aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Ο «μάγος της προπονητικής»

ΤΟΥ ΠΑΝΙΚΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ([email protected])

RADIO ACTIVE (ΟΙ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΞΕΔΡΑΣ) 17.00-19.00 ΤΗΛ. 22-744744

Σαν σήμερα (11/11/1963) η Εθνική Ελβετίας εξήλθε στο Παρίσι ισόπαλη 2-2 με τη Γαλλία. Ήταν ο τελευταίος αγώνας στον πάγκο των Ελβετών του Καρλ Ράπαν. Ο Αυστριακός, γεννημένος στη Βιέννη, αποτελεί μια από τους σπουδαιότερες μορφές του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Μετά την αποχώρησή του από τους πάγκους συνέχισε να ασχολείται με τα κοινά του ποδοσφαίρου και μια από αυτές έπιασε τόπο.

Ήταν ο άνθρωπος που δημιούργησε μια θερινή λίγκα με σκοπό να υπάρχουν αγώνες και τη «νεκρή» περίοδο έτσι ώστε να συνεχίζεται το στοίχημα στις χώρες της Ευρώπης με αρκετά έσοδα για τις ομάδες που μετείχαν. Αυτό έγινε λόγω και της φιλίας του με τον διευθυντή του ελβετικού στοιχήματος Έρνστ Τόμεν. Το κύπελλο αυτό αρχικά ονομάστηκε Ράπαν και ακολούθως Ιντερτότο.

Δεν ήταν μόνο αυτή η παρέμβασή του στα ποδοσφαιρικά δρώμενα. Ως προπονητής ήταν καινοτόμος αφού επινόησε έναν πρώιμο τακτικό σχεδιασμό του κατενάτσιο. Απλώς ο Ελένιο Ερέρα τον τελειοποίησε λίγα χρόνια αργότερα όταν ανέλαβε την Ίντερ. Ο Ράπαν, με τέσσερις θητείες παρακαλώ ως ομοσπονδιακός της ελβετικής ομάδας, την οποία οδήγησε στην τελική φάση τριών Παγκοσμίων Κυπέλλων (1938, 1954, 1962), δημιούργησε τον «σύρτη» ή «ελβετικό σύρτη» όπως έμεινε στην Ιστορία. Με αυτόν τον τρόπο έδινε την ευκαιρία σε αδύναμες ομάδες να εμφανίζονται περισσότερο ανθεκτικές στους αγώνες τους, ενίοτε να βγαίνουν κερδισμένες.

Αρχές του ’30 οι πλείστες ομάδες έπαιζαν με σύστημα WM (2-3-5) με το οποίο ο Τσάμπαν μεγαλούργησε στην Άρσεναλ. Ο Ράπαν λοιπόν ζητούσε από τους ποδοσφαιριστές του να αλλάζουν θέσεις ανάλογα με τις ανάγκες του παιχνιδιού. Ήθελε η ομάδα του να οργανωνόταν στο δικό της μισό γήπεδο και να ελέγχει τη μεσαία γραμμή. Ήταν ουσιαστικά ένα μίγμα ζώνης και ατομικού μαρκαρίσματος. Έφερε στην άμυνα τρεις στόπερ και έναν πίσω που ονομάστηκε «σύρτης ασφαλείας».

Στο κέντρο ήταν άλλοι δύο, συν ένας μπροστά, συν την επιθετική τριάδα. Αυτός ο σχηματισμός έμοιαζε περισσότερο με 1-3-3-3. Με αυτόν τον τρόπο ο Ράπαν πέτυχε σπουδαίες νίκες με την Εθνική Ελβετίας. Όταν απέκλεισε την ισχυρή Ναζιστική Γερμανία (1-1, 4-2) από το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1938, ενώ νωρίτερα είχε κερδίσει σε φιλικό και την Αγγλία, αρκετοί άρχισαν να εκτιμούν το προπονητικό του έργο και να τον θεωρούν ως «μάγο της προπονητικής».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ