aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Το 11ο ή το πρώτο!

ΤΩΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΛΟΘΑΝΟ & ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΡΑΜΦΥΛΙΔΗ

Η ημέρα έφτασε. Το «Τζουζέπε Μεάτσα» έχει φορέσει τα καλά του, το Μιλάνο τις τελευταίες ημέρες μιλά καστεγιάνικα εξαιτίας της… μετακόμισης της Μαδρίτης στην Πιάτσα Ντουόμο και η αδημονία για την έναρξη του τελικού του Τσάμπιονς Λιγκ μεταξύ των παικτών της Ρεάλ και της Ατλέτικο, των ποδοσφαιρικών καμαριών, της ισπανικής πρωτεύουσας βρίσκεται στα ύψη εδώ και μια εβδομάδα. Στο τέλος θα είναι η 11η φορά που η «βασίλισσα» θα φορέσει το στέμμα της καλύτερης ομάδας της Ευρώπης ή η πρώτη των «ροχιμπλάνκος».

Πριν από δύο χρόνια, στη Λισσαβώνα ήταν η Ρεάλ εκείνη που κέρδισε και πρόσθεσε το 10ο Κύπελλο Πρωταθλητριών/Τσάμπιονς Λιγκ στο παλμαρέ της. Με αφετηρία την ήττα με 4-1 ο Ντιέγκο Σιμεόνε προετοίμασε την αποψινή συνάντηση. Η προσπάθειά του επικεντρώθηκε στην… απώλεια μνήμης της νύχτας του «Ντα Λουζ». Να μην πέσουν στην παγίδα της εκδίκησης γιατί δεν πρόκειται να την πάρουν. Ο,τι έγινε έγινε, το νερό δεν γυρίζει πίσω. «Αυτή είναι μια δεύτερη ευκαιρία» τόνισε και συνέχισε πως νιώθει μια χαρά κουβαλώντας τα 113 χρόνια ιστορίας της Ατλέτικο στην πλάτη του.

Οι «ροχιμπλάνκος» νιώθουν πως το ποδόσφαιρο τους χρωστάει ένα Τσάμπιονς Λιγκ για τους δύο χαμένους τελικούς τους έως τώρα. Ο Τσόλο και οι παίκτες του, ωστόσο, δεν έχουν μείνει σ’ αυτό. Υπογράμμισαν την πίστη τους στη δουλειά, στην αφοσίωση, στην αλληλεγγύη, στις αρετές που τους οδήγησαν σε θέση να διεκδικούν για δεύτερη φορά στα τελευταία τρία χρόνια το σημαντικότερο τρόπαιο του διασυλλογικού ποδοσφαίρου και μάλιστα ενάντια σε μια ομάδα από την οποία έχουν χάσει μονάχα μια φορά στις δέκα έσχατες αναμετρήσεις τους. Η Ατλέτικο περιμένει τη Ρεάλ να παίξει με αντεπιθέσεις και σύμφωνα μ’ αυτήν την πεποίθηση «χτίστηκε» το πλάνο της. Γι’ αυτό και ο Σιμεόνε επαίνεσε τον Κασεμίρο, την άγκυρα της Ρεάλ.

FinalΑπό την άλλη μεριά, δεν υπάρχει διαρροή του αγωνιστικού πλάνου. Δεν αναμένονται εκπλήξεις στην 11άδα που θα αρχίσει από τον Κέιλορ Νάβας και θα καταλήξει στον Κριστιάνο Ρονάλντο, τον καλύτερο τερματοφύλακα και τον πρώτο σκόρερ της τρέχουσας έκδοσης της διοργάνωσης, αντίστοιχα. Η Ρεάλ, όμως, είναι η… άγνωστη του τελικού.

Τις μεγαλύτερες νίκες της υπό τον Ζινεντίν Ζιντάν τις έκανε δίνοντας την μπάλα στην αντίπαλο όπως έγινε στη σειρά με τη Μάντσεστερ Σίτι και στο πρωτάθλημα με την Μπαρτσελόνα. «Μπορούμε και ν’ αναλάβουμε την πρωτοβουλία, αλλά και να εκμεταλλευτούμε τους χώρους» είπε πρόσφατα ο Γκάρεθ Μπέιλ καταθέτοντας παράλληλα πως αυτήν τη φορά η επιθετική τριάδα BBC θ’ αμυνθεί και θα βάλει το εγώ της υπό του συνόλου γι’ αυτό που οι μεν και δε πρωταγωνιστές χαρακτήρισαν το παιχνίδι της ζωής τους.

ΑΝΟΙΧΤΟΣ Ο ΔΡΟΜΟΣ

Η τύχη βοηθάει τους ισχυρούς. Και, στην περίπτωση της Ρεάλ Μαδρίτης, ο δρόμος προς τον τελικό, μετά από μια άνετη φάση ομίλων με Παρί Σεν Ζερμέν, Σαχτάρ Ντόνετσκ και Μάλμε, ήταν μάλλον στρωμένος με ροδοπέταλα. Η Ρόμα ήταν φιλότιμη, αλλά άστοχη και αποκλείστηκε χωρίς να πετύχει ούτε γκολ, η Βόλφσμπουργκ αιφνιδίασε τη «βασίλισσα» και την έβαλε με την πλάτη στον τοίχο (2-0), αλλά ο Κριστιάνο Ρονάλντο «καθάρισε» με χατ τρικ στη ρεβάνς (3-0), ενώ η Μάντσεστερ Σίτι αποδείχθηκε πολύ «λίγη», με την πρόκριση να κρίνεται από ένα μοναχικό αυτογκόλ του Φερνάντο στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου».

ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΥΠΕΡΒΑΣΕΙΣ

Ο Αντουάν Γκριζμάν δήλωσε πρόσφατα πως «το ότι αποκλείσαμε Μπαρτσελόνα και Μπάγερν Μονάχου δεν μας καθιστά πιο άξιους για να το πάρουμε κιόλας». Ο δρόμος της Ατλέτικο προς το Μιλάνο, όμως, ήταν γεμάτος υπερβάσεις. Υστερα από μια άνετη πρόκριση από τη φάση ομίλων κόντρα σε Μπενφίκα, Γαλατάσαραϊ και Αστάνα, οι «ροχιμπλάνκος» απέκλεισαν στα πέναλτι την Αϊντχόφεν και, στη συνέχεια, ήρθαν τα απανωτά «μπαμ»: Εξω η Μπαρτσελόνα με πειστική νίκη στη ρεβάνς (2-0) και παλικαρίσια πρόκριση εις βάρος της Μπάγερν Μονάχου, χάρη στον κανονισμό του εκτός έδρας γκολ και παρά το σφυροκόπημα στη Βαυαρία, στο οποίο άντεξαν οι «μονομάχοι» του Ντιέγκο Σιμεόνε. Βάσει πορείας μέχρι τον τελικό, λοιπόν, η Ατλέτικο τουλάχιστον «δικαιούται διά να ομιλεί» λίγο περισσότερο από την συμπολίτισσα της.

final2

ΤΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ 

6 με τον σημερινό, τελικοί Τσάμπιονς Λιγκ με τη συμμετοχή ομάδων από την ίδια χώρα. Η Ρεάλ έχει δύο κατακτήσεις (3-0 τη Βαλένθια το 2000 και 4-1 την Ατλέτικο το 2014), ενώ οι υπόλοιποι «εμφύλιοι» ήταν: Μίλαν – Γιουβέντους (3-2 πέν., 0-0 κ.α. και παρ., 2003), Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Τσέλσι (6-5 πέν., 1-1 κ.α. και παρ., 2008) και Μπάγερν Μονάχου – Μπορούσια Ντόρτμουντ (2-1, 2013)

23 διαφορετική ομάδα που κατακτά το Κύπελλο Πρωταθλητριών/Τσάμπιονς Λιγκ φιλοδοξεί να γίνει η Ατλέτικο Μαδρίτης η οποία, αν τα καταφέρει, θα γίνει η πρώτη «πρωτάρα» από την Τσέλσι το 2012

6 φορές έχουν βρεθεί αντιμέτωπες Ρεάλ και Ατλέτικο στα Κύπελλα Ευρώπης, όλες στο πλαίσιο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών/Τσάμπιονς Λιγκ, με τη «βασίλισσα» να μετράει τέσσερις νίκες, έναντι μιας των «ροχιμπλάνκος» και μιας ισοπαλίας

16 γκολ έχει πετύχει στο φετινό Τσάμπιονς Λιγκ ο Κριστιάνο Ρονάλντο, ο οποίος μπορεί να ισοφαρίσει ή να ξεπεράσει το δικό του ρεκόρ (17), από την σεζόν 2013-14, όταν η Ρεάλ κατέκτησε το δέκατο. Ο πρώτος σκόρερ της Ατλέτικο είναι ο Αντουάν Γκριζμάν, με εφτά γκολ

Bayern Munich v Atletico Madrid - UEFA Champions League Semi Final Second Leg

202 παιχνίδια έχουν δώσει οι δύο φιναλίστ σε ισπανικό πρωτάθλημα, Κύπελλο και Σούπερ Καπ. Ο απολογισμός, ξεκάθαρα υπέρ της Ρεάλ: 102 νίκες, έναντι 51 της Ατλέτικο και 49 ισοπαλίες. Η Ατλέτικο, πάντως, έχει συμπληρώσει οκτώ διαδοχικά ματς εντός συνόρων χωρίς ήττα (πέντε νίκες – τρεις ισοπαλίες)

1 ήττα γνώρισε ο Ζινεντίν Ζιντάν στο πρωτάθλημα, από τότε που ανέλαβε τη Ρεάλ, αντί του Ράφα Μπενίτεθ. «Θύτες» ο Ντιέγκο Σιμεόνε και η Ατλέτικο του, η οποία νίκησε τη Ρεάλ μέσα στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου», χάρη σε γκολ του Αντουάν Γκριζμάν (27 Φεβρουαρίου)

Η ΤΕΤΡΑΣ ΤΗΣ «ΒΑΣΙΛΙΣΣΑΣ»

Ο Σέρχιο Ράμος, ο Μαρσέλο, ο Πέπε και ο Κριστιάνο Ρονάλντο έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στην πορεία της Ρεάλ Μαδρίτης έως τον αποψινό τελικό. Οι τέσσερις αρχηγοί της «βασίλισσας» έζησαν το μεγαλύτερο μέρος της σεζόν υπό αμφισβήτηση, αλλά κατάφεραν και διαχειρίστηκαν σημαντικές κρίσεις που δυνάμωσαν την ομάδα στα αποδυτήρια, ενώ με την απόδοσή τους στον αγωνιστικό χώρο έδωσαν στον Ζινεντίν Ζιντάν τις βάσεις για να «χτίσει». Ο Σέρχιο Ράμος και ο Μαρσέλο για μεγάλο διάστημα ήταν δακτυλοδεικτούμενοι και στο… παρασκήνιο φούντωναν φήμες πως συνεργάζονται με όμιλο πρώην παικτών που θα παρουσιάζονταν σε εκλογές σε περίπτωση που τις καλούσε ο νυν πρόεδρος Φλορεντίνο Πέρεθ.

Real Madrid's new coach Zidane attends a news conference at Santiago Bernabeu stadium in Madrid

Ηταν εποχή που το φιάσκο του Κυπέλλου και η απόσταση από την Μπαρτσελόνα στο πρωτάθλημα είχε τους πάντες στην ομάδα στις μύτες των ποδιών. Ο Πέπε, τότε, έμοιαζε περισσότερο εκτός παρά εντός και ο Ρονάλντο βρισκόταν σε αντιπαράθεση με τον προπονητή Ράφα Μπενίτεθ. Με την αποχώρηση του Μπενίτεθ και την πρόσληψη του «Ζιζού» οι τέσσερις τους έβαλαν σε σειρά τους πάντες στα αποδυτήρια. Επρεπε να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους. Εκείνοι ήταν το παράδειγμα. Ο Ράμος με τον Πέπε σχημάτισαν ένα αξιόπιστο αμυντικό δίδυμο, ο Μαρσέλο ήταν ο παράγοντας-έκπληξη στην επίθεση και ο Ρονάλντο στο δεύτερο μισό της σεζόν συνέχισε να «φορτώνει» γκολ τις αντίπαλες εστίες, αλλά πλέον και σε πιο σημαντικά ματς όπως με τη Ρόμα, τη Βόλφσμπουργκ και την Μπάρτσα. Τώρα, αυτοί καλούνται να κουβαλήσουν και μεγάλο μέρος της ευθύνης του αποτελέσματος στο «Τζουζέπε Μεάτσα».

Η ΩΡΑ ΤΟΥ «ΠΑΙΔΙΟΥ» 

Ο Φερνάντο Τόρες θα παίξει τον πρώτο του τελικό με την Ατλέτικο Μαδρίτης. Περίμενε αυτόν τον αγώνα 22 χρόνια, από τότε που τον ανακάλυψε ο Μανουέλ Μπρίνιας στο Πάρκε δε Λας Κρούθες στο Καραμπαντσέλ της Μαδρίτης. Στα 32 του ο «Νίνιο» χαρακτήρισε το ματς «ως την καλύτερη εμπειρία που θα έχω ποτέ στην καριέρα μου. Εχω κερδίσει τίτλους, αλλά αυτό θα είναι τελείως διαφορετικό». Κρίνοντας από το παρελθόν τους στους τελικούς, όπου σκόραρε το 2008 και το 2012 για λογαριασμό της εθνικής Ισπανίας κόντρα σε Γερμανία και Ιταλία για να βοηθήσει στις κατακτήσεις των δύο συνεχόμενων EURO, αλλά και σ’ εκείνον του Γιουρόπα Λιγκ με την Τσέλσι, απόψε μπορεί να είναι η ώρα του. Επιστρέφει δε, σ’ ένα γήπεδο όπου οι αναμνήσεις δεν είναι και οι καλύτερες.

Ο Φερνάντο Τόρες ακόμη και τώρα ανήκει τυπικά στη Μίλαν. Επέλεξε τους «ροσονέρι» προκειμένου να ξεφύγει από την Τσέλσι και να ξαναβρεί τον εαυτό του. Αυτό δεν συνέβη στο «Σαν Σίρο» αλλά στο «Βιθέντε Καλδερόν». Του πήρε καιρό. Από τις 19 Σεπτεμβρίου που είχε σκοράρει κόντρα στην Εϊμπαρ το 99ο γκολ του με την Ατλέτικο πέρασαν 19 συμμετοχές έως ότου βάλει το 100ό, πάλι κόντρα στους Βάσκους, τον Φλεβάρη. Εκτοτε, όμως, ξεμπλοκαρίστηκε και με την αποχώρηση του Τζάκσον Μαρτίνες έγινε ο βασικός στράικερ των «ροχιμπλάνκος». Εχει δέκα γκολ από τον Φεβρουάριο και κέρδισε τον Ντιέγκο Σιμεόνε και τη διοίκηση. Του πρότειναν συμβόλαιο και αν ισχύσει η παύση της εκτέλεσης της τιμωρίας μεταγραφών της Ατλέτικο θα ανήκει σ’ αυτήν από τη νέα σεζόν.

final5

ΡΕΑΛ (Ζιντάν): Νάβας, Καρβαχάλ, Πέπε, Ράμος, Μαρσέλο, Κασεμίρο, Κρόος, Μόντριτς, Μπενζεμά, Κριστιάνο, Μπέιλ

Αποστολή: Κασίγια, Γιάνιεθ, Νάτσο, Αρμπελόα, Ντανίλο, Χάμες, Κόβατσιτς, Ίσκο, Λούκας Βάθκεθ, Χεσέ

ΑΤΛΕΤΙΚΟ (Σιμεόνε): Όμπλακ, Χουανφράν, Σάβιτς, Γοδίν, Φιλίπε Λουίς, Σαούλ, Γκάμπι, Αγκούστο, Κόκε, Τόρες, Γκριζμάν

Αποστολή: Μογιά, Χεσούς Γάμεθ, Λούκας, Χιμένες, Τιάγκο, Φερέιρα Καράσκο, Κορέα, Βιέτο

Διαιτητής: Μαρκ Κλάτενμπεργκ (Αγγλία)

cl final

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ