aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Aθλητικά NέαΤο Μεξικό θέλει να σταματήσει τα ομοφοβικά συνθήματα

Το Μεξικό θέλει να σταματήσει τα ομοφοβικά συνθήματα

Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία του Μεξικού και δύο από τα αστέρια της πόσταραν στα Social Media την περασμένη Πέμπτη, ξαναρχίζοντας μια εκστρατεία που έχει σκοπό να σταματήσει ένα ομοφοβικό σύνθημα που φωνάζουν εδώ και χρόνια οι οπαδοί της.

Αυτή η προσπάθεια ήρθε μια μέρα μετά που η FIFA τιμώρησε το Μεξικό με πρόστιμο 10,000 δολαρίων γιατί οι οπαδοί της φώναζαν ρυθμικά τη λέξη «puto» στο παιχνίδι με τη Γερμανία. Η παγκόσμια ομοσπονδία ποδοσφαίρου προειδοποίησε το Μεξικό ότι την επόμενη φορά η τιμωρία θα είναι μεγαλύτερη.

«Προς όλους τους οπαδούς του Μεξικού στο γήπεδο, μη φωνάζετε “puto”», έγραψε ο Χάβιερ Ερνάντες στο Instagram. «Ας μην ρισκάρουμε ακόμη ένα πρόστιμο», πρόσθεσε.

Ο Αντρές Γκουαδράδο, αρχηγός της ομάδας την Κυριακή, έκανε το ίδιο κάλεσμα. «Ας δείξουμε σαν Μεξικανοί ότι οι αξίες μας είναι αυτές του σεβασμού και της εγκαρδιότητας», έγραψε στο twitter.

Η ομοσπονδία του Μεξικού χρησιμοποίησε επίσης το twitter για να παρακαλέσει τους οπαδούς να σταματήσουν να φωνάζουν το σύνθημα: «Ας δείξουμε στον κόσμο ότι έχουμε τους καλύτερους οπαδούς!».

Η ανακοίνωση της FIFA προειδοποίησε το Μεξικό ότι θα αυξήσει την ποινή στο πλαίσιο της «μηδενικής ανεκτικότητας πολιτικής της προς την προκατάληψη». Το ESPN μετέδωσε ότι οι οπαδοί που φωνάζουν τέτοια συνθήματα θα εντοπίζονται μέσω καμερών και θα διώχνονται από τα γήπεδα.

Κατά τη διάρκεια των προκριματικών, η FIFA τιμώρησε με πρόστιμο το Μεξικό 12 φόρες για ομοφοβικά συνθήματα, ενώ πέρσι έδωσε τη δυνατότητα στους διαιτητές να διακόπτουν τα παιχνίδια αν οι οπαδοί δεν σταματούν μετά από ανακοινώσεις. Κανένα από αυτά τα μέτρα, όμως, δεν χρησιμοποιήθηκε την Κυριακή στον αγώνα με τη Γερμανία.

Η λέξη «puto» που μπορεί να μεταφραστεί σαν «ιερόδουλος», είναι μια βρισιά που χρησιμοποιείται πολύ συχνά εναντίον των γκέι ανδρών στο Μεξικό. Οι οπαδοί υποστηρίζουν ότι όταν τη φωνάζουν στο γήπεδο αποκτά την πιο γενική έννοια του «δειλός». Οι προσπάθειες της ομοσπονδίας για να σταματήσει το σύνθημα δημοσιεύθηκαν σε ένα βιβλιάριο με «κανόνες καλής συμπεριφοράς» το οποίο δόθηκε στους οπαδούς που θα ταξίδευαν στη Ρωσία.

Τον προηγούμενο μήνα, μια από τις μεγαλύτερες κατασκευάστριες εταιρείες μπύρας του Μεξικού, η Grupo Modelo, ξεκίνησε μια καμπάνια η οποία έλεγε στους οπαδούς να φωνάζουν «Πούτιν» αντί «puto»’. H καμπάνια δεν άντεξε πολύ καιρό, αφού ξεσήκωσε πολλές αντιδράσεις, ειδικά από το Ρώσο πρέσβη στο Μεξικό.

«Δεν είμαστε τόσο ηλίθιοι ώστε να μην καταλάβουμε ότι είναι ένα παιχνίδι με τις λέξεις», είπε ο Ρώσος πρέσβης, Εντουάρντ Μαλαγιάν στην ισπανική εφημερίδα El Pais.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ