aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Διεθνή Ποδοσφαιρικά Νέα | Διεθνή Αθλητικά ΝέαLA LIGAΗ Μπαρσελόνα ακύρωσε τον εαυτό της

Η Μπαρσελόνα ακύρωσε τον εαυτό της

ΤΟΥ ΠΑΝΙΚΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ([email protected])

RADIO ACTIVE (ΟΙ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΞΕΔΡΑΣ) 17.00-19.00 ΤΗΛ. 22-744744

«Més que un club» είναι το σύνθημα που συνοδεύει την Μπαρσελόνα σε κάθε της εμφάνιση και το οποίο έχει δώσει λόγους σε πολλούς να την υποστηρίζουν σε όλο τον πλανήτη λόγω, της κοινωνικής της συμπεριφοράς αλλά και παρέμβασης. Ένα σύνθημα που σημαίνει «κάτι παρά παραπάνω από ένας ποδοσφαιρικός σύλλογος» και το οποίο κέρδισαν με το θάνατό τους κάποιοι αθλητές και παράγοντες σε δύσκολες και ιδιαίτερα επικίνδυνες εποχές, όταν διαφέντευε τη χώρα ο δικτάτορας Φράνκο αλλά και παλαιότερα ο Πρίμο Ντε Ριβέρα.

Αν και δεν είναι απόλυτο, φαίνεται πως το συγκεκριμένο σύνθημα το πρωτοείπε ο τότε αντιπρόεδρος και μετέπειτα πρόεδρος της ομάδας Αγουστί Μοντάλ Κόστας σε κάποια προεκλογική συγκέντρωση διεκδικώντας επανεκλογή του στην προεδρία τον Ιούνιο του 1973. Την περασμένη Κυριακή η σημερινή ηγεσία της Μπαρσελόνα όχι μόνο έχασε την ευκαιρία να αναδείξει τη σημασία του σλόγκαν της, αλλά ακύρωσε το περίφημο σλόγκαν της. Η απόφασή της να αγωνιστεί κόντρα στη Λας Πάλμας βάζοντας το αθλητικό πλαίσιο πάνω από αυτό που υποστηρίζει ότι εκπροσωπεί έχει προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις σε όλα τα στρώματα της καταλανικής κοινωνίας.

Η Μπαρσελόνα έχει περάσει από ένα σύλλογο που όλοι θαύμαζαν σε μια… ομάδα που ενδιαφέρεται για το εμπορικό της πρόσωπο, τους τίτλους και την αξία της σε χρήματα. Ο Μπαρτομέου έριξε την ομάδα πολύ χαμηλά στην υπόληψη των εκατομμυρίων θαυμαστών της σε όλο τον πλανήτη.

Είμαι 100% βέβαιος πως αν στη θέση του ήταν ο Γιόχαν Κρόιφ η στάση της ομάδας θα ήταν διαφορετική. Δεν θέλω καν να αναφερθώ σε τεράστιες μορφές όπως ο πρόεδρος Γιόζεπ Σανιόλ που δολοφονήθηκε λόγω των αριστερών καταβολών του.

Επαναστάτης με τη σημασία της λέξης ήταν ο Βραζιλιάνος Σόκρατες που επίσης εν μέσω δικτατορίας δημιούργησε τη Δημοκρατία της Κορίνθιας. Στο τελευταίο της παιχνίδι το 1982 κατακτά το πρωτάθλημα Παουλίστα με τους ποδοσφαιριστές να φορούν φανέλα με τη λέξη «δημοκρατία» στην πλάτη. «Ήταν η σπουδαιότερη ομάδα που έχω αγωνιστεί ποτέ, επειδή επρόκειτο για κάτι περισσότερο από ποδόσφαιρο. Οι πολιτικές νίκες μου είναι πιο σημαντικές από αυτές ως επαγγελματίας παίκτης. Ένα παιχνίδι τελειώνει σε 90 λεπτά, όμως η ζωή συνεχίζεται», σχολίασε κάποτε ο Βραζιλιάνος άσος. Ο Μπαρτομέου όμως δικαιολογήθηκε πως θα έχανε έξι βαθμούς η ομάδα του. Η στάση του, αχρεία μπροστά στα γεμάτα νοσοκομεία από τραυματισμένους συμπατριώτες του και τα όσα εκπροσωπεί η ομάδα του.

Απέτυχε παταγωδώς να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των πολιτών της Καταλονίας. Φάνηκε μικρόψυχος βάζοντας επουσιώδη μελλοντικά κέρδη μπροστά στη μεγαλοσύνη του νοήματος «Més que un club». Η Μπαρσελόνα ακύρωσε τον εαυτό της μη επιτρέποντας ακόμη και στους οπαδούς της να παρακολουθήσουν την αναμέτρηση. Την Κυριακή έγραψε μια από τις πιο μελανές σελίδες στην ιστορία της.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ