aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Aθλητικά NέαΑνδρέας Παντελή στο «Goal»: «Έπεσα, αλλά σηκώθηκα»

Ανδρέας Παντελή στο «Goal»: «Έπεσα, αλλά σηκώθηκα»

ΤΟΥ ΠΑΝΟΥ ΛΑΡΚΟΥ

Επέστρεψε στην προεδρία της Ανόρθωσης μετά τα περιβόητα «Νοεμβριανά του 2008», που έριξαν την τότε κορυφαία ομάδα της Κύπρου σε μία περίοδο κρίσης για χρόνια. Ο Ανδρέας Παντελή είναι και πάλι στον προεδρικό θώκο και τρεις μήνες μετά που ξαναπήρε τα ηνία, άνοιξε τα χαρτιά του στο «Goal».

Θυμήθηκε τα παλιά, την εποχή που η Ανόρθωση ήταν στην κορυφή και γκρεμίστηκε, κάνει τον απολογισμό του, μίλησε για τις δύσκολες στιγμές που έζησε, ψυχολογικά και οικονομικά, όπως και για το γεγονός ότι έπεσε αλλά ξανασηκώθηκε. Ο διοικητικός ηγέτης της «Κυρίας» απάντησε σε όλα τα ερωτήματα χωρίς να μασά τα λόγια του.

Η συνέντευξή του:

-Τι σας ώθησε, μετά από τόσα χρόνια, να επιστρέψετε; Νιώσατε την ανάγκη να βοηθήσετε;

«Άρχισε να καταρρέει η Ανόρθωση. Όταν είχε τέσσερα-πέντε συνεχόμενα παιχνίδια στην έδρα της και δεν μπόρεσε να κερδίσει σημαίνει ότι πλέον κάτι πήγε καταστροφικά. Φθάσαμε σε ένα κομβικό σημείο, με τον Άρη θυμούμαι, κι έλεγαν κάποιοι ότι αν δεν κερδίσει η ομάδα θα κινδύνευε. Ήταν αρκετά προσβλητικό για μία ομάδα όπως την Ανόρθωση να συζητάμε αυτό το ενδεχόμενο. Κατάλαβα ότι αρχίσαμε όχι μόνο να φοβόμαστε αλλά και να πιστεύουμε ότι μπορεί να συμβεί κάτι».

-Δεν σας άφησε πίκρα το παρελθόν; Δεν νιώθετε πικραμένος από τα όσα έγιναν το 2008;

«Δεν μπορώ να πω πικραμένος αλλά απογοητευμένος. Γιατί είχαμε φθάσει σε ένα πολύ ψηλό σημείο, σε ένα τεράστιο σημείο και ανεξαρτήτως των οποιοδήποτε λανθασμένων ή όχι αποφάσεων, μόνοι μας καταστρέψαμε αυτό που χτίσαμε».

-Είχατε και εσείς ευθύνες σε αυτό;

«Μπορεί να είχα ευθύνες στο γεγονός ότι δεν ήμουν πιο σκληρός».

-Τι θα αλλάζετε;

«Μπορεί να μη φθάναμε σε αυτό το σημείο».

-Υπάρχει κόσμος που λέει: «Πώς μπορεί ο Ανδρέας Παντελή να ηγηθεί της Ανόρθωσης από τη στιγμή που είχε κυκλοφορήσει ότι αντιμετώπιζε τεράστια οικονομικά προβλήματα»;

«Ο καθένας μπορεί να πει ό,τι θέλει. Αυτά τα είχα ακούσει πάρα πολλές φορές. Όταν είσαι ένα δημόσιο πρόσωπο, ο καθένας λέει και συζητά ό,τι θέλει. Θεωρώ ότι θα πρέπει να αποφασίσουμε αν θέλουμε το καλό της Ανόρθωσης ή το κακό. Και ποιος είναι ο τρόπος να έχει καλό η Ανόρθωση; Διότι αυτά τα πράγματα δεν μπορούμε να τα ψηλαφίζουμε εδώ και χρόνια και η Ανόρθωση να φθάνει στο σημείο που είχε φθάσει. Αυτά, θεωρώ ότι είναι στη σφαίρα της κακίας και θα είναι καλύτερα αυτοί που θέλουν να τα συζητούν, να αφήσουν την Ανόρθωση να πάει μπροστά γιατί με αυτό τον τρόπο της βάζουν βαρίδια».

-Επαγγελματικά αυτή την περίοδο με τι ασχολείστε;

«Όλοι ξέρουν ότι από το 1992 οι δουλειές μου είναι στη Βουλγαρία και ήταν πάντα στη Βουλγαρία. Μπορεί από το 2008 και μετά να υπήρχε πρόβλημα στις δουλειές, αλλά ο κάθε άνθρωπος έχει φτιαχτεί για να πέσει και να ξανασηκωθεί».

-Εσείς νιώσατε ότι πέσατε, αλλά σηκωθήκατε μετά το 2008 και όσα έγιναν;

«Ναι, περισσότερο όμως είχα πέσει ψυχολογικά πριν να πέσω οικονομικά. Ήταν ένα μεγάλο χτύπημα ψυχολογικά αυτό που είχε συμβεί. Δόξα τον Θεό όταν έχεις ψυχική δύναμη, πάντα τα καταφέρνεις. Πέρασαν πολλά χρόνια και όλοι ξέρουμε ότι είχε καταντήσει για όλους στην Ανόρθωση, ένα άσχημο όνειρο το 2008. Όταν μου ζητήθηκε να επιστρέψω και να βοηθήσω για μένα ήταν μία ηθική ικανοποίηση διότι πραγματικά θα μπορούσα να επιστρέψω και να βοηθήσω την ομάδα που αγαπώ».

-Είδατε ανθρώπους που τους είχατε κοντά σας και τους εμπιστευόσασταν, να σας εγκαταλείπουν εκείνη την περίοδο;

«Σε αυτές τις περιόδους είναι που βλέπεις την αλήθεια και τους πραγματικούς φίλους. Είναι γεγονός». Ακολούθως, ο Ανδρέας Παντελή, μας έδειξε ένα απόφθεγμα που έχει στο γραφείο του και γράφει: «Να μην ξεχνάτε τρία είδη ανθρώπων. Αυτούς που σας βοήθησαν σε μία δύσκολη στιγμή, αυτούς που σας εγκατέλειψαν στη δύσκολη στιγμή και αυτούς που σας έβαλαν στη δύσκολη στιγμή».

Για το αν θα υπάρχει έλλειμμα στο τέλος της σεζόν, ο Ανδρέας Παντελή, ανέφερε: «Θα υπάρχει έλλειμμα της τάξης του ενός μισθού, κάτω από το μισό εκατομμύριο και το οποίο ήταν μέσα στα πλαίσια που συζητήσαμε από την αρχή και θεωρώ ότι είναι διαχειρίσιμο».

«Είδαμε ανασφάλεια και απογοήτευση»

«Το πιο δύσκολο κομμάτι όταν αναλάβαμε ήταν να πειστεί η ομάδα ότι έπρεπε να πολεμήσει και να ανακτήσει το χαμένο έδαφος και να μπει στην εξάδα», είπε ο Ανδρέας Παντελή για τις πρώτες του μέρες στην Ανόρθωση και συνέχισε: «Η πρώτη εντύπωση που είδαμε στα αποδυτήρια ήταν ότι υπήρχε απογοήτευση και ανασφάλεια. Η ομάδα δεν πατούσε όπως έπρεπε, ως Ανόρθωση. Από την αρχή ξέραμε ότι ήταν δύσκολα τα πράγματα. Ήταν γνωστό ότι υπήρχαν προβλήματα που έπρεπε να λυθούν. Ήταν γνωστό ότι η ομάδα κινδύνευε να μείνει εκτός εξάδας, είχε πάρει τον κατήφορο, υπήρχαν οικονομικά προβλήματα, αλλά δεν ήταν κάτι που δεν το αναμέναμε».

Ο Ρόνι Λέβι, το όραμα και ο μεγάλος στόχος

«Ο Ρόνι Λέβι είπαμε ότι συνεχίζει. Στην αρχή όταν ήρθαμε ένιωθε λίγο άβολα γιατί είχε αλλάξει άρδην ο τρόπος λειτουργίας. Τώρα και μέσα από τις συζητήσεις και τη συνεργασία είναι ικανοποιημένος και από τον τρόπο που λειτουργούμε μεταξύ μας», είπε ο πρόεδρος της εταιρείας.

Ο διοικητικός ηγέτης της Ανόρθωσης οραματίζεται μία ομάδα πρωταγωνίστρια στη νέα σεζόν: «Θέλω μιαν Ανόρθωση η οποία να είναι Ανόρθωση και να πρωταγωνιστήσει. Αυτό σημαίνει από πρωτάθλημα μέχρι έξοδο στην Ευρώπη. Να πρωταγωνιστεί από την πρώτη αγωνιστική, να μην έχει αυτά τα σκαμπανεβάσματα και να πείσει τον κόσμο». Ένας από τους στόχους του Ανδρέα Παντελή για τη νέα σεζόν είναι να διατεθούν 3,5 χιλιάδες διαρκείας, για να θεωρήσει ότι έγινε κάτι καλό. «Υπήρχε εποχή που ξεπέρασε τα 4.500 διαρκείας», μας είπε. Σήμερα τα διαρκείας είναι λιγότερα από τα 3.000.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ