aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Στο μυαλό του Κατσικάρη

Aπό τη στιγμή που έπεσε και επίσημα η αυλαία της σεζόν με τη λήξη του πρωταθλήματος, το ελληνικό ενδιαφέρον στρέφεται στην προσπάθεια της εθνικής ομάδας στο προολυμπιακό τουρνουά του Τορίνο τον ερχόμενο Ιούλιο. Μετά την αποτυχία στο Ευρωμπάσκετ της Γαλλίας, το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα ψάχνει το εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς του Ρίο, κάτι που -με μια πρώτη ματιά- φαντάζει αρκετά δύσκολο…

Οχι τόσο επειδή θα κληθεί να αντιμετωπίσει τους διοργανωτές που «κατεβαίνουν» με όλα τους τα αστέρια όσο εξαιτίας των δικών της προβλημάτων, τα οποία βάζουν αρκετούς πονοκεφάλους στον Φώτη Κατσικάρη. Ο ομοσπονδιακός τεχνικός αναμένεται το Σαββατοκύριακο στην Αθήνα (μια και εκείνος με τη σειρά του ολοκλήρωσε τη σεζόν στην Ισπανία μετά τον αποκλεισμό της Μούρθια από τη Ρεάλ Μαδρίτης) και στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα ανακοινώσει την προεπιλογή για τη… μίνι προετοιμασία της ομάδας.

Οπως είναι γνωστό δεν υπάρχει καθόλου χρόνος για σωστή προετοιμασία και γι’ αυτόν τον λόγο κρίθηκε προτιμότερο να διεξαχθούν περισσότερα φιλικά μέχρι το πρώτο τζάμπολ στο Τορίνο. Επιπλέον, ο Κατσικάρης δεν πρόκειται να καλέσει πολλούς παίκτες στην προετοιμασία και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις δεν πρόκειται να ξεπεράσουν τους 15.

Φυσικά ο παίκτης-κλειδί και ο οποίος θα καθορίσει τον σχεδιασμό και το στήσιμο της ομάδας δεν είναι άλλος από τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, τον οποίο θα περιμένει ο ομοσπονδιακός προπονητής μέχρι την τελευταία στιγμή. Και αυτό διότι πρόκειται για τον πλέον πολυδιάστατο αθλητή, ο οποίος μπορεί να καλύψει πολλά «κενά» σε όλες τις θέσεις. Πόσω μάλλον μετά και τη διαφαινόμενη απουσία του Γιώργου Πρίντεζη, η συμμετοχή του οποίου -πόσω μάλλον μετά και τον πρόσφατο τραυματισμό στο πέλμα- θεωρείται απίθανη.

Οι αλχημείες στο «τέσσερα»

Ενα από τα μεγάλα προβλήματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει (και φυσικά να λύσει) ο Φώτης Κατσικάρης είναι το διαφαινόμενο «κενό» του Γιώργου Πρίντεζη. Ο 31χρονος φόργουορντ δύσκολα θα βρεθεί στην προετοιμασία της Εθνικής και κατ’ επέκταση στο προολυμπιακό τουρνουά, γεγονός που βάζει μεγάλους μπελάδες όσον αφορά τη θέση του πάουερ φόργουορντ. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα κάνει ντεμπούτο στην Εθνική ο Ιωάννης Παπαπέτρου, ο οποίος θα χρησιμοποιηθεί ως πάουερ φόργουορντ (με τη συνδρομή φυσικά του Αντετοκούνμπο), ενώ θα υπάρχει και ο Κώστας Καϊμακόγλου. Η λογική λέει ότι στις κλήσεις -και κατ’ επέκταση στην τελική 12άδα- θα βρίσκεται ο Δημήτρης Αγραβάνης, ο οποίος θα μπορεί να καλύψει δύο θέσεις, στο «τέσσερα» και στο «πέντε».

Το ερωτηματικό στα γκαρντ

Μετά τους τίτλους τέλους που έριξαν οι Νίκος Ζήσης και Βασίλης Σπανούλης, έκλεισε και επίσημα ο κύκλος των γκαρντ από τις επιτυχίες της Εθνικής την περασμένη δεκαετία. Αυτό σημαίνει ότι θα απουσιάσει η πείρα και τα σίγουρα χέρια, αν και η παρουσία του Νικ Καλάθη συνδέει την παλιά με τη νέα φρουρά της ομάδας. Φυσικά θα είναι το σημείο αναφοράς στην περιφέρεια, έχοντας δίπλα του τους Κώστα Σλούκα και Βαγγέλη Μάντζαρη. Από εκεί και πέρα το ερωτηματικό έχει να κάνει με την απόφαση του Κατσικάρη. Αν θα επιλέξει τέσσερα γκαρντ ή πέντε για το τελικό ρόστερ. Οι Νίκος Παππάς και Τάιλερ Ντόρσεϊ είναι οι δύο που αναμένεται να συμπληρώσουν την πεντάδα, εκτός κι αν πάρει προβάδισμα η σίγουρη (και δοκιμασμένη) λύση του Βασιλειάδη.

Οι «γεμάτες» θέσεις

Αν θα μπορούσε ο Φώτης Κατσικάρης να νιώθει πιο άνετα για κάποιες θέσεις, αυτές θα ήταν στο «τρία» και στο «πέντε» όπου μπορεί να υπολογίζει σε όλους τους πρωτοκλασάτους παίκτες. Φυσικά δεσπόζει η παρουσία του Αντετοκούνμπο ως βασικός σμολ φόργουορντ (αν και μπορεί να παίξει… παντού ο συγκεκριμένος παίκτης), έχοντας δίπλα του τους Παπανικολάου και Περπέρογλου. Φυσικά υπάρχει και ο Γιάνκοβιτς, αν και ο τραυματισμός τον άφησε πολύ πίσω, γεγονός που ίσως φέρει την επιστροφή του Μάικ Μπράμου. Στη θέση του σέντερ, το δίδυμο Μπουρούση-Κουφού θα δώσει και πάλι το «παρών», ενώ στις κλήσεις του Κατσικάρη αναμένεται να είναι και ένας εκ των Μπόγρη-Βουγιούκα.

Το πρόβλημα με Περπέρογλου και Μπουρούση

Οι Γιάννης Μπουρούσης και Στράτος Περπέρογλου θα είναι από τα βασικά κομμάτια της Εθνικής, όντες από τους πιο έμπειρους στο «γαλανόλευκο» ρόστερ. Το μεγάλο πρόβλημα έχει να κάνει με την… ενσωμάτωσή τους στην προετοιμασία. Εκτός απροόπτου η πρώτη συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί το διήμερο 13 και 14 Ιουνίου, όπερ και σημαίνει ότι οι δύο παίκτες θα αγωνίζονται ακόμα στα πλέι οφ του ισπανικού πρωταθλήματος. Αν και εφόσον εξαντληθεί η σειρά των τελικών, ένας από τους δύο (μια και διασταυρώνουν τώρα τα ξίφη τους στα ημιτελικά) θα τεθεί στη διάθεση του Κατσικάρη μία μέρα (22/6) πριν από το πρώτο φιλικό με την Τουρκία (23/6) στο ΟΑΚΑ!

Η Εθνική ομάδα θα δώσει τρία φιλικά προετοιμασίας εν όψει του Προολυμπιακού τουρνουά σε διάστημα μικρότερο της μίας εβδομάδας και αυτό λόγω της έλλειψης χρόνου για σωστή προετοιμασία. Δύο με την Τουρκία και ένα με τη Σερβία. Ο πρώτος αγώνας με την Τουρκία θα διεξαχθεί στο ΟΑΚΑ στις 23 Ιουνίου, ο δεύτερος στην Κωνσταντινούπολη στις 26 Ιουνίου, ενώ ο τρίτος, ανάμεσα στη Σερβία και στην Ελλάδα, θα γίνει στο Βελιγράδι στις 28 Ιουνίου. Η Ελλάδα θα πάρει μέρος στο Προολυμπιακό Τουρνουά που θα φιλοξενηθεί στο Τορίνο, από 4 ως 9 Ιουλίου 2016.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ