aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Ακλόνητος o Στραματσόνι

«Μένει ο Στραματσόνι; Κι αν μένει, πώς μπορεί να “γυρίσει” το χαρτί, όχι μόνο τώρα, στα ματς που απομένουν, αλλά -κυρίως- εν όψει της χρονιάς που έρχεται;». Ερωτήματα όχι και τόσο ρητορικά, όσο καθημερινά για μεγάλη μερίδα φίλων του Παναθηναϊκού. Ιδίως μετά από βραδιές όπου η ομάδα (εξακολουθεί να) βγάζει «αδυναμίες», όπως αυτές που παρουσίασε στο ντέρμπι με την ΑΕΚ και τη σκληρή ήττα που υπέστη το «τριφύλλι», πέφτοντας στην 3η θέση των πλέι οφ.

Οι απαντήσεις σ’ όλα τα παραπάνω, ωστόσο, έχουν δοθεί εδώ και καιρό απ’ τον Γιάννη Αλαφούζο, στο μυαλό του οποίου δεν υπάρχουν διλήμματα, αλλά ξεκάθαρα δεδομένα και στήριξη σε απόλυτο βαθμό προς τον «Στράμα». Κάτι που έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους και προς πάσα κατεύθυνση, (προ)ετοιμάζοντας κι επέκταση της συνεργασίας τους ως το 2018. Ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού έχει αποφασίσει να πορευτεί και την επόμενη σεζόν (αλλά και σε βάθος χρόνου) με τον Στραματσόνι, θεωρώντας -πρώτα και πάνω απ’ όλα- πως ο Ιταλός δεν (μπορεί να) είναι ο αποκλειστικός υπεύθυνος για μια χρονιά που ξεκίνησε κατά διαόλου κι εξελίχθηκε απ’ όλες τις απόψεις καταστροφικά. Το ξεκαθάρισε, άλλωστε, ορθά κοφτά σε μια απ’ τις κουβέντες που είπε προ ημερών προς τους ομογενείς φίλους του «τριφυλλιού» στη Ν. Υόρκη. «Συμφωνώ ότι η εικόνα μας θα μπορούσε να είναι καλύτερη, όμως είναι άδικο να ρίχνουμε όλο το φταίξιμο στον Στραματσόνι. Η χρονιά ήταν κάκιστη σε όλα τα επίπεδα και έχει συμπαρασύρει τους πάντες στην ομάδα. Εχω εμπιστοσύνη στον Στραματσόνι, μπορεί να φτιάξει μια πολύ ανταγωνιστική ομάδα και σίγουρα δεν έχει και λογική να αλλάζουμε προπονητές όλη την ώρα».

Κάτι άλλο επίσης που πρέπει άπαντες να έχουν υπ’ όψιν τους είναι το γεγονός πως κ. Αλαφούζος έχει εκφράσει επανειλημμένως (κι αυτό αποτελεί σταθερά και φιλοσοφία του) την προτίμηση κι εκτίμησή του στο αγγλικό μοντέλο «διακυβέρνησης» ενός συλλόγου. Εκεί όπου ο προπονητής είναι το «Α» και το «Ω» και η ομάδα περιστρέφεται γύρω από αυτόν. Είναι άνθρωπος που «δένεται» με τους προπονητές. Το έκανε με τον Φερέιρα, με τον Αναστασίου και τώρα με τον Στραματσόνι. Και πιστεύει πως πρέπει να δίνεται πίστωση χρόνου στον προπονητή. Ακόμη κι αν τα αποτελέσματα, η «ατμόσφαιρα», η απογοήτευση κι ο θυμός μιας πλήρως αποτυχημένης σεζόν, όπως η εφετινή, πιέζουν το περιβάλλον της ομάδας. Χαρακτηριστικό της φιλοσοφίας του για το παραπάνω προπονητικό μοντέλο είναι το γεγονός πως αν δεν προέκυπτε η μεγάλη ευκαιρία με τον Ζιλμπέρτο Σίλβα, ο οποίος καλύπτει πλήρως το «πακέτο» που αναζητούσε ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού για τη θέση του διευθυντή ποδοσφαίρου (ως προς την ενίσχυση, την «οχύρωση» και τη βοήθεια προς τον Στραματσόνι αλλά και την προσωπικότητα που χρειάζεται ο σύλλογος), το πιο πιθανό είναι πως δεν θα προχωρούσε σε πρόσληψη άλλου διευθυντή!

Κάτι άλλο σημαντικό για τον κ. Αλαφούζο είναι πως ακόμη κι αν πήγαινε ενάντια στα «πιστεύω» του κι αποφάσιζε να κάνει -ακόμη μία- αλλαγή προπονητή, αυτή στην παρούσα φάση θα ήταν περισσότερο ζημιογόνα παρά ωφέλιμη για την ομάδα. Πόσω μάλλον απ’ τη στιγμή που ο χρόνος είναι εξαιρετικά περιορισμένος (ο Παναθηναϊκός θα μπει στο γήπεδο για να παίξει ευρωπαϊκά ματς από 26 έως 28 Ιουλίου) και η διαδικασία προσαρμογής ενός νέου τεχνικού σε πολύ πιο δύσκολες συνθήκες θα μπορούσε να είναι καταστροφική.

Συν τοις άλλοις, πρόεδρος και προπονητής (και πλέον κι ο Ζιλμπέρτο) έχουν προχωρήσει έναν προγραμματισμό με μεταγραφικές κινήσεις ενίσχυσης μέσω (και) του «Στράμα». Κι αυτό απαιτούσε διεργασίες μηνών. Επιπλέον, τα «μηνύματα» που λαμβάνει ο κ. Αλαφούζος απ’ την καθημερινότητα στο Κορωπί δεν χτυπούν «SOS». Αντιθέτως, ενημερώνεται πως γίνεται καλή δουλειά (η οποία όμως δεν αποτυπώνεται στο γήπεδο) και πως σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαρραγεί οι σχέσεις του Ιταλού με τα αποδυτήρια. Οπως είχε γίνει επί παραδείγματι από ένα σημείο και μετά με τον Αναστασίου κι αποτέλεσε τον τελικό λόγο του «διαζυγίου», με την κατάσταση μη αναστρέψιμη.

Για τον πρόεδρο του Παναθηναϊκού ο «Στράμα» αξίζει και πρέπει να έχει την ευκαιρία να δουλέψει την ομάδα όπως επιθυμεί, με το ρόστερ διαμορφωμένο σε απόλυτο βαθμό στα «θέλω» της τεχνικής ηγεσίας και του διευθυντή ποδοσφαίρου, προκειμένου να κριθεί μετά στη σωστή βάση. Κάτι για το οποίο είναι απόλυτα σύμφωνος και ο Ζιλμπέρτο στις συζητήσεις που έχει κάνει, οριοθετώντας το πλάνο της επόμενης μέρας και τις επόμενης κομβικής, όσο και πολύ δύσκολης, σεζόν

Νέα επαφή για τον Ερτό!

Μια περίπτωση που προσέγγισε (και πλησίασε ως έναν βαθμό) τον περασμένο Γενάρη, τον Γάλλο στόπερ Τομάς Ερτό, προσπαθεί εκ νέου να ντύσει στα πράσινα ο Αντρέα Στραματσόνι. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο τεχνικός του «τριφυλλιού» πλησίασε εκ νέου προ ημερών την Ουντινέζε, θέλοντας να μάθει το καθεστώς παραχώρησης του 29χρονου αμυντικού, ο οποίος είναι δεδομένο πως θα αποχωρήσει το καλοκαίρι απ’ το «Φρίουλι», στο πλαίσιο των συνολικών αλλαγών που θα γίνουν στο ρόστερ της ιταλικής ομάδας. Η περίπτωσή του βεβαίως μόνο εύκολη δεν είναι, λόγω του υψηλού κόστους της μεταγραφής αλλά και του ενδιαφέροντος που υπάρχει για τον Ερτό από Λάτσιο και Σπόρτινγκ Λισσαβώνας, ωστόσο ο «Στράμα» ποντάρει στις εξαιρετικές σχέσεις που έχει τόσο με τον Ουντινέζε όσο και με τον Γάλλο άσο, για να κάνει τη μεγάλη υπέρβαση.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ