aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

«Ο δικός μου Διονύσης Χιώτης»

Με αφορμή την αποχώρηση του Διονύση Χιώτη από την ενεργό δράση, η ιστοσελίδα sombrero.gr παρουσιάζει ένα πολύ ωραίο αφιέρωμα στον Ελλαδίτη τερματοφύλακα.

Χιώτης: «Πάνω από όλους ευχαριστώ τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς»

Αναλυτικά:

11 Ιανουαρίου 2006. Στην Αθήνα έχει πολύ κρύο, αλλά μια παρέα από άρρωστους ΑΕΚτζήδες συναντιέται για να πάει να δει από κοντά το παιχνίδι κυπέλλου Εθνικός – ΑΕΚ που γίνεται στο γήπεδο της Ριζούπολης. Το πρώτο ημίχρονο είναι τραγικό με την ΑΕΚ να μην μπορεί να απειλήσει ιδιαίτερα τον αντίπαλο. Στην ανάπαυλα ένας από την παρέα έχει τη φαεινή ιδέα να αλλάξουν θέσεις για να βλέπουν καλύτερα και η παρέα ανεβαίνει πιο ψηλά όπου ένας παγωμένος άνεμος τούς κάνει να σκέφτονται γιατί δεν κάθισαν σπίτι τους να μάθουν το αποτέλεσμα από το ραδιόφωνο.

Το ανακοίνωσε ο Διονύσης Χιώτης

Σαν να θέλει να τους τσατίσει παραπάνω, η ομάδα τους δεν σκοράρει με τίποτα και ήδη οι πιο νευρικοί έχουν αρχίσει τα καντήλια. Και ενώ αρχίζει να χιονίζει στην περιοχή της Ριζούπολης, το παιχνίδι τελειώνει 0-0 και η παρέα πρέπει να υπομείνει άλλα 30 λεπτά μέσα στο κρύο. Στο 113′ ο Μπρούνο Τσιρίλο σκοράρει και οι οπαδοί της ΑΕΚ στο πέταλο πανηγυρίζουν έξαλλα, όχι γιατί σκοτώσανε το θηρίο, αλλά γιατί θα πάνε στα σπίτια τους. Υπολογίζουν όμως χωρίς τον ξενοδόχο και κάποιος Πετρόφ στο 119′ γράφει το τελικό 1-1 στέλνοντας το ματς στην παράταση. Όλη η παρέα ρίχνει κατάρες που βλέπει αυτά τα χάλια και τρώει και το κρύο της αρκούδας.

Οι… αριθμοί του Χιώτη

Τα πέναλτι ξεκινάνε και η ΑΕΚ σκοράρει στα 4 από τα 5 με τους Κατσουράνη, Δέλλα, Κόντη και Τσιρίλο. Τερματοφύλακας της ΑΕΚ είναι ο Διονύσης (για μας Σάκης) Χιώτης ο οποίος καταφέρνει κάτι στατιστικά δύσκολο. Πέφτει και τις 5 φορές σε λάθος γωνία (που αν θυμάμαι καλά από την στατιστική έχει 1/32 για να γίνει, αν κάνω λάθος διορθώστε με), αλλά τελικά η ΑΕΚ προκρίνεται αφού δύο παίκτες του Εθνικού στέλνουν την μπάλα άουτ.

Το «αντίο» στον Χιώτη (Χατζηλιασής)

Ένας (ψηλός) τύπος από την παρέα έχει τα χέρια όρθια και φωνάζει στον Θεό: «Δεν είναι δυνατόν… Δεν γίνεται να μην πετυχαίνει ούτε μια φορά τη γωνία». Λίγους μήνες αργότερα σε μια από τις μεγαλύτερες ξεφτίλες της ιστορίας της, η ΑΕΚ αποκλείεται από το Χαϊδάρι στα πέναλτι με συνολικό σκορ 5-4. Τερματοφύλακας της ΑΕΚ είναι ο Χιώτης. Αυτή τη φορά αποκρούει ένα πέναλτι, αλλά η επιλογή του Φερέρ να εκτελέσουν πέναλτι οι Σαπάνης και Μόρας (Ω Θεοί, ακόμα το θυμάμαι) οδηγεί την ΑΕΚ εκτός θεσμού.

7 Μαρτίου 2012. Ο ΑΠΟΕΛ έχοντας κάνει ήδη μια τεράστια υπέρβαση για τα δεδομένα του, προκρίνεται από τη φάση των ομίλων και κληρώνεται με την Λυών. Χάνει κάπως άτυχα στο 1ο παιχνίδι με ένα γκολ από κόντρα και αντιμετωπίζει τους Γάλλους στον επαναληπτικό, όπου και παίρνει το προβάδισμα με έναν ακόμα πρώην ΑΕΚτζή, τον Γκουστάβο Μαντούκα. Παρά τις αρκετές φάσεις το 1-0 παραμένει μετά από 120′ και η πρόκριση κρίνεται στα πέναλτυ. Όλοι οι ΑΕΚτζήδες που παρακολουθούν το παιχνίδι χαρούμενοι γιατί 3 πρώην τους βρίσκονται εκεί (καθώς κι ο Χρήστος Κόντης πέρασε από την ΑΕΚ) σκέφτονται ότι τα στατιστικά του Σάκη στα πέναλτι δεν είναι ιδιαίτερα καλά.

Το 2ο πέναλτι της Λυών χτυπάει στο δοκάρι, στην πλάτη του Χιώτη και καταλήγει στα δίχτυα. Όλοι μένουν με ένα «όχι ρε γαμώτο» και αρχίζουν να σκέφτονται ότι για μια ακόμα φορά δεν θα κρίνει ο ίδιος την επίπονη αυτή διαδικασία. Λίγα λεπτά αργότερα, ο Χιώτης έχει αποκρούσει δυο πέναλτι και έχει δώσει την επική πρόκριση στην ομάδα της Κύπρου που συνεχίζει να εντυπωσιάζει όλη την Ευρώπη. Το βίντεο με τις φάσεις θα συνοδεύει τον ίδιο και τους οπαδούς της ομάδας για πάρα πολλά χρόνια. Αυτή τη φορά ο Σάκης ήταν αυτός που έκανε τη διαφορά, στα 34 του πλέον και με πολύ παραπάνω μαλλί από όσο τον συνηθίσαμε φορώντας το 22 στην ΑΕΚ.

Όταν κάποιος παίκτης φεύγει από μια ομάδα, δεν σημαίνει ότι φεύγει σαν αποτυχημένος. Ο Χιώτης έχει στο βιογραφικό του πολλές σεζόν με την ΑΕΚ και σημαντικά παιχνίδια. Έχει κάνει στο Τσάμπιονς Λιγκ  σημαντικές εμφανίσεις εναντίον της Ρεάλ και της Ρόμα (σε μια χρονιά που η ΑΕΚ δεν έχασε κανένα από τα 6 παιχνίδια της στους ομίλους), έχει αγωνιστεί στην ομάδα του 2004-05 όπου παραλίγο να σηκώσει πρωτάθλημα ως μέλος της περίφημης ομάδας των Μπουρμποκρασάδων και ήταν πάντα συμπαθής στον κόσμο της ομάδας. Παροπλίστηκε όταν ήρθε στην ΑΕΚ ο Σορεντίνο, που πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους τερματοφύλακες που πέρασαν από τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια.

Μπορεί να μην άφησε εποχή στην ομάδα, αλλά είχε μια αξιοσέβαστη πορεία με επιτυχίες (όπως το κύπελλο του 2002) και αρκετές καλές εμφανίσεις. Το να βλέπω και να ακούω τους μυαλοπώληδες (ορισμένοι υποτίθεται και μεγάλα ονόματα αθλητικών εφημερίδων) να αναμασάνε κλισέ του στυλ «Φύγανε σαν αποτυχημένοι και βρήκαν την υγειά τους αλλού» είναι απλά απόδειξη της άγνοιας για τα γεγονότα και της εύκολης ατάκας για την Ψωροκώσταινα. Αποτυχημένος ποδοσφαιριστής με γεμάτες σεζόν στον ίδιο σύλλογο, με διαφορετικούς προπονητές και υπό διαφορετικές συνθήκες δύσκολο να υπάρχει. Κι ο Χιώτης πέτυχε τόσο σε Ελλάδα, όσο και σε Κύπρο.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ