aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Διεθνή Ποδοσφαιρικά Νέα | Διεθνή Αθλητικά ΝέαCHAMPIONS LEAGUEΗ πρόκριση που κρίθηκε σε στρίψιμο νομίσματος

Η πρόκριση που κρίθηκε σε στρίψιμο νομίσματος

ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΛΟΥΚΑ

Για πολλούς από εμάς, ο παράγοντας τύχη είναι μέρος του ποδοσφαίρου. Όχι όμως ο καθοριστικός εντός του αγωνιστικού χώρου. Αν το λέγαμε όμως σε Άγγλους και Γερμανούς πριν από 50 χρόνια, σίγουρα θα γελούσαν. Διότι τον Μάρτιο του 1965, στα προκριματικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, προγόνου του Τσάμπιονς Λιγκ, συνέβη το εξής απίστευτο:

Ένα εισιτήριο για τους «4» της διοργάνωσης, παρότι παίχθηκε τρεις φορές στο γήπεδο, κρίθηκε τελικά από… το στρίψιμο ενός νομίσματος στη σέντρα! Ένα κέρμα που έριξε στον αέρα ο διαιτητής, απέκλεισε την Κολονία και έδωσε την πρόκριση στη Λίβερπουλ! Η UEFA της εποχής εκείνης δεν είχε στην ατζέντα της, βλέπετε, τη διαδικασία των πέναλτι μετά από ισοπαλίες σε φάσεις νοκ άουτ των διοργανώσεών της.

Οι δύο ομάδες είχαν αρχίσει τις αναμετρήσεις τους στις 10 Φεβρουαρίου στο στάδιο Μιούνγκερσντόρφερ, με το ματς να λήγει ισόπαλο χωρίς τέρματα. Ο επαναληπτικός της 3ης Μαρτίου στο Άνφιλντ αναβλήθηκε λόγω καιρικών συνθηκών και έγινε δύο εβδομάδες αργότερα. Οι κόκκινοι του Σιάνκλι έκαναν ό,τι μπορούσαν, όμως ο τερματοφύλακας Σούμαχερ και η γερμανική άμυνα κράτησαν το 0-0.

Το τρίτο ραντεβού δόθηκε σε ουδέτερο έδαφος, στις 24 Μαρτίου, στο στάδιο Φέγενορντ του Ρότερνταμ. Οι Σεντ Τζον και Χαντ έδωσαν προβάδισμα δύο τερμάτων στην αγγλική ομάδα, για να πάρουν απάντηση από τους Τίελεν και Λερ, με το 2-2 να μένει μέχρι το σφύριγμα της λήξης. Τότε, ο Βέλγος διαιτητής Σιοτ φώναξε στο κέντρο του γηπέδου τους δύο αρχηγούς και τους έδειξε τις δύο όψεις ενός κέρματος για να διαλέξουν.

«Tales», αναφώνησε ο Γιετς της Λίβερπουλ, για να απαντήσει ο ρεφ: «Εντάξει, heads η Κολονία», ρίχνοντας το κέρμα στον αέρα. Όταν έπεσε το κέρμα, ήταν σχετικά σε όρθια θέση. Προς τον ουρανό φαινόταν ένα μέρος του και ήταν heads. «Ρεφ, πρέπει να ξαναρίξεις το κέρμα», είπε ο Γιετς, για να πει ο Βέλγος: «Έχεις δίκαιο μίστερ Γιετς», προκαλώντας τον εκνευρισμό του Όβεραθ, που έδωσε την εντύπωση πως ίσα που συγκρατήθηκε να μην του ρίξει την μπουνιά.

Στο νέο στρίψιμο, το νόμισμα έδειξε tales και έστειλε τη Λίβερπουλ στα ημιτελικά της διοργάνωσης. Με τους Γερμανούς να φωνάζουν για τη διαιτησία…

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ