aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Με το βλέμμα στραμμένο στη Μόρφου [vid+pics]

Σαν σήμερα, 23 Απριλίου, πριν 85 χρόνια μπήκε το πρώτο λιθαράκι για την ίδρυση του Διγενή Ακρίτα Μόρφου. Ενός συλλόγου κόσμημα για την περιοχή της Μόρφου που σήμερα κρατιέται σαν φάρος πραγματικός για τους Μορφίτες που διατρανώνουν τη θέλησή τους για επιστροφή στα άγια χώματά τους.

Ζουν με την ελπίδα του ότι θα ηχήσουν και πάλι χαρμόσυνα οι καμπάνες του Αγίου Μάμα. Παρά τα προβλήματα και τις αντιξοότητες, σαν τον μέγιστο από τους φρουρούς των βυζαντινών συνόρων, τον Διγενή Ακρίτα, απ’ όπου ο σύλλογος πήρε τ’ όνομά του, φυλάει τις Θερμοπύλες της όμορφης κωμόπολης που στενάζει κάτω από την μπότα του κατακτητή.

Με την ευκαιρία των 85χρονων του ο Διγενής Ακρίτας Μόρφου διοργανώνει απόψε (20:00) στο Συνεδριακό Κέντρο Λευκωσίας εορταστική  εκδήλωση την οποία θα τιμήσει με την παρουσία του και θα απευθύνει χαιρετισμό, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Όπως ανακοινώθηκε, μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τον Κύπριο τροβαδούρο Κώστα Χατζηχριστοδούλου και τον συνθέτη και πιανίστα Ζάχο Μουζάκη. Με την ευκαιρία της αποψινής εκδήλωσης παραθέτουμε μία σύντομη ιστορική διαδρομή του Διγενή Ακρίτα Μόρφου.

Σαν σήμερα, λοιπόν, πριν 85 χρόνια, 36 Μορφίτες, ζώντας τότε κάτω από τον αποικιακό ζυγό, σε μια φιλική σύναξη ίδρυσαν το σωματείο Διγενής Ακρίτας Μόρφου με την ευρύτερη επωνυμία Αθλητικός Μουσικοφιλολογικός Σύλλογος Διγενής Ακρίτας Μόρφου. Δεν ήταν τυχαία η επωνυμία που έδωσαν οι ιδρυτές του σωματείου, διότι εσωτερικός πόθος όλων ήταν η απελευθέρωση της πατρίδας μας που στέναζε τότε κάτω από τον αποικιακό ζυγό, με τη βοήθεια του μυθικού βυζαντινού Διγενή Ακρίτα των συνόρων.

Η πολυσχιδής ανάπτυξη του σωματείου στη συνέχεια ήταν ραγδαία. Μέσα σε λίγα χρόνια, νέοι άνθρωποι εντάχθηκαν στις τάξεις των στρατευμένων μελών του σωματείου και με  ενθουσιασμό άρχισαν το σχεδιασμό για μια πολυδιάστατη και πλούσια δραστηριότητα στον αθλητισμό και τον πολιτισμό. Δημιουργήθηκε η υποδομή για τις πρώτες οργανωμένες αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες. Δημιουργείται έτσι το πρώτο ορχηστρικό σύνολο που παρουσιαζόταν στις εθνικές επετείους και άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις και αναπτύσσεται το ποδόσφαιρο σε οργανωμένη βάση, η καλαθόσφαιρα και ο κλασσικός αθλητισμός.

Σε αυτήν την περίοδο παράλληλα με τις πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες, μέλη του σωματείου εντάσσονται στις τάξεις των αγωνιστών της ΕΟΚΑ, προσφέροντας τις υπηρεσίες τους στον απελευθερωτικό αγώνα. Πολλοί είναι οι αγωνιστές μέλη του σωματείου που οδηγήθηκαν στα κρατητήρια, φυλακίστηκαν ή έδρασαν ως καταζητούμενοι.

Στη δεκαετία του ‘60 γίνεται η πολιτιστική και αθλητική έκρηξη του σωματείου. Στο ποδόσφαιρο ενδυναμώνεται η ομάδα που αποσπάται από το αγροτικό ποδόσφαιρο, εγγράφεται στη δύναμη της ΚΟΠ και αρχίζει τη μεγάλη πορεία για άνοδό της στην Α’ Κατηγορία. Το επιτυγχάνει το 1971 και ως δευτεραθλήτρια στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ αγωνίζεται με την περίφημη ιταλική Μίλαν.

Το Δημοτικό Γήπεδο με το χορτοτάπητά του προσέφερε στους Μορφίτες και στους κάτοικους της περιοχής μεγάλη συγκίνηση κι όλοι ζούσαν με το όραμα ο Διγενής Ακρίτας, ο «φονέας των γιγάντων», όπως τον αποκαλούσαν, να γράψει τη δική του ιστορία στα κυπριακά γήπεδα κι όχι μόνο. Είναι η χρυσή εποχή του ποδοσφαίρου όπου αναδεικνύονται σε μεγάλα αστέρια οι ποδοσφαιριστές Mάνος, Κρίνος, Τσίγγης, Α. Τσίγγης, Π. Χαριλάου, Χαρ. Σκαπούλης, Χρ. Σκαπούλης, Μιχ. Σίμος, Πάκκος, Ηλίας, Κωσταρής, Αργυρού και πολλοί άλλοι.

Στην ίδια δεκαετία αρχίζει να οικοδομείται η αυτοκρατορία του σωματείου στην καλαθόσφαιρα. Η υποδομή είχε αρχίσει στη δεκαετία του ‘50 όταν το Γυμνάσιο Μόρφου έγινε το φυτώριο για το νέο άθλημα. Αναφέρουμε μερικούς καλαθοσφαιριστές που άφησαν εποχή: Τάκης Ασσιώτης, Ανδρέας Προδρόμου, Μήτρος, Ρούτης, Ερμής, Κίτσιος, Γιώργος, Ντίνος Πετρίδης, Χαράλαμπος Κουρέας, Θωμάς, Φρυδάς, Κουζής, Κωνσταντινίδης, Φύτος, Κυριακίδης, Χοιροδόντης. Η θρυλική ομάδα του Διγενή Ακρίτα καταξιώθηκε ως η καλύτερη ομάδα στην Κύπρο αφού κέρδισε το  πρωτάθλημα για τρία συνεχή χρόνια, με αποτέλεσμα η Ασπίδα του Πρωταθλητή να κοσμά μόνιμα την πλούσια κυπελλοθήκη του σωματείου.

Στον μουσικό τομέα ιδρύθηκε μόνιμη τετράφωνη μικτή χορωδία και φιλαρμονική ορχήστρα που διάνθιζαν τις πολιτιστικές εκδηλώσεις του σωματείου και όλου του διαμερίσματος Μόρφου. Η πολιτιστική δημιουργία του Σωματείου είχε προεκτάσεις σε θεατρικές παραστάσεις, διαλέξεις, συζητήσεις, ενεργό συμμετοχή στο καθιερωμένο ετήσιο Φεστιβάλ Πορτοκαλιού, εκθέσεις και ανάμιξη σε όλα τα πολιτιστικά δρώμενα της Μόρφου.

Ήταν η κατεξοχήν έπαλξη που αναβάθμιζε συνεχώς τη πολιτιστική φυσιογνωμία της πόλης. Πίσω από την πολύπλευρη και πολυδιάστατη αυτή προσφορά του σωματείου ήταν τα εκάστοτε διοικητικά συμβούλια που με ενθουσιασμό, όραμα και δημιουργική πνοή σχεδίαζαν την πολυδιάστατη πορεία του Διγενή Ακρίτα.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ