ΚΟΥΤΣΟΚΟΥΜΝΗΣ ΕΦΑΡΜΟΣΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΑΣ»

Συνεχίζετε να πιστεύετε ότι χρειάζονται τομές για τη βελτίωση του κυπριακού ποδοσφαίρου;

Στον τομέα αυτό είμαστε πρωτοπόροι, γι’ αυτό και ευθαρσώς είπαμε τα κακώς έχοντα στην ΚΟΠ και ζητήσαμε αλλαγή. Ανακοινώσαμε τα επτά σημεία για τα οποία ο πρόεδρος της ΚΟΠ έπρεπε να παραιτηθεί. Χαίρομαι διότι κάποια απ’ αυτά προσπάθησε να τα διορθώσει. Βλέπετε όμως και την ανταπόκριση που είχαμε…

Δεν σας προβληματίζει που δεν σας ακολούθησε κανένας;

Μας προβληματίζει…

Μήπως ήταν αδύνατη η υποψηφιότητα του κ. Μανώλη επειδή προερχόταν από τις τάξεις της Ανόρθωσης;

Κάναμε πολλές κρούσεις, πολλές προσεγγίσεις και με παράγοντες εκτός Ανόρθωσης, με κάποιους ήμασταν πολύ κοντά, αλλά στο τέλος κάτι γινόταν και χαλούσε… Εμείς αναλάβαμε πρωτοβουλία μετά από ενθάρρυνση και από άλλα σωματεία.

Αν σας ρωτήσω ποια ήταν αυτά τα σωματεία, μάλλον δεν θα μου απαντήσετε…

Δεν θέλω να βάλω υπό πίεση αυτά τα σωματεία. Εξάλλου δεν έχουμε την άδειά τους, ούτε έχει σημασία τώρα.

Βλέπετε να αλλάζουν τα πράγματα στο ποδόσφαιρό μας;

Είδαμε κάποια μικρά δείγματα γραφής, αλλά η βελτίωση δεν είναι στους ρυθμούς που θέλουμε.

Με τον κ. Κουτσοκούμνη ποιες είναι οι σχέσεις σας;

Πέρυσι είχαμε ανοικτή ρήξη με τον πρόεδρο της ΚΟΠ. Τον θεσμό, όχι τον άνθρωπο. Κάναμε ήδη κάποιες συναντήσεις, χαίρομαι που εφάρμοσε κάποια πράγματα που προτείναμε.

Δηλαδή τώρα είναι καλύτερη η σχέση σας;

Ναι κι απορρέει από το γεγονός ότι κάνει βήματα προς την ορθή κατεύθυνση. Μικρά μεν, αλλά γίνονται. Αυτό που μας ανησυχεί είναι ότι έχουμε μεγάλο δρόμο να διανύσουμε. Στα θέματα διαιτησίας, για παράδειγμα, όλοι φωνάζουν. Πρέπει να αλλάξουν πολλά πράγματα. Οι ορισμοί, η αξιολόγησή τους, οι παρατηρητές. Οι προτάσεις μας είναι καταγεγραμμένες και είναι προϊόν σοβαρής μελέτης μέσα από την ΟΥΕΦΑ. Εμείς εισηγηθήκαμε επαγγελματική διαιτησία.

Δηλαδή δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι θα πάμε σε ένα γήπεδο και θα είμαστε βέβαιοι ότι οι διαιτητές θα σφυρίζουν ό,τι βλέπουν;

Είναι δύσκολο… Εφόσον οι πρόεδροι των σωματείων θέλουν να αλλάξουν κάποια πράγματα, μπορούν. Αλλά με το υφιστάμενο σκηνικό είναι δύσκολο.

Για τους στημένους αγώνες, για τους περίφημους φακέλους για τα στοιχήματα, ποια είναι η άποψή σας;

Ακούω κι εγώ ό,τι ακούτε κι εσείς. Ακούσατε να κατέληξαν πουθενά οι κόκκινοι και οι κίτρινοι φάκελοι; Να σας πω την αλήθεια, το θέμα αυτό δεν το κατέχω καθόλου. Η Ανόρθωση απέχει απ’ αυτά τα πράγματα 1.000%. Αν ήξερα κάτι, ο πρώτος που θα ενημέρωνα θα ήταν οι Αρχές.

ΜΕΣΩΙΑΚΩΒΟΣ ΚΑΚΟΥΡΗΣ
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ