aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Ώρα… ζευγαρώματος!

Η ημέρα του ζευγαρώματος για τα πρώτα νοκ-άουτ ματς σε Τσάμπιονς Λιγκ και Γιουρόπα Λιγκ έφτασε! Όλοι οι ποδοσφαιρόφιλοι στρέφουν σήμερα το ενδιαφέρον και τα βλέμματά τους στην έδρα της ΟΥΕΦΑ στη Νιόν της Ελβετίας, όπου θα γίνει η κλήρωση των δύο ευρωπαϊκών διοργανώσεων.

Οι 16 καλύτερες ομάδες της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, που μπαίνουν στην κληρωτίδα στη μία το μεσημέρι, είναι χωρισμένες σε ισχυρούς (οι 8 που κατέκτησαν την κορυφή κάθε ομίλου) και ανίσχυρους (οι άλλες 8 που τερμάτισαν στη δεύτερη θέση κάθε ομίλου). Η σημερινή κλήρωση έχει πολλές ιδιαιτερότητες, καθώς για πρώτη φορά στην ιστορία της διοργάνωσης σε νοκ άουτ ματς έχουν προκριθεί πέντε ομάδες από την ίδια ομοσπονδία, εν προκειμένω την αγγλική.

Με δεδομένο τον περιορισμό που δεν επιτρέπει να κληρωθούν μεταξύ τους ομάδες από το ίδιο γκρουπ ή από την ίδια χώρα, οι πιθανότητες να προκύψει το ζευγάρι Τσέλσι-Μπαρσελόνα είναι 41,3%! Τα σενάρια για Τσέλσι-Παρί Σεν Ζερμέν ή Τσέλσι-Μπεσίκτας κυμαίνονται στο 29,4%, ενώ λίγο πιο ανεβασμένες είναι οι πιθανότητες για κληρώσεις της Ρεάλ Μαδρίτης, της Σεβίλης και της Γιουβέντους με αγγλικές ομάδες. Για παράδειγμα, οι «μερένγκες» έχουν 18,9% πιθανότητα να βρουν μπροστά τους τη Λίβερπουλ στην επόμενη φάση ή 18,3% τη Γιουνάιτεντ ή τη Σίτι, έναντι 12,8% να πέσουν πάνω στην Παρί Σεν Ζερμέν ή την Μπεσίκτας. Μένει λοιπόν να διαπιστώσουμε αν η επιστήμη της στατιστικής έχει πέσει μέσα με το που «μιλήσει» η κληρωτίδα.

Οι πρώτες αναμετρήσεις για τους «16» του Τσάμπιονς Λιγκ θα διεξαχθούν στις 13-14 και 20-21 Φεβρουαρίου (οι πρώτοι αγώνες), στις 6-7 και 13-14 Μαρτίου (οι ρεβάνς), ενώ τα πρώτα ματς θα γίνουν στις έδρες των ομάδων που τερμάτισαν δεύτερες στους ομίλους τους.

Μία ώρα αργότερα, δηλαδή στις 14:00, θα γίνει η κλήρωση της δεύτερης τη τάξει διασυλλογικής διοργάνωσης, εκεί όπου η ΑΕΚ Αθηνών και 31 ακόμη ομάδες θα μάθουν το ζευγάρι τους. Η ελληνική ομάδα θα βρίσκεται στο γκρουπ των αδυνάτων και υποψήφιοι αντίπαλοί της θα είναι, οι 12 νικήτριες των ομίλων του Γιουρόπα Λιγκ (εκτός από τη Μίλαν που βρισκόταν μαζί της στον ίδιο όμιλο) και οι τέσσερις ομάδες που προέρχονται ως τρίτες από το Τσάμπιονς Λιγκ. Στους ισχυρούς, σίγουρα υπάρχουν… θηρία και καλό θα ήταν οι «κιτρινόμαυροι» να αποφύγουν τις ισπανικές, την Άρσεναλ καθώς και τη Λάτσιο. Όπως και στο Τσάμπιονς Λιγκ δεν μπορούν να κληρωθούν ως αντίπαλοι ομάδες που ήταν μαζί στον όμιλο και ομάδες από την ίδια χώρα. Τα πρώτα ματς θα διεξαχθούν στις 15 Φεβρουαρίου, οι ρεβάνς στις 22 του ίδιου μήνα και μία μέρα μετά η κλήρωση για τους «16».

ΟΙ 16 ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΤΟΥ ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ

ΟΙ ΙΣΧΥΡΟΙ ΟΙ ΑΔΥΝΑΜΟΙ
Μαν. Γιουνάιτεντ (Αγγλία) Βασιλεία (Ελβετία)
Παρί Σεν Ζερμέν (Γαλλία) Μπάγερν (Γερμανία)
Ρόμα (Ιταλία) Τσέλσι (Αγγλία)
Μπαρσελόνα (Ισπανία) Γιουβέντους (Ιταλία)
Λίβερπουλ (Αγγλία) Σεβίλη (Ισπανία)
Μαν. Σίτι (Αγγλία) Σαχτάρ (Ουκρανία)
Μπεσίκτας (Τουρκία) Πόρτο (Πορτογαλία)
Τότεναμ (Αγγλία) Ρεάλ Μαδρίτης (Ισπανία)

ΟΙ 32 ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΤΟΥ ΓΙΟΥΡΟΠΑ ΛΙΓΚ

ΟΙ ΙΣΧΥΡΟΙ ΟΙ ΑΔΥΝΑΜΟΙ
Βιγιαρεάλ (Ισπανία) Αστανά (Καζακστάν)
Ντινάμο Κιέβου (Ουκρανία) Παρτίζαν (Σερβία)
Μπράγκα (Πορτογαλία) Λουντογκόρετς (Βουλγαρία)
Μίλαν (Ιταλία) ΑΕΚ (Ελλάδα)
Αταλάντα (Ιταλία) Λιόν (Γαλλία)
Λοκομοτίβ Μόσχας (Ρωσία) Κοπεγχάγη (Δανία)
Βικτόρια Πλζεν (Τσεχία) Στεάουα (Ρουμανία)
Άρσεναλ (Αγγλία) Ερυθρός Αστέρας (Σερβία)
Ζάλτσμπουργκ (Αυστρία) Μαρσέιγ (Γαλλία)
Μπιλμπάο (Ισπανία) Έστερσουντ (Σουηδία)
Λάτσιο (Ιταλία) Νις (Γαλλία)
Ζενίτ (Ρωσία) Σοσιεδάδ (Ισπανία)
ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Ρωσία)* Νάπολι (Ιταλία)*
Ατλέτικο (Ισπανία)* Σπαρτάκ Μόσχας (Ρωσία)*
Λειψία (Γερμανία)* Σέλτικ (Σκωτία)*
Σπόρτινγκ (Πορτογαλία)* Ντόρτμουντ (Γερμανία)*

*Οι ομάδες που προέρχονται από το Τσάμπιονς Λιγκ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ