aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Μπάσκετ Κύπρου | Νέα απο το Μπάσκετ στη ΚύπροΑ' Κατηγορία Μπάσκετ ΚύπρουΠοταμίτης: «Φέτος δεν θα βγούμε Ευρώπη λόγω μεγάλης ζημιάς»

Ποταμίτης: «Φέτος δεν θα βγούμε Ευρώπη λόγω μεγάλης ζημιάς»

ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΘΕΟΧΑΡΟΥΣ

Καλεσμένος στον Active (107.4 & 102.5) και στην εκπομπή «Καφές με μπάλα στο Goal.com.cy» με τον Γιώργο Κυριάκου ήταν ο πρόεδρος του Σωματείου ΑΠΟΕΛ Χριστόφορος Ποταμίτης, την Κυριακή που μας πέρασε.

Ο Ποταμίτης αναφέρθηκε στην παρούσα διοίκηση του σωματείου που συμπλήρωσε ένα χρόνο διαχείρισης, ενώ μεταξύ άλλων προέβη και σε κάποιες αποκαλύψεις σχετικά με κάποια τμήματα του σωματείου, όπως το μπάσκετ, το βόλει και το φούτσαλ, ενώ αναφέρθηκε εκτενώς για το κάθε άθλημα ξεχωριστά.

«Πέρασε σχεδόν ένας χρόνος από τη μέρα που αναλάβαμε. Η πρώτη σεζόν ήταν για αναδιοργάνωση για να προσπαθήσουμε στη δεύτερη να πετύχουμε κάτι πιο καλό, αλλά και να μπορεί το σωματείο να έχει μέλλον. Δυστυχώς, οικονομικά η κατάσταση ήταν άσχημη. Υπήρχε πρόβλημα και ακόμα υπάρχει. Δεν λύθηκαν τα προβλήματά μας. Απλά είμαστε σε καλύτερη οικονομικά θέση», είπε αρχικά και πρόσθεσε:

«Αν τα βάλουμε κάτω εμείς ως ΑΠΟΕΛ, λόγω οικονομικού, τότε ο Αθλητισμός πρέπει να κλείσει. Τι να πουν οι υπόλοιποι; Σίγουρα η κατάσταση είναι δύσκολη και γενικότερα το οικονομικό περιβάλλον στην Κύπρο είναι δύσκολο και χρειάζεται τεράστια προσπάθεια. Ίσως χρειάζεται και αλλαγή αθλητικής πολιτικής από το κράτος. Αν το κράτος θέλει σωστό Αθλητισμό στην Κύπρο μέσω του οποίου θα προβάλλεται η χώρα μας θα πρέπει να διαφοροποιηθεί η πολιτική. Ο τρόπος που λειτουργά το κράτος στο θέμα του Αθλητισμού και ειδικά μέσω του ΚΟΑ είναι προβληματικός και απαρχαιωμένος. Πρέπει να γίνουν σημαντικές αλλαγές, να δημιουργηθεί Υφυπουργείο Αθλητισμού που να συγκεντρωθεί στο πως θα λειτουργεί γενικότερα ο Αθλητισμός, ομαδικός και ατομικός, και στο τέλος να προβάλλεται και η Κύπρος».

Όσον αφορά στο πρόβλημα των αθλητικών εγκαταστάσεων είπε: «Η Κύπρος πάσχει από αθλητικές εγκαταστάσεις και από ποδοσφαιρικά γήπεδα και από κλειστά και από αίθουσες πολλαπλής χρήσης. Υπάρχει τεράστια έλλειψη, εμείς το βλέπουμε καθημερινά. Αν αυτό το κράτος θέλει να υπάρχει Αθλητισμός και δεν αναφέρομαι στον επαγγελματισμό, αλλά και στον αθλητισμό που βοηθάει γενικότερα την Κοινωνία. Θέλουμε τα παιδιά να γυμνάζονται και αθλούνται σε διάφορες εγκαταστάσεις και χώρους ή να κυκλοφορούν σε λάθος μέρη με λάθος ανθρώπους και να παρασύρονται σε επικίνδυνα μονοπάτια όπως τα ναρκωτικά και να έχουν πρόβλημα στην υπόλοιπή τους ζωή».

Για τον στόχο της επιστροφής του ΑΠΟΕΛ στην ελίτ της καλαθόσφαιρας: «Το μπάσκετ είναι το πιο δημοφιλές άθλημα μετά το ποδόσφαιρο. Οι ΑΠΟΕΛίστες στις δύσκολες στιγμές είναι δίπλα στην ομάδα. Είναι παγκοσμίως τεράστιο άθλημα και σε κάποιες χώρες είναι και πρώτο. Πέρσι παρά τον λιτό προϋπολογισμό έκανε καλή σεζόν ο ΑΠΟΕΛ. Κανένας δεν μίλησε για την ευρωπαϊκή μας πορεία και τους 12 συνεχόμενους αγώνες. Πετύχαμε σημαντικά αποτελέσματα και εναντίον δυνατών ομάδων όπως η γερμανική Τέλεκομ. Στο τέλος της σεζόν δεν καταφέραμε να κατακτήσουμε τίτλο. Φέραμε τον Αντώνη Κωνσταντινίδη, τον καλύτερο Κύπριο τεχνικό ο οποίος γνωρίζει ποιος είναι ο ΑΠΟΕΛ και μέσω αυτού και χωρίς οικονομικά ανοίγματα, να κάνουμε ομάδα ανταγωνιστική και να διεκδικήσουμε τίτλους».

Όσον αφορά στην Ευρώπη είπε: «Αυτή τη σεζόν δεν θα συμμετέχουμε σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις και ο λόγος είναι οικονομικός καθαρά. Θα μπορούσαμε αν θέλαμε να συμμετέχουμε. Απλώς για να πω νούμερα, πέρυσι είχαμε κόστος 105.000 ευρώ για τη συμμετοχή μας και είχαμε έσοδα 40.000 ευρώ. Δηλαδή είχαμε μία ζημιά γύρω στις 65.000 ευρώ. Οι 105.000 θα ήταν πολύ περισσότερες εάν δεν κάναμε καλή διαχείριση. Παρόλο που είναι σημαντικό να συμμετέχει στην Ευρώπη μία ομάδα όπως είναι ο ΑΠΟΕΛ, αλλά φέτος αυτό θα το αφήσουμε για να κτίσουμε μια καλή ομάδα για το πρωτάθλημα και το κύπελλο και αν με το καλό αν πετύχουμε την έξοδό μας στην Ευρώπη θα συμμετέχουμε κανονικά».

Για το φούτσαλ ο Ποταμίτης είπε: «Αρχίσαμε πριν από τέσσερα χρόνια και πήραμε έως τώρα εφτά τίτλους. Πέρυσι δεν κερδίσαμε τίτλο, αλλά κάναμε πολύ καλή πορεία στην Ευρώπη και χάσαμε την πρόκριση στους “16” για ένα γκολ. Ακολούθως, στο πρωτάθλημα λόγω κάποιων συγκυριών δεν πήραμε κάποιο τίτλο. Φέτος θα κάνουμε διορθωτικές ενέργειες. Οι αποτυχίες σε βοηθάνε να φέρεις την επόμενη επιτυχία. Θα συνεχίσουμε να είμαστε δυνατοί και να αποκτήσουμε τίτλους. Όταν άρχισε το φούτσαλ, κυριαρχούσε η Ομόνοια την οποία εκθρονίσαμε, ακολούθως εμφανίστηκε και η Ανόρθωση που έφτασε σε σημείο να πρωταγωνιστεί, πέρυσι ήταν πολύ δυνατή και με μεγάλο προϋπολογισμό η ΑΕΛ, ίσως και πολύ μεγαλύτερο από τον δικό μας. Εμάς ήταν περίπου 140.000 ευρώ και η ΑΕΛ πιστεύω μεταξύ 220.000-250.000 ευρώ».

Και πρόσθεσε: «Είναι ένα ερασιτεχνικό άθλημα και πρέπει να το κρατήσουμε έτσι, να μην γίνονται μεγάλα ανοίγματα διότι στο τέλος θα φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα. Δεν θα υπάρχουν λεφτά και ομάδες για να λειτουργήσει. Μπορεί, όμως, με σωστό χειρισμό να προβάλει την Κύπρο. Είναι άθλημα παρεμφερές του ποδοσφαίρου. Θα μπορούσαμε να έχουμε μεγάλες επιτυχίες στην Ευρώπη. Υπήρχαν κάποιες αλλαγές στον τρόπο διεξαγωγής που τις βλέπω θετικές. Θα γίνουν κάποιες τροποποιήσεις ενώ θα μειωθούν και οι ξένοι από 4 σε 3 και αυτό βοηθάει οικονομικά».

Για το βόλεϊ ανέφερε: «Άθλημα ιστορικό το οποίο χάθηκε στο χρόνο, έκλεισε και το επαναφέραμε το 2012. Κατακτήσαμε το πρωτάθλημα στην Β’ Κατηγορία και ανεβήκαμε στην Α’ Κατηγορία. Βάλαμε στόχο πέρυσι να κάνουμε το βήμα παραπάνω, να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί. Μπήκαμε στην τετράδα και βγήκαμε Ευρώπη μετά από πάρα πολλά χρόνια και στόχος είναι του χρόνου να έχουμε πρωταγωνιστικό στόχο όπως το 1980. Το βόλεϊ κρατούσε το λάβαρο του ΑΠΟΕΛ ψηλά τη δεκαετία ’70-’80 όταν στο ποδόσφαιρο η ομάδα παράπαιε. Κυριαρχούσαμε, γέμιζε το Λευκόθεο από κόσμο και τέτοιες στιγμές θέλουμε να τις επαναφέρουμε».

Αναφορικά με την ομάδα υδατοσφαίρισης του ΑΠΟΕΛ, ο Ποταμίτης είπε: Κατακτήσαμε τη 2η θέση χάνοντας από τον πρωταθλητή που είναι μια ομάδα με ιστορία όπως όλοι οι ναυτικοί ομίλοι. Εμείς αρχίσαμε την κολύμβηση πριν από τρία χρόνια και μέσα από αυτό δημιουργήθηκε και η υδατοσφαίριση. Τα παιδιά αρχίζουν από τα 6-8 τους χρόνια την κολύμβηση και αν μέχρι τα 10 τους δεν είναι ανταγωνιστικοί τότε σταματούν. Εμείς δεν θέλουμε να σταματούν γι’ αυτό δημιουργήσαμε το πόλο για να ασχολούνται με αυτό και να συνεχίσουμε. Έχουμε μία ακαδημία με πάνω από 100 παιδιά που ασχολούνται με το πόλο. Στήσαμε και την ομάδα με παλιούς αθλητές κολύμβησης και πολίστες τα τελευταία δύο χρόνια και φέτος ήμασταν πολύ ανταγωνιστικοί. Τερματίσαμε πάνω από τους ναυτικούς ομίλους Πάφου, Λεμεσού, Λευκωσίας που έχουν ιστορία και είναι ένα άθλημα το οποίο τα επόμενα χρόνια θα γράψει ιστορία. Θα έρθουν και οι τίτλοι για μας κάποια στιγμή. Άλλαξαν πολλά με τη συμμετοχή του ΑΠΟΕΛ στην κολύμβηση και στο πόλο, ρωτήστε τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας».

Σχετικά με την πιθανότητα δημιουργίας ομάδας και στο χάντμπολ, είπε: «Έχουμε επαφές με συγκεκριμένη ομάδα και την Ομοσπονδία για να συμμετέχουμε στο άθλημα. Το όνομα του ΑΠΟΕΛ προσελκύει κόσμο και κάνει κάποια αθλήματα να μεγαλώνουν. Θα ήταν ευχής έργο να είμαστε και στο χάντμπολ αλλά θα ήταν καλό να ήμαστε παντού και να καλλιεργούμε τον αθλητισμό. Θα έχουμε νέα σύντομα αν θα προχωρήσει το θέμα με το χάντμπολ. Είναι μεγάλο άθλημα που στο εξωτερικό και κυρίως σε χώρες της βόρειας Ευρώπης είναι το δεύτερο δημοφιλέστερο»

Ακολούθως αναφέρθηκε και σε πιθανότητα ενασχόλησης με την πυγμαχία: «Θα ξεκινήσουμε με σχολή και μαθήματα πυγμαχίας για μικρούς και μεγάλους για να μπορούν όσοι ΑΠΟΕΛίστες ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν. Σαν αρχή θα είναι μαθήματα για μικρούς και μεγάλους».

«Υπάρχουν ένδεκα τμήματα του ΑΠΟΕΛ συν το ποδόσφαιρο δώδεκα. Μακάρι να γίνουν είκοσι. Έχουμε και τους δρομείς και την ποδηλασία. Ήταν ένας δρομέας μόνος του, ο Σούλης Ηλιάδης ο διατροφολόγος του σωματείου και του πρότεινα να τρέξει με τη φανέλα του ΑΠΟΕΛ πριν από τέσσερα χρόνια. Από εκεί και πέρα έφερε κόσμο κοντά και τώρα το τμήμα έκανε αγώνες και μπορεί να υπάρχουν 100 άτομα που τρέχουν με τη φανέλα του ΑΠΟΕΛ. Αυτό είναι μία ικανοποίηση να βλέπουμε σε ακόμα ένα άθλημα τα χρώματα του ΑΠΟΕΛ. Συμμετείχαμε σε μαραθωνίους στην Βοστώνη και σε ολόκληρη την Υφήλιο. Αν δεν προβάλεις τη λειτουργία σου προσπαθείς μόνος σου και δεν βγαίνει προς τα έξω. Ελπίζω η προβολή να φέρει παραπάνω κόσμο, να κρατήσει ζωντανό τον ΑΠΟΕΛ και να τον οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερες επιτυχίες», είπε καταληκτικά.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ