aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

H ευχή του Τιμούρ

Ο Γεωργιανός τεχνικός και πρώην άσος της Νιούκαστλ, Τιμούρ Κετσπάγια μιλάει στο SDNA για τον υποβιβασμό της στην Championship, για τα προβλήματα που ταλαιπωρούν χρόνια τις «Καρακάξες» και τον εφικτό στόχο της άμεσης επιστροφής στην Premier League.

H χθεσινή νίκη της Σάντερλαντ επί της Έβερτον επικύρωσε δύο πράγματα. Την παραμονή των «Μαύρων Γάτων» στην Premier League και τον υποβιβασμό της Νιούκαστλ στην Championship. Μία παραμονή και ένας υποβιβασμός με έντονο το στοιχείο της καζούρας. Για όποιον ξέρει το μίσος στη Βορειοανατολική Αγγλία (στο περίφημο Tyne – Wear derby, τα δύο ποτάμια δηλαδή που διασχίζουν τις πόλεις) μεταξύ των οπαδών της Σάντερλαντ και της Νιούκαστλ είναι άσβεστο.

Οι οπαδοί της Νιούκαστλ έχουν ξαναδεί το έργο. Το 2009 όταν και τότε είχαν ξαναπέσει στην Championship. Ωστόσο, αυτός ο υποβιβασμός «πονάει» περισσότερο, βλέποντας τη… μισητή αντίπαλο Σάντερλαντ να είναι αυτή που έδωσε τη χαριστική βολή στις «Καρακάξες». Ο υποβιβασμός της Νιούκαστλ τη φετινή σεζόν φαινόταν μοιραίος. Ο Στιβ ΜακΚλάρεν ποτέ δεν κατάφερε να βάλει το καράβι της ομάδας στον σωστό δρόμο, κι όταν ο Ράφα Μπενίτεθ ανέλαβε το τιμόνι, φαινόταν απίθανο να καταφέρει στην τελική ευθεία να αποσοβήσει την πρόσκρουση στα βράχια. Όπως κι έγινε…

Μιλώντας στο SDNA ο Γεωργιανός τεχνικός Τιμούρ Κετσπάγια, και πρώην άσος της Νιούκαστλ, θεωρεί πως τα πολλά προβλήματα που σέρνονταν για χρόνια στον σύλλογο αποτέλεσαν την αιτία που οδήγησε την ομάδα στον φετινό υποβιβασμό. Ένα αποτέλεσμα που έδειχνε αναπόφευκτο λόγω των επιλογών που έγιναν τελευταία στο «Σεντ Τζέιμς Παρκ».

«Τα τελευταία χρόνια το πράγμα δυστυχώς πήγαινε προς τα εκεί και ό,τι συνέβη δεν ήταν καθόλου τυχαίο. Τόσο τα αγωνιστικά όσο και τα εξωαγωνιστικά προβλήματα επηρέασαν την ομάδα. Ταλαιπωρείται εδώ και χρόνια και δεν βρέθηκε καμία λύση. Εδώ βλέπεις τη Λέστερ να παίρνει πρωτάθλημα και τη Νιούκαστλ αντί να βρίσκεται στις πρώτες θέσεις και να διεκδικεί ακόμα και τον τίτλο, να παλεύει για την αποφυγή του υποβιβασμού», τονίζει στοSDNA ο Κετσπάγια.

Οι οπαδοί της Νιούκαστλ εδώ και χρόνια έχουν στρέψη τα βέλη τους εναντίον του ιδιοκτήτη του συλλόγου, Μάικ Άσλεϊ, κατηγορώντας τον για τις επιλογές του. Το περσινό καλοκαίρι δαπανήθηκαν αρκετά χρήματα για μεταγραφές, όπως σε αυτές των Βαϊνάλντουμ, Μίτροβιτς, Σέλβι, Τάουνσεντ και άλλων. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Γεωργιανό τεχνικό, οι επιλογές που έγιναν συνολικά και κυρίως στην αμυντική γραμμή δεν ήταν οι ενδεδειγμένες.

«Υπάρχει πολύ μεγάλη πίεση. Αλλά δεν είναι ότι δεν έχει βάλει χρήματα στον σύλλογο. Φέτος ξόδεψε πάνω από 120 εκατομμύρια ευρώ για μεταγραφές. Όμως η αμυντική γραμμή δεν ενισχύθηκε σημαντικά και λίγες από τις μεταγραφικές επιλογές βοήθησαν. Συνολικά γίνανε κακές επιλογές».

Ένα από τα μεγάλα «αγκάθια» της φετινής Νιούκαστλ ήταν πιθανότατα και η επιλογή του Στιβ ΜακΚλάρεν στην τεχνική ηγεσία του συλλόγου. Ο Άγγλος τεχνικός δεν κατάφερε ποτέ να βάλει σε σειρά την κατάσταση και η πρόσληψη του Ράφα Μπενίτεθ ήρθε καθυστερημένα με συνέπεια να μην υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος για να διορθωθούν τα πράγματα και ο σύλλογος να μην αποφύγει τα χειρότερα.

«Είναι δύσκολο να πούμε για τον ΜακΚλάρεν. Πιστεύω πως αν ο Μπενίτεθ ήταν από την αρχή της σεζόν, η Νιούκαστλ δεν θα έπεφτε. Αλλά κι αυτός είχε την ευκαιρία να διορθώσει την κατάσταση και δεν τα κατάφερε. Όταν δεν κερδίζεις την Άστον Βίλα, που έχει ήδη υποβιβαστεί, στην έδρα σου, τότε δεν μπορείς να περιμένεις πολλά πράγματα. Όταν κάποια πράγματα πάνε λάθος και δεν αλλάζουν, τότε στο τέλος η κατάσταση θα στραβώσει», αναφέρει ο Κετσπάγια.

Το 2009, όταν οι «Καρακάξες» βίωσαν τον πόνο του υποβιβασμού, είχαν καταφέρει την αμέσως επόμενη σεζόν να πανηγυρίσουν την άμεση επιστροφή τους στην Premier League, κατακτώντας τον τίτλο στην Championship με εκπληκτική συγκομιδή βαθμών. Συνολικά η Νιούκαστλ είχε ανέβει με 102 βαθμούς σε ένα πρωτάθλημα με τρομερό ανταγωνισμό και δυσκολίες. Ο Κετσπάγια εμφανίζεται αισιόδοξος πως η πρώην ομάδα του μπορεί να τα καταφέρει και πάλι, επιστρέφοντας άμεσα στην Premier League, αν και κάτι τέτοιο δεν θα είναι καθόλου εύκολο.

«Πιστεύω πως η Νιούκαστλ του χρόνου θα ανέβει. Βέβαια υπάρχει και το οικονομικό πρόβλημα καθώς διαθέτει μεγάλο ρόστερ και βαριά συμβόλαια. Επίσης το πρωτάθλημα της Championship είναι αρκετά δύσκολο. Ωστόσο, στο παρελθόν το έχει ξανακάνει (σ.σ. να επιστρέψει άμεσα στην Premier League) και μάλιστα με ρεκόρ βαθμών».

Όπως και να έχει, πάντως, ο φετινός υποβιβασμός της Νιούκαστλ αποτελεί πλήγμα και ειδικότερα όταν έρχεται από τη μεγάλη αντίπαλο Σάντερλαντ. Του χρόνου τόσο οι «Μαύρες Γάτες», όσο και η Μίντλεσμπρο, που ανέβηκε, θα «εκπροσωπούν» τη Βορειοανατολική Αγγλία στην Premier League, αλλά η Νιούκαστλ θα λείπει. Κι αυτό είναι κάτι που ο Κετσπάγια γνωρίζει πολύ καλά πόσο θα πειράξει τον κόσμο στο Τάινσαιντ. Έναν κόσμο που συνθέτει ένα τεράστιο fan base και μια ξεχωριστή δυναμική σε αυτόν τον σύλλογο.

«Το να αγωνίζεσαι στη Νιούκαστλ είναι μια μεγάλη απόλαυση. Ο κόσμος εκεί ζει και αναπνέει για αυτή την ομάδα. Φέτος όμως ο υποβιβασμός και ταυτόχρονα η σωτηρία της Σάντερλαντ θα τους πονέσει πολύ. Εύχομαι η ομάδα να βρει τη δύναμή της και να επιστρέψει άμεσα στην Premier League», υπογράμμισε ο Κετσπάγια.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ