aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Aθλητικά NέαΓκρέμισε το «κάστρο» του Παναθηναϊκού η ΤΣΣΚΑ

Γκρέμισε το «κάστρο» του Παναθηναϊκού η ΤΣΣΚΑ

Έσπασε το φετινό αήττητο του Εξάστερου στο ΟΑΚΑ! Οι πράσινοι τα έδωσαν… όλα απέναντι στην υπερπλήρη ΤΣΣΚΑ Μόσχας, κατάφεραν να «επιστρέψουν» ακόμη κι όταν βρέθηκαν με την πλάτη στον τοίχο (στο -8 3′ πριν τη λήξη), αλλά στο τέλος «μίλησε» ο μεγάλος Σέρχιο Ροντρίγκεθ, ο οποίος με τρίποντο-μαχαιριά έγειρε την πλάστιγγα υπέρ των φιλοξενούμενων, επικρατώντας 75-70.

Double-double από τον… ξεζουμισμένο Καλάθη (έμεινε στο παρκέ για 36’) με 13 πόντους (5/16 σουτ) και 11 ασίστ, ενώ είχε και 6 ριμπάουντ, δίχως κανένα λάθος. Θα μπορούσε, δε, να γίνει και ο απόλυτος ήρωας, αλλά 50’’ πριν το φινάλε δεν κατάφερε να ολοκληρώσει το κλέψιμο, με τη μπάλα να καταλήγει στον Ροντρίγκεθ, ο οποίος «μπουμπούνισε» από τα 6,75, διαμόρφωσε το 69-74 και ουσιαστικά… έσβησε το όνειρο.

Εξαιρετικός ο Αντετοκούνμπο με 13 πόντους και πολλή δουλειά στην άμυνα, 14 ο Παππάς που… κουβάλησε στο τέλος, αλλά δεν ήταν αρκετός, 11 έβαλε ο Ρίβερς, ο οποίος… ξύπνησε στο δεύτερο μέρος, δεν μπόρεσαν να μπουν ουσιαστικά στην εξίσωση οι Γκιστ-Σίνγκλετον.

Πληγή το τρίποντο για την ελληνική ομάδα, καθώς είχε 1/16 στο ημίχρονο(!) και 6/28 συνολικά (21.4%). Από πλευράς νικητών, στους 21 πόντους σταμάτησε ο Ροντρίγκεθ, 14 σημείωσε ο Χίγκινς, 10 ο Ντε Κολό (που είχε «εξουδετερωθεί» στο πρώτο μέρος) και 12 ο Χάντερ.

Στο 12-7 υποχώρησε ο Παναθηναϊκός, που παλεύει στα ίσα για το πλεονέκτημα έδρας, την ώρα που η ρωσική αρκούδα παρέμεινε στην κορυφή και… αεράτη με 15-4.

inner

Ο Παναθηναϊκός μπήκε με το… μαχαίρι στα δόντια στο παρκέ του ΟΑΚΑ. Με «ατσάλινη» άμυνα και με τον Αντετοκούνμπο να αποδεικνύεται λίρα εκατό στις δύο άκρες του παρκέ, το τριφύλλι προηγήθηκε από νωρίς 7-2. Η αστοχία του, όμως, από τα 6,75 (ξεκίνησε με 1/6 από το τρίποντο), δεν του επέτρεψε να αποσπαστεί περισσότερο και η… καλοδουλεμένη μηχανή της ΤΣΣΚΑ κατάφερε να πλησιάσει σε 7-6, ματώνοντας βέβαια για ένα καλάθι…

Η σταθερά της άμυνας δεν άλλαζε, με τον Καλάθη να μοιράζει… απλόχερα ασίστ και τους Αντετοκούνμπο-Σίνγκλετον να τελειώνουν τις φάσεις, οδηγώντας τον Εξάστερο στο 16-10 (όλοι οι πράσινοι πόντοι δικοί τους). Η είσοδος του Σέρχι Ροντρίγκεθ (αντί του εξουδετερωμένου Ντε Κολό) έδωσε… νέα πνοή επιθετικά στους Ρώσους, που αν και μείωσαν με δικό του τρίποντο στον πόντο, εντούτοις με Παππά και Καλάθη υπεγράφη το 20-15 της πρώτης περιόδου υπέρ της ελληνικής ομάδας.

«Υπνωτισμένος» μπήκε στο δεύτερο δεκάλεπτο, όπου έμεινε χωρίς πόντο για 4’ και είδε την ΤΣΣΚΑ να περνά μπροστά στο σκορ για πρώτη φορά! Η… σοκαριστική αστοχία στα τρίποντα, η φυσιολογική κούραση του Καλάθη, αλλά και οι βοήθειες που δεν ήρθαν από Λεκαβίτσιους-Παππά-Ντένμον, χάλασαν εντελώς το ρυθμό των πρασίνων κι έδωσαν την ευκαιρία στους Ρώσους να προηγηθούν 23-22, χάρη στο εξαιρετικό τάισμα του Χάντερ, ο οποίος είχε στήσει «πάρτι» κάτω από τη ρακέτα. Η εικόνα του Παναθηναϊκού στην επίθεση δεν διορθωνόταν, είτε γιατί η μπάλα «κολλούσε» υπερβολικά στους «κοντούς», είτε γιατί η εμμονή από τα 6,75 αποδεικνυόταν καταστροφική.

Τουλάχιστον η άμυνα κρατούσε… ψηλά τη σημαία και με ασφυκτική πίεση πάνω στη μπάλα, οι πράσινοι δεν άφηναν τους παίκτες του Ιτούδη να κάνουν το παιχνίδι και απλώς αρκούνταν σε κάποιες «εμπνεύσεις» των Χάντερ-Σέρχι. Ο Πασκουάλ είδε το πρόβλημα στη δημιουργία (έβγαζε… μάτι, άλλωστε) και επανέφερε τον Καλάθη (παίζοντας παράλληλα με το… έξυπνο , ο οποίος κατάφερε να… σπρώξει τον Εξάστερο στο μόλις -2 του ημιχρόνου (29-31), διαφορά που άφηνε αισιοδοξία για τη συνέχεια. Ακόμα κι αν το πρώτο μέρος ολοκληρώθηκε με τον Παναθηναϊκό να έχει το… εφιαλτικό 1/16 τρίποντα!

Τι το ήθελε ο Σέρχι Ροντρίγκεθ να βάλει την ΤΣΣΚΑ στο +3 (31-34); Ο Παναθηναϊκός απάντησε… με εκκωφαντικό τρόπο! Δύο τρίποντα του Ρίβερς (επιτέλους), ένα του Καλάθη και με… τζούρα από Θανάση, οι πράσινοι όχι μόνο ανέκτησαν τα ηνία, αλλά έφτασαν να προηγούνται και με 10 (46-36), με το ΟΑΚΑ να… σείεται και να επικρατεί, πραγματικά, πανζουρλισμός. Το ίδιο εκκωφαντικά, όμως, «επέστρεψαν» και οι παίκτες του Ιτούδη που δεν έχασαν τη ψυχραιμία τους -εκμεταλλευόμενοι και μια δίλεπτη διακοπή, με τους διαιτητές να κοιτάζουν το instant replay για ένα φάουλ.

Οι παίκτες του Πασκουάλ έχασαν τη συγκέντρωσή τους στην περιφερειακή άμυνα (που μέχρι τότε έπαιρνε άριστα) και οι Ρώσοι τους τιμώρησαν. Ο Ροντρίγκεθ το πήρε πάνω του, ο μέχρι τότε… άφαντος Ντε Κολό «ξύπνησε» και άρον-άρον η ΤΣΣΚΑ ισοφάρισε σε 49-49, παγώνοντας το κλειστό στο Μαρούσι. Το τρίτο δεκάλεπτο ολοκληρώθηκε σε πλήρη ισορροπία, με το ταμπλό να γράφει 51-51, καθώς ο Παναθηναϊκός -που μάλλον επηρεάστηκε από τη διακοπή και μετά- απώλεσε εύκολα και γρήγορα το «μαξιλαράκι» που είχε χτίσει, με την «αρκούδα» να δείχνει την κλάση και την ποιότητά της…

Όπως ήταν φυσικό, είχαμε… θρίλερ κανονικό πλέον στο ΟΑΚΑ! Το σκορ άλλαζε συνεχώς χέρια, αφού ο Παππάς (κυρίως) και οι Κλάιμπερν-Ντε Κολό πετύχαιναν διαδοχικά καλάθια. Μέχρι που η ΤΣΣΚΑ… πήρε φόρα από τα 6,75 και έδειξε να ρίχνει στο καναβάτσο τον Παναθηναϊκό. Το εύθραυστο 60-61, έγινε 63-71 στο 37’, με τους Ροντρίγκεθ, Ντε Κολό και Χίγκινς να παίζουν… ρολόι από τη γραμμή του τριπόντου και τον κουρασμένο Εξάστερο να μην δείχνει πώς μπορούσε να γυρίσει την εις βάρος του κατάσταση. Κι όμως… Με την αύρα του ΟΑΚΑ, η ομάδα του Πασκουάλ δεν πέταξε λευκή πετσέτα και κατάφερε να «επιστρέψει» για τα καλά! Μία «βόμβα» του Ρίβερς και τρεις βολές του Παππά, έφεραν την ελληνική ομάδα στο -2 (69-71) κι ενώ απέμεναν 2’ για το φινάλε του αγώνα.

Ο Ρίβερς επιχείρησε «σκοτωμένο» τρίποντο (είχε κολλήσει η μπάλα πολύ στα χέρια του Παππά), αλλά δεν βρήκε στόχο και στα 50 δευτερόλεπτα πριν τη λήξη μίλησε η κλάση του Σέρχιο. Παρά την μεγάλη άμυνα που προσπάθησαν να βγάλουν οι πράσινοι (με τον Καλάθη παραλίγο να κλέβει), τελικώς η κατοχή έμεινε για τους Ρώσους και στην εκπνοή της επίθεσης ο Ισπανός γκαρντ της ΤΣΣΚΑ έγραψε το 69-74, «βουβαίνοντας» το κλειστό. Ο Γκιστ πήγε στη γραμμή, 35’’ πριν τη λήξη, αλλά είχε μόλις 1/2 και ουσιαστικά… έσβησε οριστικά το όνειρο της ανατροπής, με τον Σέρχιο να υπογράφει το 70-75 και τον κόσμο να χειροκροτεί τον Πασκουάλ και τους παίκτες του για την προσπάθεια.

Τα δεκάλεπτα: 20-15, 29-31, 51-51, 70-75

inner

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ