aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

ΡΕΤΡΟΤο… sold out σε προπόνηση για χατίρι ενός Κύπριου

Το… sold out σε προπόνηση για χατίρι ενός Κύπριου

ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΛΟΥΚΑ

Πριν από δεκαπέντε χρόνια, λιοπύρι (4ης) Ιουλίου, στο γήπεδο της λεωφόρου Αλεξάνδρας, ένας δικός μας άνθρωπος ετοιμαζόταν να διαβεί τη διαδρομή φυσούνα-χορτάρι, φορώντας για πρώτη φορά τη στολή με το τριφύλλι. Με το που ξεπρόβαλε, αντίκρισε ένα μοναδικό θέαμα, σπάνιο για πρώτη προπόνηση:

Τις κερκίδες κατάμεστες από οπαδούς του Παναθηναϊκού οι οποίοι ξεσηκώθηκαν για να τον αποθεώσουν και αρκετοί μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο για να τον αγκαλιάσουν. Το «Μιχαλάκη είσαι τρέλα με την πράσινη φανέλα» ακουγόταν ρυθμικά από τα χείλη χιλιάδων φιλάθλων και ο 23χρονος τότε Κωνσταντίνου γινόταν ο πρώτος Κύπριος ποδοσφαιριστής για χατίρι του οποίου σημειώθηκε -ένα άτυπο- sold out σε προπόνηση ομάδας.

Μια φρενίτιδα ενθουσιασμού που είχε ξεσπάσει στις 27 Ιουνίου του 2001, όταν ο ΠΑΟ ανακοίνωσε την απόκτηση του παίκτη από τον Ηρακλή, σε μια μετεγγραφή συνολικού ύψους 4 δισεκατομμυρίων δραχμών (γύρω στα 11.74 εκατομμύρια ευρώ). Ένα τεράστιο ποσό, προϊόν της εντυπωσιακής πορείας του Μιχάλη Κωνσταντίνου με τον «Γηραιό» (119 συμμετοχές και 61 γκολ σε τέσσερις σεζόν), που τον κατέστησε διακαή πόθο του Παναθηναϊκού, του Ολυμπιακού, της ΑΕΚ και της Ντόρτμουντ.

Το σημαντικότερο άλμα στην καριέρα του, ο θεωρούμενος από πολλούς ως ο κορυφαίος Κύπριος στράικερ όλων των εποχών, το είχε κάνει το 1997, όταν στα 19 του χρόνια έφυγε από την Κύπρο για να μετακομίσει στη Θεσσαλονίκη. Από μικρός δεχόταν ασφυκτικό πρέσινγκ, όπως και η οικογένειά του, καθώς η Ένωση Νέων Παραλιμνίου του έδωσε την ευκαιρία να αναδείξει από νωρίς το ταλέντο του.

Με 68 συμμετοχές και 31 γκολ με τη βυσσινί φανέλα, κυρίως δε με την ανάδειξή του σε πρώτο σκόρερ με 17 τέρματα του πρωταθλήματος 1996-97, ο Μιχαλάκης βρέθηκε στο μετεγγραφικό στόχαστρο της Ανόρθωσης, του Απόλλωνα, της Ομόνοιας, του Αθηναϊκού, του Πανιωνίου και του Ηρακλή. Η επιθυμία του ήταν στέρεα: ανώτερο πρωτάθλημα από το κυπριακό.

Ανάμεσα λοιπόν στο κάλεσμα του -γνώριμου προπονητή- Πρόκοπ για την ομάδα του Βύρωνα, την προτίμηση του ατζέντη του για τους «πάνθηρες» της Νέας Σμύρνης και στο ενδιαφέρον του Τέλη Μπατάκη να τον ντύσει στα κυανόλευκα, ο Κωνσταντίνου επέλεξε τον σύλλογο με τη μεγαλύτερη ισχύ: τον «Ήρα».

95015Τρίτο σημαδιακό έτος στη σταδιοδρομία του το 2005. Όταν είχε γίνει ο νέος σταρ στον Πειραιά ενώ αποχωρώντας από τον αιώνιο αντίπαλο χαρακτηρίστηκε «προδότης». Χιλιάδες πράσινες φανέλες με το 19 είχαν «εξαφανιστεί», για να εμφανιστούν οι αντίστοιχες ερυθρόλευκες. Το μόνο σίγουρο είναι πως με τις εμφανίσεις, τα γκολ του, τις ευρωπαϊκές διακρίσεις και τους τίτλους που πανηγύρισε, έγραψε το όνομά του στην ιστορία και του Παναθηναϊκού όπως και του Ολυμπιακού.

Από το 2009, οι «πυροβολισμοί» του Κύπριου διεθνούς επιθετικού συνεχίστηκαν στην ιδιαίτερη πατρίδα του, μέχρι τις 15 Ιανουαρίου του 2014 όταν επισημοποιήθηκε η απόφασή του να κρεμάσει τα παπούτσια σε ηλικία 36 ετών.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ