Όσοι μεγαλώσαμε με τον Ντιέγκο Μαραντόνα, έχουμε κάθε λόγο να συμπαθούμε την Εθνική Αργεντινής.

Κι αν προσμετρήσεις τι έχει τραβήξει ο λαός της, θες δεν θες, θα έχεις μία φιλική προσέγγιση, έχεις μία διαφορετική οπτική γωνία προς τη χώρα.

Ο Ντιεγκίτο, θεός! Μάγος της μπάλας. Στο Μουντιάλ του ’86 χρησιμοποίησε και το χέρι και το πόδι του «θεού» για να δώσει χαρά στους συμπατριώτες του. Τα ‘χουμε πει κι άλλη φορά. Έλληνες και Κύπριοι έχουμε, πλέον, πολλά κοινά με τους Αργεντινούς με σημαντικότερη τη… λέξη «πτωχεύσαντες».

Οι περήφανοι Αργεντινοί, από την ελίτ της πλουσιότερης χώρας της Νοτίου και Βορείου Αμερικής πριν από 60-70 χρόνια (πιο πλούσιοι και από τους Αμερικανούς και τους Καναδούς), κατέρρευσαν στη σύγχρονη εποχή, στην οποία η φτώχεια έφτασε στο 50% του πληθυσμού, ενώ μετρούσε 30 χιλιάδες νεκρούς και αγνοούμενους!

Έφτασαν στο σημείο, για να επιβιώσουν από τα μποϊκοτάζ (κυρίως) των Αμερικανών να ανταλλάσσουν προϊόντα στα περίφημα «τρουέκε». Ένα μεταχειρισμένο ρούχο με ένα κιλό κρέας. Ένα ποδήλατο με τα μαθήματα χορού για τα παιδιά. Κι όλα αυτά αφού έδιωξαν το ΔΝΤ και τα μνημόνια. Τους είχε απομείνει μόνο η ψυχή και η περηφάνια τους, απόρροια του παρελθόντος, του ταγκό, του πολιτισμού τους, του Τσε Γκεβάρα και του Μαραντόνα…

Τέλος πάντων… Τις προάλλες είχαμε την πρώτη αγωνιστική στο πρωτάθλημα της Αργεντινής. Κι επειδή ως χώρα είναι μοναδική και το σύστημα διεξαγωγής του πρωταθλήματος είναι ακόμη πιο… μοναδικό. Διάβαζα το σχετικό ρεπορτάζ στην ιστοσελίδα «Σομπρέρο» και δεν πίστευα στα μάτια μου. Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρας χαρακτηρίζεται ως «τραγική». Έχουμε και λέμε. Στη μεγάλη κατηγορία της χώρας συμμετέχουν 30 ομάδες! Μην το ακούσουν οι δικοί μας και πάρουν ιδέες…

Η ομοσπονδία χώρισε τις 30 ομάδες σε δύο ομίλους των 15. Ο διαχωρισμός φυσικά δεν έγινε με κανονική κλήρωση, αλλά σχεδόν με… απευθείας ανάθεση. Οι ομάδες που φτιάχνουν τα «κλάσικο» της Αργεντινής μπήκαν όλες σε διαφορετικούς ομίλους και θα έχουμε 16 αγωνιστικές. Κάθε ομάδα θα παίξει με τις υπόλοιπες του γκρουπ της (14 ματς). Τα άλλα δύο θα είναι με μια ομάδα από το άλλο γκρουπ. Η λέξη ισονομία δεν υπάρχει γιατί ακόμα και στα ίδια τα «κλάσικο» υπάρχουν διαφορές ποιότητας.

Πώς θα βγει ο πρωταθλητής; Το θέμα της «Σομπρέρο» είναι χαρακτηριστικό: «Θα περιμένατε κάτι σε στυλ πλέι οφ με τις πρώτες ομάδες των ομίλων, ημιτελικούς, φάιναλ φορ ίσως κ.ο.κ. Μα πόσο αθώοι μπορεί να είστε μετά από τόσα χρόνια; Το πρωτάθλημα θα κριθεί σε έναν αγώνα. Ναι, καλά ακούσατε. Ο πρώτος του πρώτου ομίλου με τον πρώτο του δεύτερου σε έναν μονό τελικό σε ουδέτερο γήπεδο.

Μετά από 16 αγωνιστικές δηλαδή και χωρίς να λαμβάνουμε υπ’ όψιν τις διαφορές των ομίλων, το πόσο καλά πήγε κάθε ομάδα κτλ, ο τίτλος θα κρίνεται σε 90. Δυστυχώς, όσο έψαξα δεν βρήκα τι γίνεται σε περίπτωση ισοβαθμίας σε κάποιον όμιλο. Η λογική του παρελθόντος λέει ότι θα έχουμε μπαράζ πάντως».

Όσο για τον υποβιβασμό; Θα συνεχίσει να είναι με το σύστημα των promedios, δηλαδή συγκεντρώνουμε τα αποτελέσματα των τριών τελευταίων πρωταθλημάτων, κάνουμε μια σούμα βαθμών και διαιρούμε με τον αριθμό των αγώνων. Όποιος έχει τον χειρότερο μέσο υποβιβάζεται. Ναι, ναι σωστά καταλάβατε. Από τριάντα ομάδες πέφτει μόνο μία! Τελικά έχει και χειρότερους από… μας.