aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Από… αυτογκόλ δεχθήκαμε πάρα πολλά

ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΜΑΥΡΟΥ

Προ λίγων μηνών, ρωτήθηκε ο προπονητής του Παναθηναϊκού, Μαρίνος Ουζουνίδης, για το πώς βλέπει την εξέλιξη των νεαρών παικτών στην ομάδα του, επί ευκαιρίας της συμμετοχής τότε του Σωτήρη Πίσπα στο ματς με τον Αστέρα Τρίπολης. Και ο Ελλαδίτης κόουτς είπε κάποια σημαντικά πράγματα: «Η εξέλιξη αυτών των παιδιών δεν θα είναι μόνο στο αγωνιστικό κομμάτι. Πρέπει να είναι και αγωνιστικά στον τρόπο που σκέφτονται, που συμπεριφέρονται. Είναι πλέον μέλη μιας μεγάλης ομάδας και πρέπει να δοθεί βαρύτητα σε αυτό τον τομέα. Σε γενικές γραμμές, τα παιδιά δουλεύουν καλά, προσπαθούν. Θέλει μεγάλη προσοχή, γιατί σε αυτή την ηλικία είναι δύσκολο να διαχειριστείς τη δημοσιότητα, να ασχολούνται όλοι μαζί σου, οπότε πρέπει να κοιτάξουμε και αυτό το κομμάτι».

Πριν προχωρήσουμε σε οποιαδήποτε άλλη συζήτηση και για να αποφύγουμε τους αβασάνιστους αφορισμούς, πρέπει να συμφωνήσουμε σε μια θεμελιώδη διαπίστωση. Ποια; Πως για να προχωρήσει ο οποιοσδήποτε νεαρός, ιδιαίτερα όταν αγωνίζεται σε μια μεγάλη ομάδα, θα πρέπει να γνωρίζει πολλά καντάρια μπάλας και να χειρίζεται πολύ καλά το τόπι σε αγωνιστικές συνθήκες. Τα βασικά δηλαδή συστατικά, ξεχωρίζοντας έτσι από τους υπόλοιπους. Να μην περιορίζεται στο ταλέντο ή την καλή τεχνική κατάρτιση ή τα πολλά και ωφέλημα τρεξίματα στον αγωνιστικό χώρο.

Εκείνο που έχει μεγάλη σημασία είναι και ο τρόπος που δουλεύει καθημερινά, το πώς δρα τις ώρες εκτός της προπόνησης και εν τέλει το πόσο διψά για ποδόσφαιρο. Η κακή ψυχολογία, η τεμπελιά, ο κακός χαρακτήρας, είναι σημεία που παίζουν τον ρόλο τους και επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό το δρομολόγιο που θα ακολουθήσει. Το κίνητρο της επιτυχίας είναι και αυτό που θα τον βοηθήσει να ανταπεξέλθει σε πολλές αντιξοότητες που θα συναντήσει στην πορεία του. Οφείλει να δουλεύει σκληρότερα, να μη φοβάται να κάνει λάθη και να μη βάζει όρια στα όνειρά του. Η σωστή νοοτροπία είναι η βάση για την εξέλιξη ενός ποδοσφαιριστή. Θα πρέπει να είναι έτοιμος να ανταπεξέλθει και στα αρνητικά σχόλια. Να είναι ανοιχτός να μάθει νέα πράγματα από τους προπονητές με μοναδικό του κίνητρο την καθημερινή του βελτίωση.

Και αφού τα κάνει όλα αυτά… σωστά και προβιβαστεί στην ανδρική ομάδα; Εκεί είναι και η πιο… επικίνδυνη στροφή. Ένα σημείο που και ο ίδιος ο σύλλογος καλείται να διαχειριστεί με ορθό τρόπο ώστε να μη σαμποτάρει τις ίδιες τις προσπάθειες τόσων ετών για να εξελίξει έναν παίκτη από τα τμήματα υποδομής. Και εξηγούμαστε: Όταν κληθούν για την προετοιμασία για παράδειγμα, οφείλει ο εκάστοτε προπονητής να μην τους αντιμετωπίζει ως παίκτες που απλά γεμίζουν το ρόστερ και είναι εκεί περισσότερο για να βγαίνουν οι παίκτες στα οικογενειακά διτέρματα. Δεν είναι εκεί για να παριστάνουν τους κούκους, να βοηθούν στη μεταφορά των εστιών ή να μεταφέρουν τις κάβες με τα νερά.  Γιατί τότε θα αρχίσουν να καταλαβαίνουν πως μοιάζουν με εθελοντές που πάνε στο απόσπασμα. Πως κανείς δεν ενδιαφέρεται ουσιαστικά γι’ αυτούς και τα ρίχνουν στον κόκορα.

Και όταν από την άλλη δοθούν με τη μορφή δανεισμού, μια άλλη δοκιμασία για πολλούς, επιβάλλεται να ξέρουν πως η πορεία τους παρακολουθείται στενά και εάν κάνουν τη διαφορά θα έχουν έστω πετύχει κάτι. Εδώ στην Κύπρο, παρατηρήθηκε παίκτες που ήταν με τη μορφή δανεισμού, η ομάδα τους πήρε τον δρόμο για τη Β’ Κατηγορία και δεν τους επιτρέπει η είσοδος στις προπονήσεις του συλλόγου που ανήκουν! Για να μην γράψουμε πολύ χειρότερα που μας λέχθηκαν. Όλα αυτά, αποτελούν ένα κράμα προϋποθέσεων, τις οποίες έχω την εντύπωση πως θα πρέπει άπαντες να λάβουν καλά υπόψη για να μην καταλήγουν –για παράδειγμα– μόνιμοι θαμώνες καφετεριών πολλά χαμένα ταλέντα.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ