aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Respect σ’ έναν ιστορικό πρόεδρο

Το Ζιβανάρειο έγινε πλέον θεσμός. Το συγκεκριμένο τουρνουά διεξάγεται εδώ και χρόνια (πλην ελάχιστων εξαιρέσεων) αρχές της αγωνιστικής περιόδου (Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο) και είναι αφιερωμένο στη μνήμη του αείμνηστου προέδρου Μιχαλάκη Ζιβανάρη.

Ο Μιχαλάκης Ζιβανάρης γεννήθηκε στα Πάνω Λεύκαρα την 1η Φεβρουαρίου του 1934 και απεβίωσε στις 28 Απριλίου του 2004. Διετέλεσε πρόεδρος του Σωματείου ΑΠΟΕΛ σε δύσκολα χρόνια και η προσφορά του χωρίζεται σε δυο θητείες. Η πρώτη την περίοδο 1971-74 και ακολούθως το 1984-88. Ο αείμνηστος πρόεδρος συνέβαλε τα μέγιστα σε διάφορους τομείς και έβαλε τις βάσεις για να λειτουργήσει ο ΑΠΟΕΛ σε επαγγελματικά πλαίσια και να εξελιχθεί ως ο Θρύλος του κυπριακού αθλητισμού.

Η θητεία του Μιχαλάκη Ζιβανάρη στην κορυφή της διοικητικής πυραμίδας του ΑΠΟΕΛ στιγματίστηκε από δυο ιστορικά γεγονότα. Ένα σε κάθε του θητεία. Το πρώτο έχει να κάνει με την παραμονή της ποδοσφαιρικής μας ομάδας στην Α’ Εθνική. Παρά το ότι η τουρκική εισβολή δεν επέτρεψε στον ΑΠΟΕΛ να χαρεί το μεγάλο του επίτευγμα, δεν παύει από το να αποτελεί μια τεράστια επιτυχία για τη μοναδική ομάδα που κατάφερε να κερδίσει την παραμονή της στην Α’ Εθνική.

Η δεύτερη ιστορική στιγμή έχει να κάνει με τα γεγονότα του 1986. Ο ΑΠΟΕΛ απέκλεισε την Ελσίνκι και κληρώθηκε να αντιμετωπίσει την τουρκική Μπεσίκτας για τον β’ γύρο του κυπέλλου πρωταθλητριών. Η κλήρωση δημιούργησε μεγάλες αναταραχές στο εσωτερικό και οι απόψεις ήταν μοιρασμένες. Για να αντιληφθείτε το μέγεθος της κατάστασης που επικρατούσε ανάμεσα στον κόσμο, μέχρι και γκάλοπ διενεργήθηκαν προκειμένου να τοποθετηθούν οι πρόσφυγες.

Συσκέψεις επί συσκέψεων έγιναν από την πολιτική ηγεσία της Κύπρου και τη διοίκηση του ΑΠΟΕΛ προκειμένου να παρθεί η πιο σωστή απόφαση. Ο Ζιβανάρης και τα μέλη της διοίκησης του αρχικά επιθυμούσαν τη διεξαγωγή του αγώνα, αλλά οι φόβοι για προβοκάτσια, επεισόδια κτλ ανέτρεψαν τα δεδομένα.

Σημαντικό λόγο στην απόφαση του ΑΠΟΕΛ έπαιξε η πολιτική ηγεσία του τόπου. Πέραν των πιο πάνω ο Μιχαλάκης Ζιβανάρης πανηγύρισε πολλούς και σημαντικούς τίτλους (διψήφιο αριθμό) σε όλα τα αθλήματα, σε ποδόσφαιρο, καλαθόσφαιρα, πετόσφαιρα, ποδηλασία και επιτραπέζια αντισφαίριση.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ