aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

ΑΛΛΑ ΣΠΟΡΣΤΙΒΟΣΣτην 5η θέση ο κυπριακός στίβος

Στην 5η θέση ο κυπριακός στίβος

TOY ΑΡΓΥΡΗ ΑΡΓΥΡΟΥ (απεσταλμένος ΕΑΚ)

Όχι μόνο εξασφάλισε άνετα την παραμονή της στη Β΄ Κατηγορία του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ομάδων η Εθνική μας του στίβου, αλλά κατάφερε τη δεύτερη ημέρα, με εξαιρετική συγκομιδή 136 βαθμών, να κατακτήσει την πολύ τιμητική 5η θέση με 258 βαθμούς.

Το τέλος της δεύτερης αγωνιστικής ημέρας, το βράδυ της Κυριακής (25/6/17) στο Τελ Αβίβ, βρήκε τους αθλητές της ομάδας μας να πανηγυρίζουν για το εξαιρετικό τους αποτέλεσμα, λαμβάνοντας υπόψη και τα προβλήματα που είχαμε να αντιμετωπίσουμε ως ομάδα, με τραυματισμούς αλλά και αδυναμίες. Αυτό καταδεικνύει τη σπουδαία δουλειά που γίνεται στον κλασικό αθλητισμό τα τελευταία χρόνια και δεν αποκλείεται μελλοντικά να καταφέρουμε να ανέλθουμε και στην Α΄ Κατηγορία.

Σε αυτήν θα βρίσκονται από τη νέα χρονιά η Ουγγαρία (πρωταθλήτρια ομάδα), η Σλοβακία και η Λιθουανία, που κατέκτησαν τις τρεις πρώτες θέσεις, ενώ στη Γ΄ Κατηγορία υποβιβάστηκαν η Σερβία (αδίκησε τον εαυτό της), η Ισλανδία και η Μολδαβία. Μεγάλη τιμή για τον κυπριακό στίβο αποτελεί και η ανάδειξη του Μίλαν Τραΐκοβιτς ως αθλητή των αγώνων, με το εντυπωσιακό 13.31 στα 110μ. εμπόδια!

Πρώτη στη δεύτερη ημέρα ξεκίνησε τις προσπάθειές της στη σφυροβολία η Χρυστάλλα Κυριάκου, η οποία βολή με βολή βελτιωνόταν. Ωστόσο, το 57,04μ. στην τρίτη, δεν ήταν αυτό που θα ήθελε, στην προετοιμασία της για το Ευρωπαϊκό κάτω των 23 ετών, καταλαμβάνοντας την 7η θέση.

Στο πρώτο δρομικό αγώνισμα η Ναταλία Χριστοφή απέδειξε την εξαιρετική κατάσταση στην οποία βρίσκεται, αφού κατέρριψε όχι μόνο το ατομικό της ρεκόρ, αλλά και το παγκύπριο κάτω των 23 ετών, στα 100μ. με εμπόδια. Η 20χρονη αθλήτριά μας, που έχει και αυτή εξασφαλισμένη συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό κάτω των 23 ετών, τερμάτισε την απόσταση σε 13.41, συντρίβοντας το προηγούμενό της ρεκόρ των 13.64, που ήταν μαζί με τη Μόρφω Μπαούρδα και παγκύπριο κάτω των 23 ετών. Η ευτυχία της Χριστοφή δεν κρυβόταν, αφού με το τέλος έτρεξε ξυπόλητη στην κερκίδα να πανηγυρίσει με τις φίλες της…

Τα πρώτα δυνατά κυπριακά πανηγύρια στο Εθνικό Στάδιο Στίβου του Τελ Αβίβ ήρθαν με την εξαιρετική κούρσα του Μίλαν Τραΐκοβιτς στα 110μ. εμπόδια, αφού τερμάτισε πρώτος με 13.31, ισοφαρίζοντας το δικό του παγκύπριο ρεκόρ, αλλά και το ρεκόρ σταδίου, που κατείχε ο μεγάλος Κόλιν Τζάκσον. Ο Τραΐκοβιτς άφησε πίσω του τον αργυρό νικητή Ευρώπης στο Άμστερνταμ, Μπάγι Μπάλαζ με 13.39.

Ο 25χρονος 7ος Ολυμπιονίκης του Ρίο, θα φύγει από το Τελ Αβίβ για την Οστράβα, όπου την Τετάρτη θα λάβει μέρος στο Γκόλντεν Σπάικ, ενώ την Κυριακή θα συμμετάσχει στο Ντάιαμοντ Λιγκ του Παρισιού, στην προσπάθεια του για την καλύτερη δυνατή προετοιμασία ενόψει του Παγκόσμιου του Λονδίνου. Στο τέλος της βραδιάς, οι υπεύθυνοι της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Στίβου τον ανέδειξαν ως τον αθλητή των αγώνων, κάτι που αποτελεί τεράστια τιμή για τον κυπριακό στίβο. Στις γυναίκες, αθλήτρια των αγώνων αναδείχθηκε η Ισραηλινή Χάνα Μινένκο στο τριπλούν (14,17μ.).

Στα 800μ. στοίχισε τελικώς στην ομάδα μας ο τραυματισμός του Χρίστου Δημητρίου (τράβηγμα στον δεξιό προσαγωγό), αφού ο Θεοφάνης Μιχαηλάς δεν μπόρεσε να αντεπεξέλθει στις απαιτητικές συνθήκες του αγώνα και τερμάτισε 11ος σε 1:51.13. Στο άλμα επί κοντώ ο Νίκανδρος Στυλιανού πέρασε με την πρώτη τα 5,00μ., τα 5,30μ. και με τη δεύτερη τα 5,40μ., έχοντας στη συνέχεια τρεις άκυρες στα 5,55μ., που τον κατέταξαν στην 3η θέση.

Πολύ καλή προσπάθεια έκανε και ο Νικόλας Φράγκου στα 3.000μ. με φυσικά εμπόδια, τερματίζοντας στην 6η θέση με 9:01.41. Με την τρίτη της βολή στα 15,93μ., η Γαβριέλλα Φελλά εξασφάλισε την 4η θέση στη σφαιροβολία, και πήγε αμέσως για έλεγχο ντόπινγκ.

Σε απόλυτη άπνοια, η Ελένη Αρτυματά πρόσφερε το δεύτερο 12άρι στην Κύπρο, κερδίζοντας τα 200μ. με 23.39, δείχνοντας πως σε καλές συνθήκες είναι έτοιμη για τα όρια του παγκόσμιου και στα 200μ. (23.10) και 400μ. (52.10). Από την αρχή η πρωταθλήτριά μας πήρε την πρωτοπορία και κατάφερε να τη διατηρήσει μέχρι τέλους, με το ανεμόμετρο να γράφει το απόλυτο μηδέν.

Στο αντίστοιχο αγώνισμα των ανδρών βρεθήκαμε στην άλλη πλευρά του πίνακα, αφού ο Ανδρέας Χατζηθεωρής κατέγραψε το χειρότερο χρόνο με 22.08. Στο άλμα τριπλούν ο Παναγιώτης Βόλου, αντιμετωπίζοντας μικροπρόβλημα τραυματισμού, έκανε άλμα στα 15,05μ., που τον κατέταξαν στην 6η θέση.

Την καλύτερη φετινή του βολή έκανε ο Απόστολος Παρέλλης στη δισκοβολία, ρίχνοντας στην 3η προσπάθειά του 63,49μ., που τον κατέταξαν στην 3η θέση, πίσω από τα μεγάλα φαβορί, τον Αυστριακό Λούκας Βαϊσχάιντινχερ (65,66μ.) και τον καλύτερο φέτος στην Ευρώπη, Λιθουανό Άντριους Γκούντζιους (65,21μ.). Το σημαντικό για τον 8ο Ολυμπιονίκη του Ρίο είναι πως δείχνει να ανεβαίνει από αγώνα σε αγώνα και σύντομα θα έρθει το όριο των 65μ. για το παγκόσμιο του Λονδίνου.

Δύσκολη η κούρσα των 1.500μ. για τη Ναταλία Ευαγγελίδου, η οποία τερμάτισε 4η με 4:19.86, έχοντας το μυαλό ότι σε λίγη ώρα θα έπρεπε να ενισχύσει και την ομάδα σκυταλοδρομίας 4Χ400μ.

Άλλη μία εξαιρετική κούρσα έκανε ο Αμίν Χαντίρι, στα 3.000μ., απόσταση την οποία έχει πολύ καιρό να τρέξει. Ο Χαντίρι, παρά το ότι μπήκε 6ος στην τελευταία στροφή, κατάφερε να τερματίσει 3ος, συντρίβοντας το ατομικό του ρεκόρ (8:18.92), καταγράφοντας χρόνο 8:10.98. Ένα μικροπρόβλημα υγείας εμφανίστηκε ξαφνικά στη Νεκταρία Παναγή λίγες ώρες πριν από την έναρξη του αγωνίσματος του μήκους, το οποίο ευτυχώς δεν της στέρησε τη δυνατότητα να αγωνιστεί. Ωστόσο, ήταν αδύνατο να φτάσει στα υψηλά επίπεδά των τελευταίων εμφανίσεών της και με καλύτερο άλμα στα 6,40μ., στην επιπρόσθετη προσπάθεια, κατέλαβε τη 2η θέση. Κατά σειρά η Παναγή είχε 6,38μ., 6,30μ. και 6,32μ., ανανεώνοντας το ραντεβού της για το όριο των 6,75μ. σε επόμενη εμφάνισή της.

Δύσκολη αποστολή είχε η Μερόπη Παναγιώτου στα 5.000μ., σε μια νύχτα με 70% υγρασία και άπνοια, όμως κατάφερε να διατηρήσει καλό ρυθμό και να τερματίσει στην 6η θέση με 17:00.24, που είναι η καλύτερη φετινή της επίδοση. Στο άλμα σε ύψος, τα πράγματα ήταν δύσκολα για τη 17χρονη Δέσποινα Χαραλάμπους, η οποία ωστόσο έκανε 1,73μ., που ήταν αρκετό για να της δώσει την 6η θέση και σημαντικούς 7 βαθμούς στη χώρα μας. Το πρόβλημα που αντιμετώπιζε με τον αγκώνα του επηρέασε τον Μιχάλη Κακότα στον ακοντισμό, ρίχνοντας μόλις 64,07μ. και κατέλαβε την τελευταία θέση.

Τα πάντα στη βαθμολογική κατάταξη θα κρίνονταν στις σκυταλοδρομίες 4Χ400μ. γυναικών και ανδρών, αφού οι διαφορές ιδιαίτερα για τον υποβιβασμό ήταν μικρές. Από το 31ο αγώνισμα και μετά, η Κύπρος ήταν σταθερά στην 5η θέση, χωρίς ωστόσο να έχει την τεράστια διαφορά ασφαλείας από την 10η. Γι’ αυτό επιστρατεύτηκε η καταπονημένη Ελένη Αρτυματά, για να τρέξει σε τέταρτο αγώνισμα, χωρίς ωστόσο να έχει την ανταπόκριση σε χρόνους από τις υπόλοιπες, με αποτέλεσμα να καταγράψουμε τον 9ο καλύτερο χρόνο με 3:43.52.

Οι τραυματισμοί στους άνδρες (Δημητρίου, Αναστασίου) και οι όχι και τόσο καλοί 400άρηδες που διαθέτουμε αυτή τη στιγμή, ήταν λογικό να μας κρατήσουν χαμηλά και να κατακτήσουμε την προτελευταία θέση, χάρη στην ακύρωση της Σερβίας, με χρόνο 3:18.07. Κι αυτή ήταν η αιτία που παραμείναμε στην 5η θέση, παρά το ότι ισοβαθμήσαμε με τη Λετονία με 258 βαθμούς, η οποία ωστόσο δεν είχε ούτε μια πρωτιά.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ