aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

ΑΛΛΑ ΣΠΟΡΣΤΙΒΟΣΠρώτο βήμα παραμονής για την Εθνική Στίβου

Πρώτο βήμα παραμονής για την Εθνική Στίβου

ΑΡΓΥΡΗΣ ΑΡΓΥΡΟΥ (ΑΠΕΣΤΑΛΜΕΝΟΣ ΕΑΚ)

Μία θέση πάνω από τις τρεις του υποβιβασμού βρέθηκε με το τέλος της πρώτης ημέρας η εθνική  μας ομάδα στίβου, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ομάδων Β’ Κατηγορίας, χωρίς αυτό να ανησυχεί ιδιαίτερα την ΚΟΕΑΣ, αφού πάντα η δεύτερη ημέρα μας είναι η καλύτερη. Οι προσπάθειες των αθλητών μας το Σάββατο (24/6/17) στο Εθνικό Στάδιο Στίβου στο Τελ Αβίβ ήταν καλές αναλόγως των πολύ δύσκολων συνθηκών, που είναι βέβαια για όλους τους αθλητές οι ίδιες.

Στα απογευματινά αγωνίσματα, η ζέστη των 30οC, ο δυνατός βορειοδυτικός αέρας (καταγράφηκαν άλματα με +3,8 μ/δ και άλλα με αρνητικό!), η υγρασία ήταν πολύ κουραστική και με το που έφυγε ο ήλιος ξεπέρασε το 80%, ενώ ταυτόχρονα κυριαρχούσε άπνοια, που δυσκόλευε ακόμα και την αναπνοή. Γι’ αυτό δεν σημειώθηκαν ιδιαίτερα καλές επιδόσεις από όλους τους αθλητές που συμμετείχαν, ακόμα και από τους σπουδαίους που έχουν οι άλλες χώρες.

Με την ολοκλήρωση των 21 από τα 40 αγωνίσματα, η Κύπρος βρίσκεται στην 9η θέση με 122 βαθμούς και αισιοδοξεί ότι την Κυριακή θα εξασφαλίσει άνετα την παραμονή, στοχεύοντας για την όσο το δυνατόν υψηλότερη θέση. Κατά την πρώτη ημέρα των αγώνων, η Κύπρος εξασφάλισε δύο πρώτες θέσεις, με τον Αμίν Χαντίρι στα 5.000μ. και τον Βασίλη Κωνσταντίνου στο άλμα σε ύψος, ενώ στο νήμα έχασε την πρωτιά στα 400μ. η Ελένη Αρτυματά.

Θετικά ξεκίνησε για την Εθνική μας ομάδα η πρώτη ημέρα των αγώνων, αφού ο Αλέξανδρος Πουρσανίδης εξασφάλισε περισσότερους βαθμούς του αναμενομένου, κατακτώντας την 4η θέση στη σφυροβολία με την πρώτη βολή του στα 68,26μ. Οι υπόλοιπες τρεις ήταν άκυρες, με τη σφύρα να ακολουθεί τη δυτική πορεία του ανέμου και να βγαίνει εκτός ορίων. Δεν μπόρεσε να κάνει καλή κούρσα στα 400μ. εμπόδια η Χριστιάνα Κατσαρή, μένοντας πολύ πίσω από την αρχή, με αποτέλεσμα να καταλάβει την τελευταία θέση με 1:04.45! Το ίδιο συνέβη και με τον Νεόφυτο Γεωργίου, ο οποίος τερμάτισε επίσης τελευταίος στο ίδιο αγώνισμα ανδρών με 55.64.

Τα πράγματα δεν πήγαν καλά και για την Ολίβια Φωτοπούλου στα 100μ., αφού δεν μπόρεσε να πλησιάσει το φετινό της ρεκόρ (11.56) και με 11.68 κατέλαβε την 6η θέση. Το αναμενόμενο συνέβη στην αντίστοιχη κούρσα των ανδρών, αφού ο Ανδρέας Χατζηθεωρής, παρά το ατομικό ρεκόρ του με 10.71, κατέλαβε την προτελευταία θέση. Στο μήκος ανδρών το πολύ χαμηλό άλμα του πρωτόπειρου από μεγάλες διοργανώσεις, Παναγιώτη Ανδρέου, στα 7,09μ., τον κατέταξε στην 10η θέση.

Το τράβηγμα που αισθανόταν τις τελευταίες ημέρες στο αριστερό της πόδι, εμπόδισε τη Μαρία Αριστοτέλους από το να επαναλάβει εαυτόν στο άλμα επί κοντώ (ατομικό 4,10μ.), αφού δυσκολεύτηκε πολύ και από τον έντονο αέρα, ο οποίος κάποιες φορές έριχνε μόνος του τον πήχη… Με άκυρες στα 3,70μ., 4,00μ. και δύο στα 4,05μ. συμπλήρωσε τον απαγορευμένο αριθμό των τεσσάρων και κατέλαβε την 5η θέση με 3,90μ.

Στα 1.500μ. ο Θεοφάνης Μιχαηλάς κέρδισε θέσεις από τις προβλεπόμενες τερματίζοντας 7ος με 3:48.52. Χαμηλή βολή για το… παρελθόν της είχε η Ανδρονίκη Λαδά, αφού έριξε τον δίσκο να προσγειωθεί μόλις στα 49,93μ. Όμως, πήρε την προβλεπόμενη 6η θέση με βάση τις επιδόσεις. Πολύ χαμηλές βολές είχε γενικά η σφαιροβολία, με τον Βασίλη Μουαΐμη να μένει στο 14,81μ., όμως πήρε ένα βαθμό περισσότερο του προβλεπόμενου, κατακτώντας την προτελευταία θέση.

Οι παράξενες καιρικές συνθήκες, με τη ζέστη, την αφόρητη κάποιες στιγμές υγρασία και τον ισχυρό άνεμο, που έφτανε κάποιες φορές και τα 4 μ/δ δεν επέτρεψαν στην Ελένη Αρτυματά να πιάσει το όριο για το παγκόσμιο του Λονδίνου στα 400μ. (52.10), αφού τερμάτισε σε 52.48. Η Αρτυματά τέθηκε επικεφαλής μίας κούρσας με αρκετά καλές αθλήτριες, όμως στον τερματισμό την πέρασε η Σλοβάκα Πουτάλοβα κι έτσι κατέλαβε τη 2η θέση.

Στην αντίστοιχη κούρσα των ανδρών, ο Χρίστος Δημητρίου πήρε μία θέση παραπάνω από τους ατομικούς χρόνους, τερματίζοντας 10ος με 48.43. Πολύ δύσκολο έργο είχε η Χρυστάλλα Χατζηπολυδώρου στα 3.000μ. με φυσικά εμπόδια, όμως κατάφερε να καταλάβει την 5η θέση με την καλύτερη φετινή της επίδοση, 11:01.42 και να χαρίσει σημαντικούς βαθμούς στην ομάδα μας.

Την πρώτη… πρωτιά στη χώρα μας κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας, τη χάρισε ο Αμίν Χαντίρι στα 5.000μ. Σε μια κούρσα στην οποία πήγαιναν μαζί 5 αθλητές μέχρι τον τελευταίο γύρο, ο Χαντίρι άνοιξε τότε διασκελισμό και ανέπτυξε ταχύτητα, ξεφεύγοντας από τους υπόλοιπους, για να τερματίσει αρχοντικά πρώτος σε 14:13.22, δείχνοντας πως το νέο αυτό αγώνισμα τού πάει. Μάλιστα, ο Χαντίρι γύρισε προς την εξέδρα που βρίσκονταν οι Κύπριοι και έδειξε με περηφάνια το έμβλημα της Κύπρου στη φανέλα του.

Στα 800μ. γυναικών, η Ναταλία Ευαγγελίδου έκανε αρκετά καλή προσπάθεια, τερματίζοντας στην 4η θέση με νέα φετινή επίδοση 2:03.80. Στο τριπλούν γυναικών, οι τρεις άκυρες προσπάθειες της Ισλανδής, έδωσαν ένα βαθμό περισσότερο στη χώρα μας, με την Ελευθερία Χριστοφή να έρχεται 11η με 12,08μ. Το ατομικό της ρεκόρ στα 3.000μ. βελτίωσε η Μερόπη Παναγιώτου και το έριξε στο 9:37.98, τερματίζοντας στην 6η θέση.

Πανηγυρικά ολοκληρώθηκε και το άλμα σε ύψος ανδρών, με τον Βασίλη Κωνσταντίνου να αξιοποιεί την τελευταία προσπάθεια που του έμεινε και να ξεπερνά το 2,21μ., που του χάρισε την πρώτη θέση. Ο Κωνσταντίνου είχε δύο αποτυχημένες προσπάθειες στα 2,19μ. και μία στα 2,09μ., που τον κατέτασσαν στη 2η θέση, με αποτέλεσμα να ρισκάρει και να βάλει τον πήχη στα 2,21μ..

Με υπέροχο άλμα πέρασε καθαρά το ύψος και πανηγύρισε δεόντως χτυπώντας με τη γροθιά το στήθος, κοιτάζοντας προς την εξέδρα μας. Στη συνέχεια, αφού ξεκαθάρισε η πρωτιά του, έβαλε τον πήχη στα 2,24μ., έχοντας τρεις αποτυχημένες προσπάθειες, όμως το θετικό είναι πως δείχνει να ξεπερνά σιγά – σιγά τον τραυματισμό του.

Στον ακοντισμό γυναικών, η νεαρή Μαριέλε Ρουσή πήρε εμπειρίες αγωνιζόμενη δίπλα από τη χρυσή Ολυμπιονίκη του Ρίο, Σάρα Κόλακ, όμως δεν μπόρεσε να βελτιώσει την επίδοσή της, αφού έριξε 46,49μ., που την κατέταξαν 10η. Τελευταίες κούρσες της πρώτης ημέρας ήταν οι σκυταλοδρομίες 4Χ100μ. γυναικών και ανδρών με τη χώρα μας να μετέχει στο δεύτερο γκρουπ, αφού βρισκόταν στις χαμηλές θέσεις της βαθμολογίας.

Έτσι, θα έπρεπε να περιμένουν τα αποτελέσματα και των κορυφαίων ομάδων της βαθμολογίας για να ξέρουν πού τερμάτισαν. Σημειώνουμε ότι και οι δύο ομάδες μας σχηματίστηκαν για πρώτη φορά με τη συγκεκριμένη σύνθεση, με τις γυναίκες να κατακτούν την 6η θέση (45.51) και τους άνδρες τη 10η (42.28). Σημειώνουμε ότι οι υπεύθυνοι της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας πέρασαν από έλεγχο ντόπινγκ τους Αλέξανδρο Πουρσανίδη, Αμίν Χαντίρι, Ναταλία Ευαγγελίδου και Ελένη Αρτυματά.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ