aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Είναι άδικο το ποδόσφαιρο

ΤΟΥ ΠΑΝΙΚΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ([email protected])

RADIOACTIVE (ΟΙ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΞΕΔΡΑΣ 17.00-19.00) ΤΗΛ. 22-744744

Υπάρχει δικαιοσύνη στο ποδόσφαιρο; Ένα ερώτημα που απασχόλησε την εκπομπή «Βάλε Ένα Γκολ» την περασμένη Τρίτη. Αφορμή ήταν η καταιγιστική στο α’ ημίχρονο Μάντσεστερ Σίτι κόντρα στην Λίβερπουλ. Το αποτέλεσμα γνωστό. Πέρασαν οι «κόκκινοι». Εδώ δε μιλάμε για δικαιοσύνη ή αδικία στα θέματα διαιτησίας. Το ερώτημα έχει ποιο βαθύ νόημα. Για παράδειγμα είναι απίθανο ένας μέτριος αθλητής στίβου να αναδειχθεί Ολυμπιονίκης. Στα ομαδικά αθλήματα ο καλύτερος, οι καλύτεροι κερδίζουν. Δεν μπορεί στο Βόλεϊ για παράδειγμα ή στο χάντμπολ να έχουμε εκπλήξεις αντίστοιχες του Γιούρο 2004 ή κατάκτησης κυπέλλου από ομάδα Β’ κατηγορίας.

Όπως έγραψε ένας από τους σπουδαιότερους συγγραφείς ο Ουρουγουανός Εδουάρδο Γκαλεάνο που εντρύφησε όχι στη στατιστική αλλά στη χαρά του ποδοσφαίρου: «Όσο κι αν οι τεχνοκράτες προσπαθήσουν να το προγραμματίσουν μέχρι την παραμικρή λεπτομέρεια , όσο κι αν οι ισχυροί προσπαθήσουν να το ελέγξουν, το ποδόσφαιρο θα συνεχίσει να είναι η τέχνη του απρόβλεπτου».

Είναι το ποδόσφαιρο ένα άδικο άθλημα; Αν είσαι στην πλευρά του δυνατού, της ομάδας που έχει τα μέσα και το χρήμα, είναι άδικο. Γιατί καμιά διοίκηση δε θα ήθελε να αποτύχει ειδικά όταν έχει απέναντι της ένα αντίπαλο με περιορισμένο προϋπολογισμό, ποιότητα και ελάχιστο κόσμο στο πλευρό του. Έχει σημασία η οπτική γωνία που αντικρίζει κανείς τέτοιου είδους θέματα. Ο ανίσχυρος να κερδίζει τον ισχυρό ή το αουτσάιντερ να κερδίζει το φαβορί είναι η «καρδιά» του ποδοσφαίρου. Ίσως ο παράγοντας τύχη, πέραν της στρατηγικής, της εξυπνάδας και της «καρδιάς», να μετρά περισσότερο από κάθε άλλο άθλημα.

Ένας από τους λόγους που το ποδόσφαιρο είναι τόσο δημοφιλές, μια σύγχρονη μορφή λαϊκής τέχνης, είναι αυτός. Ο αδύνατος έχει, έστω και λίγες, ελπίδες να κατατροπώσει το δυνατό. Αλλιώς θα έπρεπε η Μπαρσελόνα να πάρει την πρόκριση απέναντι στη Ρόμα. Όσο όμως η διακύβευση της πρόκρισης είναι στο χορτάρι θα επιτρέπει στη Ρόμα να ελπίζει και εν τέλει να κερδίζει, θα επιτρέπει στη Γιουβέντους με το 0-3 σε βάρος να ελπίζει μέσα στη Μαδρίτη, άσχετα με το πώς εξελίχθηκε το παιχνίδι αλλά και στη Σεβίλλη να αποβάλλει από το θεσμό τη Μάντσεστερ Γ.

Είναι άδικο το ποδόσφαιρο, ωστόσο ευτυχώς προς όφελος των αδυνάτων. Όπως κάποτε στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης που οι εξαθλιωμένοι αιχμάλωτοι μπορούσαν μετά δωδεκάωρες βάρδιες απάνθρωπης εργασίας, με ελάχιστες μερίδες φαί και με κοκάλινα παπούτσια, κέρδιζαν τις ξεκούραστες, καλοταϊσμένες και με πλήρη αθλητικό εξοπλισμό ομάδες των ΕΣ ΕΣ.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ