aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Aθλητικά Nέα«Δεν με θέλουν, αλλά όταν πω "αποχωρώ" πέφτουν στα γόνατα»

«Δεν με θέλουν, αλλά όταν πω “αποχωρώ” πέφτουν στα γόνατα»

«Εν μπορώ να σε κακοφανίσω». Η απάντηση αυτή ανήκει στον πρόεδρο της ΑΕΛ Ανδρέα Σοφοκλέους, όταν τον ευχαρίστησε ο Πανίκος Θεοδοσίου για την αποδοχή του να μιλήσει στον Active (104.7 & 102.5)!

Αρχικά ο πρόεδρος της ΑΕΛ αναφέρθηκε στο ραντεβού που είχαν ο πρόεδρος της ΚΟΠ, Κωστάκης Κουτσοκούμνης και πρόεδροι των σωματείων Α’ Κατηγορίας με τον Νίκο Αναστασιάδη στο Προεδρικό Μέγαρο με σκοπό να βρεθεί μία λύση στις κρατικές οφειλές εκατομμυρίων (φόρος εισοδήματος και κοινωνικές ασφαλίσεις) των σωματείων, οι οποίες αποτελούν «αγκάθι» για αρκετές ομάδες και θέτουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα τους.

«Συζητήθηκε ο τρόπος επίλυσης των προβλημάτων και ευχαριστούμε την κυβέρνηση και τον κ. Αναστασιάδη που έδειξαν κατανόηση. Το ποδόσφαιρο στην Κύπρο εξαρτιέται σημαντικά από τον τρόπο που επιλύονται τέτοιου είδους προβλήματα. Με την αποπληρωμή παλιών χρεών στο κράτος. Ο κάθε φορολογούμενος θέλει κάτι καλύτερο. Θέλουμε να εξυγιανθούν οικονομικά τα σωματεία. Το θέμα με τα κριτήρια όταν εμφανίστηκε ήταν ανάθεμα για τα σωματεία, αλλά είναι ο μόνος τρόπος να μπούμε όλοι σε μία σωστή διαχείριση και σχεδιασμό. Αν δεν σχεδιάσεις τα βήματα σου από πριν, τότε θα μπεις σε προβλήματα. Δεν είναι μόνο οι πληρωμές των παικτών, αλλά και οι οφειλές έναντι του Κράτους», ήταν τα λόγια του Σοφοκλέους.

Κληθείς να απαντήσει αν περιμένει κάτι καλό στο άμεσο μέλλον από άλλους επιφανείς παράγοντες της ΑΕΛ, είπε: «Δεν μπορεί κανένας να ξέρει πως θα συμπεριφερθούν. Τα τελευταία χρόνια που ζητήθηκε η βοήθειά τους ακόμη και χωρίς επιβάρυνση σε διάφορα τμήματα και σε θέματα οργάνωσης δεν το έκαναν. Πολύ λίγοι αποδέχθηκαν. Έχω την ελπίδα πως έστω και την υστάτη θα έλθουν κοντά και θα βοηθήσουν. Ελπίζω να νικήσει η αγάπη για την ΑΕΛ. Αν το πρόβλημα είναι εγώ, είμαι έτοιμος να αποχωρήσω. Όταν το πω αυτό, πέφτουν στα γόνατα και με παρακαλάνε να μείνω. Είναι ξεκάθαρο πως δεν χρειάζομαι εγώ στην ΑΕΛ. Δεν θέλω να συνεχίσω όταν βλέπω αδιαφορία και έλλειψη εμπιστοσύνης, αλλά δεν μπορώ να αφήσω την ΑΕΛ να μπει σε δύσκολα μονοπάτια στο μέλλον. Η πρόκληση είναι σ’ αυτούς. Όσοι θέλουν την ΑΕΛ χωρίς εμένα ας έλθουν να αναλάβουν κι εγώ θα είμαι δίπλα τους».

Και συνέχισε: «Κόσμος και παράγοντες παραπονιούνται για την πορεία της ΑΕΛ και την απομάκρυνσή της από τη διάκριση. Αυτοί που μιλούν για όραμα, είναι αυτοί που κάθονται στην τηλεόραση και στον υπολογιστή και με κρίνουν και γράφουν εναντίον μου χωρίς να λαμβάνουν υπόψη από πού ξεκινήσαμε όταν ανάλαβα την ΑΕΛ. Κανείς δεν βοηθάει την ομάδα σημαντικά από τους εύρωστους ΑΕΛίστες, ώστε να γίνεται πιο ισόνομη η κατανομή συνεισφοράς στον προϋπολογισμό. Όταν δεν γίνεται αυτό σε μία μεγάλη ομάδα, δηλαδή με παράγοντες που να συνεισφέρουν όλοι, δεν μπορείς να μιλάς για μακροπρόθεσμο πλάνο και πρωταγωνιστικούς στόχους. Ξεχνούν που ήταν η ΑΕΛ πριν αναλάβω. Για να μην εξαρτηθούμε από έναν παράγοντα που βάζει λεφτά, αναγκαστήκαμε πριν τρία χρόνια να δημιουργούμε διαχειρίσιμο προϋπολογισμό. Είμαστε η ομάδα με τα λιγότερα χρέη. Αυτό το πετυχαίνεις όταν σκέφτεσαι το μέλλον της ομάδας και όχι να κάνεις προϋπολογισμούς απλά και μόνο για να σε χειροκροτεί ο κόσμος. Η ΑΕΛ δεν έχει να αντιμετωπίσει οικονομικό κίνδυνο αν δεν βγει Ευρώπη ή αν δεν μπει ομίλους».

Όσον αφορά στο χρέος της ΑΕΛ, απέφυγε να μιλήσει με αριθμούς μιας και θα το ανακοινώσει όταν θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τους υπόλοιπους παράγοντες της ομάδας, διοικητικούς και εξωδιοικητικούς. Το ίδιο ισχύει και για τον προϋπολογισμό.

«Το χρέος της ΑΕΛ είναι πολύ ελάχιστο. Θα το δώσουμε στη δημοσιότητα όταν θα κάνουμε συγκέντρωση για τη νέα σεζόν και αποφασίσουμε για τον προϋπολογισμό. Υπάρχει ένα δάνειο στο Συνεργατικό Ταμιευτήριο Λεμεσού που δεν οφείλεται σε εμάς, αλλά εξυπηρετείτε κανονικά. Είναι πληρωμένα όλα στις κοινωνικές ασφαλίσεις. Έχουμε ένα μικρό χρέος προς τον Φόρο Εισοδήματος που είναι μικρότερο από άλλες μεγάλες ομάδες», είπε και συνέχισε: «Θα κάνουμε μπάτζετ στα μεγέθη της ΑΕΛ. Θα το παρουσιάσουμε στον κόσμο όταν πρέπει».

Για τα χρέη που προέρχονται από ποινές του Αθλητικού Δικαστή της ΚΟΠ, εξαιτίας των οπαδών της ΑΕΛ είπε: «Αν τα χρέη της ΑΕΛ είναι κάτι περισσότερο από 500.000 και τα τελευταία τρία χρόνια αυτά που προέρχονται μόνο από τους οπαδούς μας ξεπερνούν τις 600.000 χωρίς να λογαριάσουμε τα ματς κεκλεισμένων θυρών, αλλά μόνο πρόστιμα και ζημιές σε γήπεδα, καταλάβετε πως είναι μεγάλο ποσό για τα μεγέθη της ΑΕΛ.Κάναμε συναντήσεις με τον Συ.Φ.ΑΕΛ για να βρούμε κάποια λύση ώστε να μην τιμωρείται με αυτό τον τρόπο η ΑΕΛ, αλλά κάποιοι δεν τήρησαν υποσχέσεις τους».

Όσον αφορά στον στόχο της ΑΕΛ στη νέα σεζόν είπε: «Στόχος της ΑΕΛ στη νέα σεζόν θα είναι πάλι η έξοδος στην Ευρώπη και μία καλή παρουσία. Μόνο όποιος δεν αντιλαμβάνεται τι σημαίνει προϋπολογισμός μπορεί να βάζει πιο ψηλά τον πήχη από αυτά που μπορεί να φτάσει. Υπάρχει μια κυπριακή παροιμία που λέει “να ποταβρίζεσαι ως τζιαμαί που φτάνει το σσιέρι σου”. Έρχονται μέρες δύσκολες. Από την επόμενη σεζόν οι κυπριακές ομάδες δεν θα ευελπιστούν σε πολλά έσοδα από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις όπως τα προηγούμενα χρόνια. Θα μειωθούν τα έσοδα και θα δυσκολέψει η συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ και στο Γιουρόπα Λιγκ. Είναι καιρός όλοι μας να αρχίσουμε να κάνουμε πιο πραγματικά και διαχειρίσμα μπάτζετ για να επιβιώσουμε».

Για τη συνεισφορά του κόσμου στα ματς και το φαινόμενο της μείωσης των οπαδών στα γήπεδα: «Είναι μεγάλο πλεονέκτημα να παίζεις μπροστά στον κόσμο σου. Είχαμε και το φαινόμενο πως κάποιοι έβαζαν την αντιπάθειά τους προς εμένα πάνω από το συμφέρον της ομάδας τους και δεν έρχονταν γήπεδο. Είναι κι άλλοι που δεν ξαναπάτησαν γήπεδο μετά τις εξελίξεις με τον Πάμπο Χριστοδούλου. Υπάρχουν και αντικειμενικοί λόγοι όπως η κρίση. Είναι πρόβλημα όλων των ομάδων. Ακόμη και Ομόνοια και ο ΑΠΟΕΛ μόνο σε κάποια ντέρμπι έπαιρναν κόσμο».

Όσον αφορά στα λάθη τους ως πρόεδρος και ποιο πιστεύει πως είναι το μεγαλύτερο είπε: «Έγιναν πολλά λάθη. Δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι συγκεκριμένο. Στο ποδόσφαιρο πρέπει να παίρνονται άμεσα αποφάσεις, άρα είναι λογικό να κάνουμε λάθη.

Για τον Λούκας Σόουζα τόνισε: «Η υπόθεση θα κριθεί στα δικαστήρια. Δεν προέκυψε κάτι διαφορετικό. Δεν ήρθε σε επικοινωνία μαζί μας η πλευρά του ποδοσφαιριστή. Περιμένουμε την ημερομηνία για τον ορισμό της υπόθεσης στο δικαστήριο».

Για τις πληροφορίες πως ο Ράφαελ Ντεφέντι είναι υποψήφιος για την αντικατάσταση του Ρομό, ο Σοφοκλέους δεν επιβεβαίωσε αλλά ούτε διέψευσε και αρκέστηκε να καταλήξει με το εξής: «Θα υπάρξει ανακοίνωση στο θέμα τερματοφύλακα τις επόμενες μέρες».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ