aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Αφρική σε πτώση

Η Αφρική, μετά και τον προχθεσινό αποκλεισμό της Σενεγάλης στο Fair-Play, δεν θα έχει εκπρόσωπο στη φάση νοκ-άουτ του Μουντιάλ της Ρωσίας. Κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά μετά το 1982, 36 χρόνια μετά.

Τότε στην Ισπανία, ο… παράξενος αγώνας μεταξύ Γερμανίας και Αυστρίας στερούσε από την Αλγερία την πρόκριση από τη δεύτερη φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Το Καμερούν είχε επίσης αποκλειστεί χωρίς να χάσει, εξαιτίας της διαφοράς γκολ με την Ιταλία, που αργότερα αναδείχθηκε πρωταθλήτρια.

Το 1986 ήταν το Μαρόκο που έφτασε στη φάση νοκ-άουτ, χάνοντας με ένα… γκολ από τον Λόταρ Ματέους στον αξέχαστο τερματοφύλακα Εζάκι Μπάντου. Το 1990, το υπέροχο Καμερούν του Ροζέ Μιλά… χάιδεψε τα ημιτελικά, αλλά δεν τα κατάφερε από την Αγγλία των Λίνεκερ και Γκασκόιν. Στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1994, η Νιγηρία προχώρησε στη δεύτερη φάση, ενώ στη Γαλλία το 1998, οι Νιγηριανοί πήγαν στους «16».

Το 2002, μια μεγάλη Σενεγάλη νίκησε τον εναρκτήριο αγώνα τη Γαλλία του Ζιντάν και προχώρησε στον… προθάλαμο των ημιτελικών, σταματώντας μπροστά στην Τουρκία. Τέσσερα χρόνια αργότερα, η Γκάνα ήταν εκπρόσωπος της Αφρικής στη φάση των «16» του Παγκοσμίου Κυπέλλου στη Γερμανία, όπου υπέκυψε στην ισχυρή Βραζιλία του Ρονάλντο με 3-0. Ήταν το 2010 όταν η πιθανότητα να βρεθεί η Αφρική, με την Γκάνα, σε έναν ημιτελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου, αλλά τη σταμάτησε η Ουρουγουάη.

Η ανάπτυξη του αφρικανικού ποδοσφαίρου δεν σταμάτησε στο τελευταίο Παγκόσμιο Κύπελλο. Στη Βραζιλία το 2014, η Αφρική κατόρθωσε να… τοποθετήσει για πρώτη φορά στην Ιστορία τις δύο ομάδες στη φάση των «16», Αλγερία και Νιγηρία.

Η απουσία της Αφρικής από τη συνέχεια του Μουντιάλ της Ρωσίας, σίγουρα είναι ένα βήμα προς τα πίσω για το ποδόσφαιρό της. Η Αίγυπτος είχε την ατυχία να έχει τραυματία τον Σαλάχ, το Μαρόκο στάθηκε άτυχο, δείχνοντας ενάντια στην Ισπανία το επίπεδό του, η Τυνησία σχεδόν απογοήτευσε, η Νιγηρία και η Σενεγάλη έπαιξαν καλά αλλά όχι αρκετά.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ