aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Διεθνή Ποδοσφαιρικά Νέα | Διεθνή Αθλητικά ΝέαLA LIGAΚίνδυνος φυλάκισης τεσσάρων ετών σε Ερέρα & Γκάμπι

Κίνδυνος φυλάκισης τεσσάρων ετών σε Ερέρα & Γκάμπι

Στις αρχές του Φεβρουαρίου άνοιξε ξανά η υπόθεση για το Λεβάντε – Σαραγόσα, ματς «ζωής και θανάτου» της περιόδου 2010-11, ματς… ύποπτο για προσυμφωνημένο αποτέλεσμα. Ο Άντερ Ερέρα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ο Γκάμπι της Ατλέτικο Μαδρίτης και ο Λεονάρντο Πόνσιο της Ρίβερ Πλέιτ είναι τρεις απ’ τους ποδοσφαιριστές που είχαν αγωνιστεί στο ματς αυτό και κινδυνεύουν μέχρι και με φυλάκιση 2 ετών και αποκλεισμό απ’ το ποδόσφαιρο για 6 χρόνια. Τα δεδομένα όμως ίσως και να αλλάξουν προς το χειρότερο, καθώς την Δευτέρα οι δικηγόροι της La Liga, του ισπανικού πρωταθλήματος δηλαδή, ζήτησαν οι κατηγορούμενοι να τιμωρηθούν με φυλάκιση 4 ετών!

Διαβάστε παρακάτω το χρονικό των συμβάντων, όπως παρουσιάστηκε στις 14/2:

ΜΑΡΤΙΟΣ 2013: Μετά από συζητήσεις, μεταξύ άλλων και με τον τότε πρόεδρο της Ντεπορτίβο Λα Κορούνια (που υποβιβάστηκε ως αποτέλεσμα της νίκης της Σαραγόσα), Αουγκούστο Θέσαρ Λεντόριο και παίκτες όπως οι Σέρχιο Γκονθάλεθ και Χάβι Βέντα για την φήμη του προκαθορισμένου αποτελέσματος της αναμέτρησης Λεβάντε – Σαραγόσα, η ισπανική λίγκα κατήγγειλε το παιχνίδι στον εισαγγελέα κατά της διαφθοράς, Αλεχάντρο Λουθόν, που ανέλαβε την υπόθεση.

ΟΚΤΩΒΡΗΣ 2014: Όλοι όσοι βρίσκονται υπό διερεύνηση περνούν από το γραφείο του εισαγγελέα κατά της διαφθοράς και η υπόθεση πηγαίνει στο δικαστήριο της Βαλένθια.

ΜΑΪΟΣ ΤΟΥ 2015: Περαιτέρω ανακρίσεις φέρνουν τον αρχηγό της Ατλέτικο Γκάμπι, που έπαιζε τότε στη Σαραγόσα, να ρίχνει φως στην υπόθεση και να παραδέχεται πως παρέδωσε φακέλους με χρήματα στον πρόεδρο Αγαπίτο.

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2016: Ο πρόεδρος της Λεβάντε Κίκο Καταλάν, οι πρώην ποδοσφαιριστής Σέρχιο Γκονθάλεθ και ο CEO της Βιγιαρεάλ, Φερνάντο Ρόιγ αποσύρθηκαν ως μάρτυρες κατηγορίας και άφησαν σε αυτό τον ρόλο τους Χαβιέρ Τεμπάς (πρόεδρος της ισπανικής λίγκας) και Αουγκούστο Θέσαρ Λεντόριο (πρόεδρος της Ντεπορτίβο Λα Κορούνια).

ΥΠΟΠΤΕΣ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΣΤΙΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ: Οι φορολογικές αρχές της χώρας ερεύνησαν τους παίκτες της Λεβάντε που ήταν μέλη της ομάδας σε εκείνο το ματς και βρήκαν περίεργες μεταβολές των εσόδων τους εκείνη τη χρονιά. Για παράδειγμα ο Χουανφράν από τη δήλωση 649.000 ευρώ το 2010 έπεσε στα 6000 ευρώ το 2011 και ο Γκουστάβο Μουνούα έπεσε αντίστοιχα από τα 270.000 ευρώ στα… 300!

ΑΝΟΙΞΕ ΞΑΝΑ Η ΥΠΟΘΕΣΗ: Ο Βαλενθιάνος δικαστής Ισαμπέλ Ροντρίγκεθ απέρριψε την υπόθεση προ διετίας, μέχρι που αυτή άνοιξε εκ νέου στις 5 Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους. Μια μαρτυρία – κλειδί που είχε ως αποτέλεσμα το κλείσιμο της υπόθεσης μετά την αρχική έρευνα, ήταν το διαιτητή Νταβίδ Φερνάντεθ Μπορμπαλάν. Στην κατάθεση του υποστήριξε πως δεν παρατήρησε τίποτε ύποπτο στον αγωνιστικό χώρο ή μετά το ματς. Δεν ήταν ανάμεσα στους κατηγορούμενους, όπως και ο προπονητής της Λεβάντε εκείνη την περίοδο, Λουίς Γκαρθία. Διατηρώντας την αθωότητα του από την πρώτη μέρα, ο Γκαρθία αντιμετωπίστηκε από τον εισαγγελέα κατά της διαφθοράς ως ένας απλός μάρτυρας και όχι ένας από τους κατηγορούμενους. Σε αντίθεση με τον τεχνικό της Σαραγόσα, Χαβιέρ Αγκίρε, που θα καθίσει στο εδώλιο όταν η υπόθεση επιστρέψει στις δικαστικές αίθουσες.

ΕΡΕΡΑ, ΓΚΑΜΠΙ ΚΑΙ ΙΜΠΟΡΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΥΣ: Σέρχιο Μπαγεστέρος (αποσύρθηκε), Βιθέντε Ιμπόρα (Λέστερ), Στουάνι (Ζιρόνα), Φελίπε Καϊσέδο (Λάτσιο), Γκουστάβο Μουνούα (προπονητής πλέον στην δεύτερη ομάδα της Ντέπορ), Χέκτορ Ρόντας (Σερκλ Μπριζ), Ραφαέλ Χόρντα (Μουμπάι Σίτι), Χουανφράν Γκαρθία (αποσύρθηκε), Χάβι Βέντα (αποσύρθηκε), Μιγκέλ Παγιάρντο (Ρεάλ Μούρθια), Μανουέλ Ρέινα (αποσύρθηκε), Νταβίδ Θεραχερία (αποσύρθηκε), Ουέλινγκτον Άλβες (Φλουμινένσε), Χέφερσον Μοντέρο (Χετάφε), Μιγκέλ Ρομπούστε (Μπανταλόνα), Σίσκο Μουνιόθ (αποσύρθηκε), Ρούμπεν Σουάρεθ (Αθέρο) και Χάβι Τόρες (Περθ Γκλόρι) είναι οι τότε παίκτες της Λεβάντε που βρίσκονται στο μικροσκόπιο των αρχών για το συγκεκριμένο ματς.

Γκάμπι (Ατλέτικο Μαδρίτης), Άντερ Ερέρα (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), Λέο Πόνσιο (Ρίβερ Πλέιτ), Άνχελ Λάφιτα (ελεύθερος), Κάρλος Ντιόγκο (αποσύρθηκε), Ιβάν Ομπράντοβιτς (Άντερλεχτ), Ίκε Ούτσε (Ταραγόνα), Τόνι Ντόμπλας (Θέρες-Νέγκρος), Μπραούλιο Νομπρέγκα (Μπενγκαλουρού), Άνταμ Πίντερ (Γκρόιτερ Φιρτ), Χαβιέρ Παρέδες (αποσύρθηκε), Πάουλο Ντα Σίλβα (Λιμπερτάδ Ασουνθιόν), Χόρχε Λόπεθ (Ακαδημία Σαραγόσα), Μπερτόλο (Μπάνφιλντ), Μπουταχάρ (Αλ-Ουάκρα), Μαουρίσιο Λανθάρο (Ταραθόνα), Λέο Φράνκο (διευθυντής ποδοσφαίρου Ουέσκα), Γίρι Γιάροσεκ (αποσύρθηκε), οι αντίστοιχοι της Σαραγόσα για την υπόθεση.

Επίσης, οι Χαβιέρ Αγκίρε (τότε προπονητής της Σαραγόσα, χωρίς ομάδα σήμερα), Αντόνιο Πριέτο (τότε διευθυντής της Σαραγόσα), Αγαπίτο Ιγκλέσιας (πρώην πρόεδρος της Σαραγόσα), Πάκο Τσέκα (γενικός διευθυντής της Σαραγόσα) και Χαβιέρ Πορκέρα (πρώην διευθυντής της Σαραγόσα) βρίσκονται αντιμέτωποι με κατηγορίες που αφορούν εκείνο το παιχνίδι.

Κεντρική photo: AP Photo/ Rui Vieira.

Πηγή: marca.com.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ