Ευκαιρίες και εκπαίδευση χρειάζονται

Τα συναισθήματα που προσφέρει ο αθλητισμός δεν τα συναντάς μόνο σε επαγγελματικά πρωταθλήματα...

ΤΟΥ ΠΑΝΙΚΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ (pancon@phileleftheros.com)

RADIO ACTIVE (ΟΙ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΞΕΔΡΑΣ 17.00-19.00) ΤΗΛ. 22-744744

Τα πρωινά κάθε Σάββατο χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται στα γήπεδα (ανοικτά και κλειστά) παρακολουθώντας με αγωνία τα παιδιά τους, φίλους ή συγγενείς τους να ξοδεύουν κάθε ικμάδα των δυνάμεών τους για ένα καλό αποτέλεσμα.

Χρόνο με τον χρόνο η αγωνία των γονιών μεγαλώνει ειδικά αν αντιληφθούν πως τα παιδιά τους έχουν έφεση στον αθλητισμό και κατά πόσο αυτά μπορούν να διακριθούν συνδυάζοντας (κάθε γονιός το σκέφτεται) παράλληλα και τη μαθητική ζωή.

Το περασμένο Σάββατο, σε ένα σχεδόν κατάμεστο γήπεδο, φίλοι και συγγενείς παρακολούθησαν ένα εξαιρετικό παιχνίδι με αρκετή αγωνία και ένταση τις κορυφαίες ομάδες στον πρώτο τελικό καλαθόσφαιρας γυναικών Κ14 μεταξύ της Youth Stars και της ΕΘΑ.

Στην ομάδα της Youth Stars ξεχώριζε η Γεωργία Σιαμπουλλή και στην άλλη, την ΕΘΑ, η Μάγια Λεοντιάδη. Τα δύο κορίτσια έδωσαν έναν πανέμορφο αγώνα που γέμιζε συναισθήματα την εξέδρα. Η αθλήτρια της Youth Stars από τη θέση της σέντερ με ωραίες χορογραφικές κινήσεις κάτω από το καλάθι, με σχεδόν όλη την αντίπαλη άμυνα να τη δοκιμάζει, κατάφερε να σημειώσει τους 40 από τους 65 πόντους της ομάδας της. Υπερείχε σε ύψος, αλλά τα «hooks» αριστερό και δεξί ήταν απολαυστικά.

Όσο έβαζε η Σιαμπουλλή, άλλο τόσο προσπαθούσε να κρατήσει τις ισορροπίες στον αγώνα η Λεοντιάδη. Με ταχύτητα ελαφιού κουβαλούσε από τη μια πλευρά στην άλλη και σαν «χέλι» γλιστρούσε από τις ψηλότερες αντιπάλους της καταφέρνοντας με έναν τρόπο μαγευτικό να σκοράρει. Έφτασε τους 28 πόντους (από τους 48 της ομάδας της). Έβγαλε πολλή ενέργεια, αλλά στο τέλος έμεινε από δυνάμεις.

Στην καλαθόσφαιρα κάθε εβδομάδα αγόρια και κορίτσια προσπαθούν να χαρούν το παιχνίδι όσο μπορούν περισσότερο. Κάπως έτσι δεν ξεκίνησε άλλωστε και ο Βεζένκοφ; Από μαθητής έφτασε σήμερα να είναι επαγγελματίας αθλητής στην Μπαρσελόνα! Αλλά και κάπως έτσι δεν ξεκίνησε η Ελεάνα Χριστινάκη; Από μαθήτρια σήμερα αποτελεί μέλος της Εθνικής Ελλάδας.

Δεν είναι όμως μόνο στο μπάσκετ. Και στα άλλα αθλήματα. Γονείς και παιδιά αγωνιούν και μάχονται αντίστοιχα για ένα αδιόρατο λαμπρό μέλλον. Μόλις προχθές βράδυ ο Θανάσης Πρωτοψάλτης αναδείχθηκε MVP στον τελικό πρωταθλήματος Γερμανίας με τη Φριντρισχάφεν κόντρα στην Μπερλίν. Η Ζακχαίου; Στην κορυφή της Ευρώπης με τον Ολυμπιακό Πειραιώς, κατακτώντας το Challenge Cup. Τα παιδιά των Κυπρίων έχουν τα φόντα να διαπρέψουν. Σε όλα τα αθλήματα. Πώς; Αν τους δοθούν οι ευκαιρίες, η κατάλληλη εκπαίδευση και περισσότερη επιμονή και στήριξη από όλους μας.